Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITET

Tehnološki usavršen VW Touareg pred sebe pruža svjetlosni tepih

Foto: Volkswagen
1/10
10.06.2023.
u 16:05

Najnovije izdanje Volkswagenova SUV-a visoke klase u Hrvatskoj se očekuje krajem godine, a cijene za naše tržište trebale bi se znati u lipnju. U Njemačkoj novi Touareg stoji od 79.660 eura

Volkswagen je predstavio SUV perjanicu svoje game, upečatljivi Touareg. Model za 2023. godinu diči se novim tehnologijama i novim dizajnom. SUV visoke klase – dosad prodan u više od 1,13 milijuna primjeraka - dobio je nove high-tech značajke. Ovaj komforan automobil za putovanja, suvereno vučno vozilo i autentičan terenski automobil debitirat će s novorazvijenim IQ.Light – HD LED matrix glavnim svjetlima. Interaktivni sustav svjetala čini vožnju noću još ugodnijom. Iz VW-a kažu da je IQ.Light – HD LED matrix jednan od najboljih sustava svjetala na svijetu. Karakteriziraju ga 38.432 interaktivne LED žaruljice. Po želji, matrix sustav, između ostalog, projicira interaktivni svjetlosni tepih u voznom traku luksuznog SUV-a - Lane Light. Ovo svjetlo za vozni trak čini vožnju noću komfornijom i olakšava vožnju kroz uske dionice na autocesti po mraku, budući da svjetlosni tepih izrazite jačine precizno poput magneta slijedi vozni trak.

Volkswagen je dodatno oplemenio i interijer: Innovision Cockpit sadrži najnovije verzije hardvera i softvera. Digital Cockpit ima dijagonalu zaslona 30,5 centimetara, a dolazi u kombinaciji s vrhunskim infotainment sustavom Discover Pro Max sa središnjim zaslonom osjetljivim na dodir, dijagonale 38,1 cm. Nadalje, novi senzor krovnog opterećenja i usavršeni sustavi voznog postroja povećavaju raspon između najboljeg komfora i maksimalnih performansi. Senzor krovnog opterećenja umrežen je s elektronikom voznog postroja, što za rezultat ima veću agilnost. Ako je montiran krovni spremnik, senzor to prepoznaje i prosljeđuje tu informaciju sustavima potpore, poput ESC-a, koji intervenira ranije kako bi povećao stabilnost vožnje. U slučaju da nema tereta na krovu, sustavi omogućuju sportskije performanse.

U inovativne sustave potpore novog Touarega ubrajaju se tehnologije kao što su Travel Assist, Area View (prikaz okoline na zaslonu infotainmenta, olakšava manevriranje), Park Assist Plus s daljinskim upravljanjem putem aplikacije za automatski izlazak i ulazak u parkirno mjesto, Trailer Assist (asistirano manevriranje s prikolicom) i Night Vision (sustav potpore svjetala za noćnu vožnju). Night Vision koristi termovizijsku kameru za prepoznavanje ljudi i životinja te ih prikazuje na digitalnim instrumentima. Sa svojim novim tehnologijama, Touareg je još svestraniji nego prije. Osvježenje je odmah vizualno prepoznatljivo po novodizajniranom prednjem i stražnjem dijelu. Posebno su markantna LED stražnja svjetla koja su sada dizajnirana kao svjetlosna traka s crveno osvijetljenim VW logotipom.

Novi Touareg na tržište dolazi s pet pogonskih verzija. To su 3,0-litreni V6 motori: turbo benzinski od 340 konjskih snaga, dva turbo dizela (231 i 286 KS) i dva plug-in hibridna pogona (V6 benzinski plus električni motor). Plug-in hibridni pogon modela Touareg eHybrid razvija sistemsku snagu od 280 kW, odnosno 381 KS. U Touaregu R eHybrid sustav isporučuje snagu od 340 kW (462 KS). Svi su motori serijski povezani s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem i stalnim pogonom na sve kotače 4Motion.

Što se tiče opreme, u Hrvatskoj će novi Touareg biti dostupan s dvije linije opreme: R-Line (cijena u Njemačkoj od 79.660 €) i Touareg R eHybrid (cijena u Njemačkoj od 93.870 €). Za ovaj su mjesec iz Volkswagena najavili početak pretprodaje pa bi ubrzo trebale biti poznate i hrvatske cijene. Službeni početak prodaje te dolazak prvih primjeraka u Hrvatsku očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine.

Komentara 1

ZE
zepa1
18:50 11.06.2023.

Što bit će dostupan? Lik iz Zg R line već posjeduje i vozio sam se u tom autu prije cca mjesec dana i to u Lici😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije