Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI SAVJETI

Sami možete popraviti manja oštećenja na karoseriji auta

auto popravak
Foto: Thinkstock
24.04.2016.
u 17:00

Posebnim korektorom koji stoji 50 kuna možete sami prekriti manje rupice, a na tržištu su i razne paste i folije za prekrivanje oštećenja

Prilazite automobilu, a u trenutku prije otvaranja vrata kutkom oka spazite udubinu, ogrebotinu ili rupicu na blatobranu ili nekoj drugoj površini karoserije. Za početak, pomirite se s činjenicom da su takve situacije i oštećenja uobičajen dio posjedovanja motornog vozila. Uostalom, ako baš nije razbijeno svjetlo i odvaljen odbojnik u većini slučajeva zaista nije potrebno očajavati. Ako ste imalo vješti, manje (plitke) ogrebotine možete sami popraviti – ovo je rješenje ujedno i najjeftinije. Na hrvatskom se tržištu danas mogu pronaći brojni učinkoviti i iznenađujuće pristupačni proizvodi namijenjeni upravo saniranju manjih oštećenja. Osim dobro poznatih korektora, tu su posebne paste i naljepnice, odnosno samoljepljive folije kojima je moguće popraviti štetu. Ti se proizvodi mogu pronaći u supermarketima, na benzinskim postajama, u ovlaštenim prodajno-servisnim salonima i trgovinama s građevinskom opremom. Iako im cijene variraju, najčešće se kreću od 45 kuna za korektore, od 70 do 100 kuna za paste te od 190 kuna za samoljepljive folije koje se, u skladu s očekivanjima s obzirom na cijenu, najčešće pokazuju najboljima.

Korektor prekriva rupice

Ako su ogrebotine dublje, jedino je rješenje (pod uvjetom da želite kvalitetan popravak) da se s automobilom uputite limaru koji će popraviti oštećenje i nanovo lakirati zahvaćenu površinu. Cijena takvog popravka može iznositi između 700 do 1500 kuna, ovisno o veličini, dubini i vrsti oštećenja.

Slična je situacija s rupicama uzrokovanima udarcima kamenčića koje u najvećem broju nastaju upravo tijekom zimskih mjeseci zbog povremenog posipanja prometnica sitnim šljunkom. Manje rupice relativno jednostavno i sami možete popraviti, primjerice posebnim korektorom, za manje od 10 minuta i svega 50 kuna, no ako je rupica veća ili dublja, najbolje je potražiti savjet i usluge limara.

Dublje oštećenje, veći trošak

Popravke udubina na, primjerice, vratima, blatobranu, krovu ili poklopcu motora također je najbolje prepustiti profesionalcima, kao i sitna udubljenja od, nasreću, posljednjih godina vrlo rijetkih tuča. Sve u svemu, kako i sami možete zaključiti, vrijeme i novac koje ćete morati uložiti u saniranje oštećenja limarije vašeg automobila proporcionalni su težini, odnosno dubini samih oštećenja. Kao što smo već spomenuli, za početak je najbolje pomiriti se s time da će se, neovisno o tome koliko ste oprezni i pažljivi, oštećenja događati. U većini slučajeva radi se o oštećenjima koja su jednostavno, brzo i jeftino popravljiva, sada više nego ikad prije ponajprije zbog spomenutih “uradi sam” proizvoda.

Komentara 2

KA
kažemja
18:54 24.04.2016.

Ništa konkretno i ništa novo niste napisali.Samo još fali da reklamirate ono smeće od olovke za prikrivanje ogrebotina!

KS
krao_sam
17:27 24.04.2016.

Susjed se zali da mu netko stalno radi udubljenja na autu,al ja sam uvjeren da mu to radi jedna osoba koja mu je otrovala psa. Ovo je za njega ko,stvoreno. Jedino ak ovaj potonji ne odluci busit gume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije