Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR MARIĆ

Ukida se porez na rabljene automobile, a uvodi pristojba: 'Trebalo bi biti jeftinije'

auti
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
29.05.2017.
u 13:15

Dodao je kako je do sada obračunati porez bio pet posto vrijednosti automobila, dok će se za potrebe nove upravne pristojbe koristiti razredima izrađenima na osnovi starosti i snage automobila

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u ponedjeljak da će nova procedura vezana uz kupoprodaju rabljenih automobila biti jednostavnija od sadašnje, a najavio je i da će naknada koja bi se za to plaćala biti nešto povoljnija od sadašnjeg poreza. 

"Danas fizičke osobe kod kupoprodaje, odnosno fizička osoba koja kupuje rabljeni automobil mora otići na tri lokacije – kod javnog bilježnika ovjeriti ugovor, u Poreznu upravu gdje čeka rješenje o razrezu poreza te u policijsku upravu kod prijenosa vlasništva. Sada se te tri aktivnosti objedinjuju u jednu. Ukida se porez, a uvodi upravna pristojba koja se plaća prilikom jednog jedinog posjeta policijskoj upravi. Znači, tri aktivnosti koje smo do sada imali pojednostavljujemo jednom", rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije "Hrvatska kakvu trebamo – brendiranje Hrvatske“.

Marić je pritom podsjetio da se u sklopu saborske rasprave o poreznoj reformi spominjalo pojednostavljenje procedura, administriranja i smanjivanje ukupnog tereta te da je na tom tragu, uz ostalo, i tematika vezana za rabljene automobile.

Ministarstvo financija provelo je javnu raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, kojim predviđa da se za kupnju rabljenih automobila umjesto sadašnjeg poreza, za koji je osnova vrijednost motornog vozila, ubuduće plaća upravna pristojba, i to prema starosti vozila i snazi motora (izraženoj u kilovatima). 

"Taj porez potpuno se ukida, a upravna pristojba, prema kalkulacijama koje smo mi napravili, s obzirom na to da će neke druge pristojbe također biti ukinute, zapravo bi za građane trebala značiti čak i pojeftinjenje, a nikako poskupljenje, kao što se do sada spominjalo, kao i to da se uvodi nekakav novi namet", naglasio je ministar financija. 

Dodao je kako je do sada obračunati porez bio pet posto vrijednosti automobila, dok će se za potrebe nove upravne pristojbe koristiti razredima izrađenima na osnovi starosti i snage automobila.

"Prosječni porez koji je bio plaćan na sve automobile bio je negdje oko tisuću kuna. Danas mislimo da bi to trebalo biti nešto jeftinije", istaknuo je Marić.  

Prema podacima Ministarstva financija, iz obrazloženja zakonskih izmjena o kojima je provedena javna rasprava, u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine evidentirano je ukupno 209.905 slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rješenja s osnove posebnog poreza na promet rabljenih motornih vozila, od kojih je ukupno 16.457 bilo oslobođeno plaćanja poreza, a prihod s osnove navedenog poreza iznosio je 193,78 milijuna kuna

Komentara 29

OB
ObrenM
14:15 29.05.2017.

Ovo je podcijenjivanje zdravog razuma.Svugdje u EU se plati porez na kupnju novog vozila i kod iduce prodaje ga nema.Ovdje jedno vozilo moze biti staro i 30 godina i promijeniti vlasnika isto toliko puta,a svaki put krvopije uzimaju 5% od procijenjene vrijednosti koja je uvijek veca od trzne vrijednosti.Ako dodjete u poreznu upravu traziti iznos procjene za vozilo oni to nece kazati ,vec im se mora ostaviti ovjereni kupoprodajni ugovor i prometna dozvola koju vracaju tek po placenom porezu tako da kupac ne moze odustati od nerentabilne kupnje.Do prosle godine vozila su se procjenjivala po katalogu orjentacionih cijena izdanje CVH (centar za vozila hrvatske),ali im je to malo bilo pa su presli na neku stranicu dostupnu na internetu gdje se je tesko ulogirati,a to i nemalo kosta.Nakon ove promjene prepisi su bili skuplji cca 30%.Tako ce i ovaj novi sustav poreskog inovatora ponovno biti na "korist" kupaca.Sto se tice cestarine mudre glave su se sjetile da cestarina ne ide po zapremini motora (kubikazi) vec po tezini vozila.To je isto trebalo "pomoci" vlasnicima vozila kod registracije,ali na srecu posteni su se pobunili.To je trebalo stupiti prosle godine na snagu.Boj se Danajaca i kada ti darove donose.To su neke od dosada nevidjenih poreskih reforma koje je slavodobitno najavljivao gazdin sincic.

DU
Deleted user
14:18 29.05.2017.

Poslije će pričati da nije imao pojma kaj se događa u Ministarstvu financija.

DU
Deleted user
14:23 29.05.2017.

Ne moze nikako biti jeftinije. Jedan dio nameta odvajat ce se za Agrokor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije