Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Način vožnje otkriva rane znakove Alzheimerove bolesti

shutterstock
29.07.2021.
u 13:12

Rana dijagnostika kod Alzheimera je jako važna. Magnetna rezonanca zasad je najbolji način za to. Sada bi mogli pomoći i podaci o vožnji. Izbjegavate li noćnu vožnju i nove cestovne pravce?

Stil vožnje svim se vozačima, više ili manje, s godinama mijenja. No, neke su promjene suptilnije od drugih. Neke ne treba ignorirati. Naime, znanstvenici upozoravaju da upravo neke od tih malih promjena koje nam se kroz godine događaju ne bismo trebali ignorirati, jer način na koji vozite može uputiti na rane stadije Alzheimerove bolesti. Kako bi to dokazali, proveli su eksperiment u kojem je skupina vozača starijih od 65 godina u Missouriju u SAD-u pristala da im godinu dana GPS-om prate svaku vožnju.

Cilj studije Drives - koju su na Sveučilištu Washington u St. Louisu vodili Catherine Roe i Ganesh Babulal, a financirao Nacionalni institut za starenje - bio je, navodi BBC, saznati može li samo proučavanje vozačkih navika ove skupine vozača otkriti početak bolesti - bez potrebe za invazivnim ili skupim medicinskim postupcima. Nakon 365 dana prikupljanja informacija, znanstvenici su uvjereni da može. Među 139 ljudi uključenih u studiju, medicinski testovi već su pokazali da je oko polovice njih imalo vrlo ranu ili “pretkliničku” Alzheimerovu bolest. Druga polovica nije. Analiza njihove vožnje otkrila je vidljive razlike između tih dviju skupina. Konkretno, oni s pretkliničkom Alzheimerovom bolešću vozili su sporije, radili su nagle promjene smjera vožnje, manje su vozili noću i ukupno su prešli manje kilometara. Posjetili su manje različitih odredišta tijekom vožnje, držeći se uvijek istih, već poznatih ruta.

Koristeći podatke o vožnji, znanstvenici su uspjeli osmisliti model koji bi mogao predvidjeti nečiju vjerojatnost da ima pretkliničku Alzheimerovu bolest koristeći samo dob vozača i njegove GPS podatke o vožnji. Pokazalo se da je 86% točna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije