Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMA ZA ZIMU

Ove stvari svakako imajte u automobilu tijekom zimskih mjeseci

lanci za snijeg
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
20.11.2015.
u 09:00

Za praktičnu i sigurnu zimsku vožnju ustvari vam i nije potrebno puno toga

Poput zimskih službi, vozači automobila u zimu također katkad uđu nespremni te ostanu iznenađeni što, primjerice, mraz sa stakala moraju skidati noktima ili rukavima jakne. S obzirom na to da jutarnje i dnevne temperature iz tjedna u tjedan polako, ali sigurno padaju, nerijetko i ispod nule, zima je iza ugla pa se na vrijeme pripremite. Naime, snijeg je i ove godine vrlo izgledan, stoga nema izgovora ako ostanete “zarobljeni” u bijelom omotaču.

Za praktičnu i sigurnu zimsku vožnju ustvari vam i nije potrebno puno toga niti morate potrošiti puno novca na stvari koje ćemo navesti. Za početak, svakako ljetnu tekućinu za stakla zamijenite zimskom koja, ovisno o vrsti koju odaberete, može izdržati temperature do -30 stupnjeva Celzijevih. Pritom provjerite i stanje brisača te se uvjerite da su gumice ispravne i neistrošene kako bi vam pogled tijekom zimske vožnje bio jasan i neometan mrljama.

Strugalica za led, kojom ćete vjerojatno više tjedana ujutro čistiti stakla, još je jedan dio opreme koji tijekom zime uvijek morate imati pri ruci, odnosno u automobilu. Za pomoć pri čišćenju stakala možete upotrijebiti i poseban sprej za stakla koji brzo i učinkovito otapa led te vam katkad može uštedjeti dragocjene minute tijekom žurbe na posao. Vozači starih automobila bez daljinskog centralnog zaključavanja barem su jednom doživjeli zamrzavanje vanjske brave zbog čega dulje vrijeme nisu mogli sjesti za upravljač. No i u tom slučaju postoji rješenje u obliku posebne tekućine koja se utisne u bravu i u samo nekoliko trenutaka otapa led oko mehanizma te omogućuje otključavanje automobila.

Kako biste osigurali brzo i praktično čišćenje unutrašnjosti automobila tijekom zimskih mjeseci, a i izbjegli neugodan miris vlage nakon čestog ulaska u vozilo u cipelama mokrima od snijega i bljuzge, svakako se pobrinite da klasične tepihe zamijenite gumenima ili dotrajale gumene novima.

Budući da i ove zime vrlo vjerojatno možemo očekivati poprilične količine snijega, nije loše nabaviti malu, sklopivu lopatu kako biste lakše počistili prostor oko parkirališnog mjesta i olakšali izlazak na cestu. Za čišćenje automobila dobro vam može doći i metlica kojom ćete snijeg jednostavnije ukloniti s teško dostupnih mjesta. Naposljetku, što ako vam automobil ujutro neće upaliti jer je akumulator ostao bez struje? Da biste vrijeme rješavanja tog problema smanjili na minimum, tijekom zime u prtljažniku uvijek imajte kleme, kao lance za gume jer – nikad se ne zna hoće li vam zatrebati.

>> Ako ovo od 15. 11. nemate u prtljažniku, moglo bi vas stajati 700 kuna

>> Pripremite automobil za zimu – evo koliko će vas to stajati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije