Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napredna tehnologija

Je li realno sanjati o prometu bez žrtava?

Nissan
Foto: nissan
1/5
29.11.2014.
u 17:00

Vozač ostaje ključan faktor u sprečavanju nesreća jer on s tehnologijom treba surađivati

Na cestama diljem svijeta godišnje pogine više od 1,2 milijuna ljudi. Samo je u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj poginulo 226 osoba. U odnosu na godinu ranije, to je 38 poginulih manje, dakle očit je trend smanjenja broja poginulih u prometu.

Jednak je trend u svim naprednim zemljama svijeta, a smanjenje broja poginulih u prometu nastoji se postići boljom edukacijom vozača i ostalih sudionika prometa, izgradnjom kvalitetnijih prometnica, ali i ugradnjom napredne sigurnosne tehnologije u automobile. No, je li moguća budućnost bez žrtava u prometnim nesrećama odnosno može li tehnologija biti do te mjere napredna da uspije poništiti nemar i neznanje vozača? Volvo - predvodnik ugradnje sve naprednijih sustava u sve sigurnije automobile - vjeruje da može. Mi ipak nismo baš tako optimistični.

Na našim su cestama najčešći sudari vozila u pokretu i to oni u kojima jedan autimobil na drugi nalijeće s boka. Slijedi nalet na vozilo ispred. U teoriji, oba tipa sudara tehnologija može spriječiti. Štoviše, sustavi za prevenciju naleta na vozilo ispred već se ugrađuju u aute, kao i sustav koji vozača upozorava na vozilo u mrtvom kutu. Pojedini proizvođači već nude i sustave koji ne dozvoljavaju skretanje u drugu traku ako to znači sraz s drugim vozilom.

No, u praksi, velika većina tih sustava - koje treba dodatno platiti da bismo ih uopće imali u automobilu - podrazumijevaju spremnost vozača da ispravno reagira kad sustav upozori na mogućnost nesreće. Vozač i tada može ignorirati upozorenje i nastaviti skretati, uvjeren da će biti brži od drugog vozila ili da će drugi vozač usporiti. Problem je što mnogi vozači upravo tako reagiraju, dakle percipiraju upozorenje sigurnosnih sustava, ali ne korigiraju svoje ponašanje.

>> Na kontrolu kočnica svakih 10.000 kilometara

>> Bez modernih sigurnosnih sustava nema više pet zvjezdica

Komentara 2

ST
streetboy
19:13 29.11.2014.

Nažalost ne. Čovijek kao sudionik u prometu nije savršen pa tako i tehnologija koju proizvodi nije savršena. Broj stradalih se može smanjti ulažuči u inteligentne sustave , no kolateralnih žrtava če biti , nažalost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije