Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
broj vozila

Lošiji smo od europskog prosjeka, bolji od susjeda

auti
Foto: Anto Magzan/Pixsell
11.04.2015.
u 15:53

Na 1000 stanovnika naša zemlja ima 381 automobil, dok, primjerice, Austrija broji 585 vozila na 1000 stanovnika

Među pokazateljima razvijenosti pojedine države – uz BDP, izvoz dobara i usluga, inozemne investicije, cijene proizvoda široke potrošnje, broj stanovnika, njihov očekivani životni vijek, udio mlađih od 15 godina u ukupnoj populaciji, poljoprivredu, emisije ugljikova dioksida... – je i broj motornih vozila na tisuću stanovnika.

I Grčka ima više vozila

Ovu smo kategoriju i mi analizirali, vodeći se zadnjim dostupnim podacima Svjetske banke, kako bismo utvrdili gdje smo u usporedbi sa zemljama neposrednog okruženja, a kako stojimo u usporedbi s ostalim članicama Europske unije.

Usporedba voznog parka Hrvatske i Europe u prosjeku za nas je bolna jer prilično zaostajemo. Konkretno, Španjolska ima 593 automobila, kombija i autobusa na 1000 stanovnika, Njemačka 588. Austrija broji 585 vozila na 1000 stanovnika, Portugal automobil manje, Francuska 582 automobila na 1000 stanovnika. Čak i Grčka – simbol (pre)zaduženosti ima 580 vozila na 1000 stanovnika, sedam više nego što ih ima 1000 Švicaraca. Hrvatska ima samo 381 automobil na 1000 stanovnika. Više nego u Hrvatskoj, automobila, kombija i autobusa na 1000 stanovnika ima, primjerice, i u Slovačkoj, Bugarskoj, Danskoj, Irskoj, Estoniji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu...

Malo se utješiti možemo jedino pogledamo li pažljivije svoje susjedstvo, iz kojega se uporno pokušavamo uzdići. Slovenija je sa 568 osobnih automobila na 1000 stanovnika u europskim okvirima. Ostale zemlje – osim, naravno, Italije koja na 1000 stanovnika ima 682 automobila – ovdje su još lošije od nas. Tako tisuću Mađara ima 345 automobila, Crnogorci ih imaju 311, a Srbi 256. U Bosni i Hercegovini na 1000 stanovnika ima samo 217 automobila.

Veliki potencijal Kine

Pogledamo li dalje od Europe, začuđuje podatak da Kina na 1000 stanovnika ima samo 69 osobnih automobila. Ipak, ne dajte se zavarati, mnogoljudna Kina zemlja je s najbrže rastućim tržištem automobila. S druge strane, Nepal i Mjanmar na začelju su s po samo sedam automobila na tisuću stanovnika. I ne pokazuju nikakvu tendenciju rasta.

>> Skandal u Njemačkoj! Lažirali rezultate izbora za auto godine

>> Prodaja automobila dokaz da Italija ove godine izlazi iz krize

Komentara 4

OR
orao10
23:54 11.04.2015.

Opet Amerika naj jaca izuzev ova dva sela

TO
tolitol
18:42 11.04.2015.

Doista nevjerojatan članak s još nevjerojatnijim "zaključcima". Dakle, za informaciju novinarki, Grčka ima BDP po stanovniku koji je viši od primjerice slovenskog pa stoga ne bi trebalo čuditi da imaju relativno visok broj automobila. Isto tako, Kina ima BDP po stanovniku koji je niži od, primjerice, bugarskog ili rumunjskog. Stoga prosječni Kinez nema dovoljno novca da bi si priuštio automobil. No osim BDP-a, ni riječi nije napisano o prosječnoj starosti tih automobila, niti znamo o tome o kakvom se voznom parku radi. Nekako sumnjam u to da, primjerice, Bugari imaju moderniji i skuplji vozni park od Hrvata. Eto, par zamjerki pa se nadam da se sljedeća promišljanja o "razvijenosti" neće raditi na temelju jednog jedinog podatka. Inače ćemo se ponovno nepotrebno šokirati i čuditi nad rezultatima.

TR
Trnjanec
20:48 11.04.2015.

Imat ćemo i mi više vozila kad se ukine PDV na kupnju vozila za privatne potrebe (nemamo svoju auto industriju), kad se drastično snize nameti i posebni porezi (jer sve ionako kasnije dodatno plaćamo kroz benzin), i kad bankarski lihvari snize kamate na auto kredite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije