Naslovnica Auti Automobili

Rimac predstavio novi Greyp: Visoka povezivost i bezbrojni senzori čine ga najpametnijim biciklom

Za razliku od tradicionalnih biciklističkih kompanija, umjesto opremanja bicikla električnim pogonom, mi smo bicikl razvili oko pogona, senzorike i stalnog pristupa internetu – izjavio je Mate Rimac
15. ožujka 2019. u 22:01 59 komentara 11496 prikaza
Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/21

Nova linija brdskih bicikala Greyp Bikes predstavljena je večeras u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Znamo kako je osnivač tvrtke Mate Rimac. Ovog puta nije, kako smo navikli kod vozila koja potpisuje Mate Rimac, naglasak na snazi i brzini već se prešlo na pamet i povezivost što bi trebalo donijeti i jedinstveno korisničko iskustvo. U visokoj je tehnologiji glavna razlika novog Greypa G6 u odnosu na postojeću ponudu brdskih bicikala.

Mate Rimac C_Two GLAVNA ATRAKCIJA U GENEVI Ovo je nova verzija superautomobila C_Two: Rimac otkrio kada kreće isporuka

G6 je, za razliku od svog prethodnika, pedelec model, što znači da vozač pri pedaliranju ima asistenciju električnog motora, ali čim prestane pedalirati i asistencija motora prestaje. Posebnost nove generacije Greyp bicikala stalna je povezanost na internet putem eSIM tehnologije koja otvara nove mogućnosti korištenja bicikla i stvaranja doživljaja u vožnji, a njegovim vlasnicima omogućava čak i daljinsko upravljanje određenim funkcijama bicikla kao i nadgledanje. Uza svu elektroniku i software, G6 je punokrvni off-road bicikl. Okvir je napravljen od kompozita ojačan karbonskim vlaknima, enduro geometrije na 27,5+ gumama, s ovjesom od 150 mm hoda izrađen s RockShox komponentama, kažu u Rimcu.

Pogledajte naš razgovor s Rimcem na predstavljanju Greypa:

[video: 30162 / Mate Rimac o novom električnom biciklu]

– Trebalo je četiri godine intenzivnog istraživanja, razvoja i testiranja kako bismo razvili proizvod koji predstavljamo javnosti. Odlike sustava i same tehnološke platforme, važnije su od samog proizvoda. Za razliku od tradicionalnih biciklističkih kompanija, umjesto opremanja bicikla električnim pogonom, mi smo bicikl razvili oko pogona, senzorike i stalnog pristupa internetu. Vjerujem da smo na jedinstven način spojili biciklističke i digitalne komponente, integrirali senzoriku i kamere, umrežili bicikle, razvili mobilnu aplikaciju i na taj način stvorili potpuno novo iskustvo vožnje bicikla – izjavio je Mate Rimac.

Jedna od glavnih odlika novog bicikla uloga je pametnog telefona koji postaje glavno korisničko sučelje. Povezivost omogućava slanje naredbi biciklu ili pak dohvaćanje snimaka s integriranih kamera na biciklu, čak i kad bicikl i korisnik nisu na istoj lokaciji. Kamere bilježe svaku situaciju, video snimke i fotografije moguće je podijeliti u realnom vremenu na društvenim mrežama.

- Cijeli bicikl vrti se oko connectivityja i interneta, Internet of Things... Ima eSIM, ne treba imati fizičku SIM-karticu. Svaki Greyp dolazi s eSIM-om, koji je samo softverski, i do 2020. svi imaju besplatan internetski paket. To radimo i za druge projekte, i za naše automobile i za automobile drugih proizvođača jer mi radimo connectivity sustave za druge, tako da ćemo to sigurno još proširiti - rekao je Rimac u razgovoru za Večernji list.

Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6
1 / 30
Greyp

Rimac je rekao da je Amerika, začuđujuće, još uvijek jako slabo tržište za električne bicikle.

- Daleko najveće tržište je Europa, a od Europe je još više od pola njemačko govorno područje, tako da se zasad najviše fokusiramo tamo - rekao je Rimac, dodajući da misli da će Njemačka biti najveće tržište, ali da se namjeravaju probiti i u Ameriku.

- Najveći posao je bio razviti sustav. E, i onda želimo taj sustav proširiti drugima, jer nam je možda čak bitnije graditi taj ekosustav korisnika nego proizvoditi bicikle - rekao je Rimac.

Rimac je također najavio da u četvrtom mjesecu veliki dio proizvodnje sele u lokaciju udaljenu pola sata od Svete Nedelje te da na tom području žele i ostati.

Nesanica
Nesanica
Ako imate problema sa spavanjem, ne zanemarujte pravila odabira najbitnijeg čimbenika

A1 izdvaja za Vas

 • sasa.novak.58:

  Povezivost je osobito bitna kad želiš slati poruke u vožnji. Super stvar za sve sudionike u prometu.

 • Avatar Olujni
  Olujni:

  E sad ce Rimac opet dobiti od drzave na poklon nekakvih 100 milijunceka poticaja iz proracuna za ovo cudo od bicikla, koje ce po primjerku kostati tricavih 100.000 kn, proizvest ce vjerovatno 4 kom, prodati 2, a jedan ce onda ... prikaži još! biti uskoro vracen pod reklamaciju. Ali nebitno, ne proizvodi Rimac niti aute niti bicikle, on "razvija tehnologiju" koja eto razvaljuje drzavni proracun, ali sve za "napredak" koji ce koristiti sirokim narodnim masama u HR!

 • IvicaKerempuh:

  Nebu tako gospon novinar. Kaj ne razmete Hrvatski? Lijepo čovjek veli do 2022 akaj vi pišete?