Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Priprema vozila prije odlaska na ljetni godišnji odmor

Kontrola vozila
Foto: GettyImages
1/3
12.07.2019.
u 12:30

Jedna od najosnovnijih priprema i kontrola vozila prije odlaska na godišnji odmor je, kako kaže Rukovoditelj tehničkog odjela u Centru za vozila Hrvatske Tomislav Škreblin, kontrola razine ulja u motoru.

Prije odlaska na godišnji odmor vrlo je važno pripremiti vozilo za nove ljetne uvjete kako bi bilo sigurno za duža putovanja. Rukovoditelj tehničkog odjela u Centru za vozila Hrvatske Tomislav Škreblin ističe da je prije puta potrebno obaviti kontrolu vozila. Prvo što morate napraviti je zamijeniti zimske pneumatike s ljetnim pneumaticima. Pneumatici utječu na performanse i potrošnju goriva i stoga je potrebno pratiti njihovu istrošenost i prilagođenost godišnjim dobima. Za razliku od zimskih pneumatika, ljetni pneumatici su „tvrđi“, odnosno prilagođeni su višim temperaturama i otporniji su na „aquaplanning“ od zimskih pneumatika. Zbog prtljage i povećanja tereta u vozilu potrebno je također provjeriti tlak u pneumaticima jer previsoki ili preniski nivo tlaka može oštetiti pneumatike.

Jedna od najosnovnijih priprema i kontrola vozila prije odlaska na godišnji odmor je, kako kaže Škreblin, kontrola razine ulja u motoru.

„Razina ulja je idealna kada se nalazi između minimuma i maksimuma mjerne šipke. Ako znate da vaše vozilo troši više ulja, za svaki slučaj imajte uvijek u prtljažniku litru motornog ulja“, rekao je Škreblin.

Foto: GettyImages

Bitno je provjeriti i je li vaš sustav hlađenja pravilno ispunjen rashladnom tekućinom, jer je jedna od najvećih opasnosti tijekom vožnje pregrijavanje. Rashladna tekućina motora nadopunjava se destiliranom vodom, nikako vodom iz slavine. Naročito tijekom ljetnih mjeseci mora se kontrolirati i tekućina za stakla. Zbog povećane potrošnje u tom periodu, mora se redovito dopunjavati. Također, istrošene metlice brisača kao i loša usmjerenost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla mogu biti prava gnjavaža na dužim putovanjima, pa ih također treba provjeriti i ukoliko je potrebno, zamijeniti novima kako bi vožnja bila sigurnija.

Kako zbog gužve na prometnicama i putovanja noću često dolazi do promjene žaruljica i osigurača koji pregore, mora se povesti računa i o njima. Škreblin predlaže da svjetlosnu signalizaciju najjednostavnije pregledate uz pomoć još jedne osobe - provjera rada obavlja se paljenjem svjetala redom bez gašenja prethodno upaljenih (kratko/dugo, maglenke, svi pokazivači smjera, kočno i svjetlo za vožnju unatrag).

„Kočnice su, naravno, jedan od najvažnijih čimbenika sigurnosti u vozilu. Osjetom se može provjeriti papučicu radne i polugu parkirne/pomoćne kočnice. Papučica ne smije propadati, a poluga ručne kočnice trebala bi aktivirati kočenje nakon prvih nekoliko zubaca. Pregledajte i stanje kočnih obloga.“ – naglašava Škreblin

Foto: GettyImages

Preporučeno je provjeriti i ispravnost akumulatora, pa je potencijalno potrebno očistiti koroziju s kontakata, provjeriti nivo elektrolita i po potrebi doliti destilirane vode. Također, provjerava se i napunjenost klima uređaja s plinom te je li potrebna izmjena plina i ulja.

Sigurnosna oprema je ono što morate imati na svakom putovanju. U vozilu je potrebno imati reflektirajući prsluk, kutiju prve pomoći, sigurnosni trokut, komplet žaruljica, rezervni kotač s priborom za njegovu zamjenu ili neki od sustava za privremeno osposobljavanje probušenog pneumatika. Svakako je dobro, za svaki slučaj, u vozilu imati dovoljno obične pitke vode i nešto nepokvarljive hrane, jer u slučaju nesreće možete ostati u koloni i satima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije