Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Vozači, znate li dokad bi trebali promijeniti 'papirnate' vozačke dozvole?

U Hrvatskoj su se vozačke dozvole na jedinstvenom obrascu vozačke dozvole Europske unije počele izdavati 1. srpnja 2013. godine
13. travnja 2021. u 16:24 13 komentara 74254 prikaza
Stara i nova vozačka dozvola
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ako i dalje imate 'papirnatu' vozačku dozvolu, ne trebate žuriti da je promijenite jer je možete koristiti još godinama, no do 19. siječnja 2033. godine trebali biste je zamijeniti.

vozačka dozvola Na snazi od 24. rujna MUP ima novost za sve koji prvi put vade vozačku, no postoji izuzetak

Naime, Direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i vijeća od 20. prosinca 2006. o vozačkim dozvolama propisan je jedinstveni obrazac vozačke dozvole Europske unije u kartičnom obliku te je propisano da države članice osiguravaju da do 19. siječnja 2033. sve izdane vozačke dozvole i one koje su u opticaju ispunjavaju sve zahtjeve Direktive, piše Revija HAK.

U Hrvatskoj su se vozačke dozvole u kartičnom obliku počele izdavati 1. srpnja 2013. godine, a Zakonom o sigurnosti prometa na cestama je propisano da se sve vozačke dozvole izdane prije 1. srpnja 2013. godine mogu koristiti do isteka roka na koji su izdane, a najduže do 19. siječnja 2033. godine.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • sttipe:

  Svaka vridi dok piše na njoj, i svaki pokušaj države da ti ju retroaktivno ukine, mora rezultirati ostavkama odgovornih osoba!! Sve ostalo je bezzakonje, i silovanje prava.

 • Avatar ninj@
  ninj@:

  Interesantno, znači da pečati i potpisi koje je država stavljala na te dozvole ne vrijede pišljiva boba. Zamislite da vi banci javite da svoj kredit nećete otplaćivati do 2045. nego samo do 2033. jer vam se tako sprdnulo i da ... prikaži još! si s potpisom na ugovoru mogu obrisati dupe. 😂😂😂

 • Immanuell:

  Do 2033 možda neće ni postojati Unija.