Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆINOM VW

Otkrivena greška kod ključeva na daljinsko zaključavanje, zahvaćeno 100 milijuna auta

volkswagen
Foto: Reuters/PIXSELL
11.08.2016.
u 19:16

Volkswagen je priopćio kako je tvrtka „u kontaktu“ sa stručnjacima kako bi se otklonila greška u sustavu

Sigurnosni stručnjaci pronašli su grešku kod ključeva na daljinsko zaključavanje kod automobila 15 marki a posebice su pogođeni modeli koncerna Volkswagen, javlja danas njemački javni servis NDR.

„Sigurnosna greška omogućava kopiranja šifriranog koda koji ključ šalje automobilu prilikom otključavanja na daljinu“, stoji u izvješću skupine stručnjaka sa Sveučilišta u Birminghamu i Bochumu koje bi službeno trebalo biti predstavljeno u petak u SAD-u na jednom sajmu o sigurnosti u cestovnom prometu.

Procjenjuje se da je prodano oko 100 milijuna automobila sa sigurnosnim manjkom a od toga velika većina su automobilske marke koncerna Volkswagen poput VW-a, Škode, Seata i Audija.

„Problem je u tomu što Volkswagen od 1995. u svoje ključeve ugrađuje svega nekoliko različitih sustava za šifriranje“, rekao je Timo Kasper, jedan od znanstvenika koji su otkrili sigurnosni manjak.

Volkswagen je priopćio kako je tvrtka „u kontaktu“ sa stručnjacima kako bi se otklonila greška u sustavu. Istodobno je ukazano na to da pogođeni automobili „ne ispunjavaju iste sigurnosne standarde“ kao aktuelni modeli.

Stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhoefer sa Sveučilišta Essen/Dusiburg kritizirao je automobilsku industriju zbog dosadašnjeg „naivnog“ odnosa prema problematici hakiranja sigurnosnih sustava.

>> Mercedes zbog rizika od požara povlači 147.000 auta u SAD-u

Komentara 7

Avatar delminium
delminium
19:50 11.08.2016.

a zato su beljak i milanovic toliko veseli

RI
Ringo
08:42 13.08.2016.

Prošle godine na parkingu na daljinski otključavam auto, a jednome audiu parkiranom do moga auta se otvori poklopac prtljažnika. Zatvorim čovjeku poklopac, pa stisnem opet samo da provjerim da nije nešto drugo, a on se opet otvori. Opet mu zatvorim. Moj automobil nema veze ni sa audiem ni sa ostalim autima iz VW koncerna.

MA
marionete
20:29 11.08.2016.

narodna koalicija i beljak sa jako sretni bit će posla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije