Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Marić:

'Vlada nema namjere smanjivati mirovine, o tome se ne govori'

Zdravko Marić
Davor Višnjić/PIXSELL
24.05.2017.
u 09:26

Ministar Marić kaže da Hrvatska ima makroekonomske neravnoteže te je zbog toga dobila i preporuke EK

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je da je preporuka Europske komisije (EK) o izlasku Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka  (EDP) siguran pokazatelj da je zemlja na dobrom putu, a da su njene preporuke već velikim dijelom uvrštene u Nacionalni program reformi.

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" Marić je izjavio da su u godinu i pol dana zadnje dvije vlade uspjele proračunski deficit značajno smanjiti, na manje od petine deficita iz 2013. i 2014. godine, dakle na 2,7 milijardi kuna ili 0,8 posto BDP-a, čime su ne samo ispunjeni kriteriji EK nego i puno bolje od toga.

Naveo je i da je po prvi put smanjiti javni dug, nominalno i u postotku od BDP-a.

"To su bili dovoljni razlozi da Europska komisija krene s ovom preporukom. Odluka Vijeća se očekuje tijekom šestog mjeseca. Naravno, očekujemo da će sve biti u redu", istaknuo je Marić te dodao da je to dobar signal i međunarodnoj i domaćoj investicijskoj, financijskoj i poslovnoj zajednici te siguran pokazatelj da je Hrvatska na dobrom putu.

EK je u ponedjeljak preporučila izlazak Hrvatske iz EDP-a na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, a nakon što je prošle godine zabilježen pad i proračunskog deficita i javnog duga. Hrvatska je prošle godine znatno premašila taj cilj i smanjila proračunski deficit na 0,8 posto BDP-a s 3,4 posto iz 2015. Uz to, hrvatski javni dug pao je lani po prvi put nakon osam godina, i to za 2,5 postotnih bodova, na 84,2 posto BDP-a.

Ministar Marić međutim podsjeća da Hrvatska ima makroekonomske neravnoteže te je zbog toga dobila i preporuke EK.

Preporuke su objavljene u okviru proljetnog paketa Europskog semestra, unutar kojega je Komisija preporučila i zatvaranje EDP-a za Hrvatsku i Portugal.

U prvoj preporuci, koja se ponešto razlikuje od prošlogodišnje upravo zbog izlaska iz EDP-a, Komisija traži nastavak fiskalne politike u skladu sa zahtjevima preventivnog dijela Pakta o stabilnosti i rastu, to jest zadržavanje srednjoročnih proračunski ciljeva u 2018., kao i pojačano proračunsko planiranje te uvođenje poreza na imovinu na temelju vrijednosti njezine vrijednosti.

Druga preporuka odnosi se na obeshrabrivanje ranog umirovljenja, ubrzanje prelaska na kasniji odlazak u mirovinu, usklađivanje mirovinskih odredbi za pojedine kategorije s općim mirovinskim pravilima, a u trećoj Komisija traži ubrzanje reforme obrazovnog sustava te poboljšanje obrazovnog sustava za odrasle, posebice strarijih radnika, niskoobrazovanih i dugotrajno nezaposlenih. Kao četvrtu preporuku Komisija navodi smanjenje rascjepkanosti i poboljšanje funkcionalne raspodjele nadležnosti u javnoj upravi kako bi se poboljšala efikasnost i smanjile teritorijalne razlike u pružanju javnih usluga, a petom se, uz ostalo, preporuča ubrzanje privatizacije državnih poduzeća i ostale državne imovine i  poboljšanje korporativnog upravljanja u državnim poduzećima.

"Kad gledamo cijeli set preporuka, mogu reći da se u velikoj većini njih slažemo, ne samo zato što želimo imati dobar odnos s EK, nego smo u nacionalnom programu reformi gro tih preporuka prepoznali", izjavio je ministar.

Ministar Marić naglasio je kako Vlada nema namjere smanjivati mirovine. Ni u kojem scenariju reforme mirovnskog sustava ne govori se o tome. 

Distribucija je ključ u rješavanju problema Agrokora

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak sastaje se jutros s predstavnicima Agrokorovih dobavljača. Tema sastanka je nastavak dijaloga o aktualnim pitanjima u odnosima dobavljača s Agrokorom, nakon što su postavili pet zahtjeva koji se tiču tretmana mjenica i novih plasmana roba.

Osvrnuvši se u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" na zahtjeve dobavljača te na činjenicu da je koncern ključni distribucijski kanal za brojne domaće dobavljače, ministar financija istaknuo je da je ključ pristupa rješenju problema upravo distribucija.

"Operativni biznisi, pojedine kompanije, tj distribucija, logistička infrastruktura Agrokora, to je nešto na što moramo staviti veliki naglasak", kazao je ministar Marić. Dodao je da je to između ostaloga preduvjet i za sve one sljedeće korake koji se tiču restrukturiranja kompanije.

Komentara 6

TA
tamaris
10:35 24.05.2017.

Planira li vlada smanjivati olakšice za djecu, to je pitanje. O tome svako malo izleti neki članak. Pronatalitetna politika samo na papiru i udar na džepove roditelja smanjivanjem osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji?! Ili će ministar Marić održati riječ da se to neće dogoditi. Vjerodostojno ili ne? Predstoji za vidjeti. Ali ako se ova Vlada usudi otkinuti roditeljima od usta da bi se punio državni proračun, bit će to ravno zločinu!

Avatar lajavopseto
lajavopseto
10:50 24.05.2017.

Jel ni lažne??

PU
Pukovnik
21:38 24.05.2017.

On bi vjerojatno bio izuzetno uspjesan kosarkas (predispozicije za to ima) da nije toliko uspjesan ministar. Pokazao je da ga fotelje ne zanimaju i da nije po zapovijedi na tom mjestu jer je odmah ponudio ostavku da zemlja ne upane u politicku krizu zbog njega. Svaka cast, to treba postivati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije