Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Krovni nosači za 4 para skija mogu se kupiti već od 400 kuna

Treba računati i na poprečne nosače od 500 kn
19. studenoga 2015. u 10:00 0 komentara 1041 prikaza
krovni nosači
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Skijaška sezona je pred vratima, a najveći broj naših skijaša na zimovanje odlazi automobilom, pa osim pronalaska smještaja razmišljaju i kako prevesti sve stvari koje su im potrebne. Dakako, prvenstveno tu mislimo na skije, koje se u nedostatku prostora u kabini najčešće prevoze na krovu automobila. Stoga su nosači za skije, kao i krovne kutije vrlo tražena roba u prosincu i siječnju, odnosno u špici skijaške sezone. Na tržištu se nudi dosta različitih modela, pa kupcima ponekad nije lako odabrati onaj koji je najkvalitetniji ili koji najbolje odgovara njihovim potrebama.

No, prije odabira nosača za skije ili krovne kutije treba kupiti poprečne krovne nosače na koje će se kutija montirati. Nosači se kupuju prema vozilu, odnosno načinu pričvršćivanja na automobil. Neki automobili već u serijskoj opremi imaju uzdužne nosače koji se mogu koristiti i za montažu poprečnih nosača. Osnovni poprečni nosači mogu biti čelični ili aluminijski, o čemu im ovisi i cijena. Čelični su jeftiniji, a cijena ovisi i o nosivosti. Jeftiniji imaju nosivost od 50 kg, dok oni bolji imaju uglavnom nosivost od 75 do 100 kg. Cijene im se kreću od 500 do 1600 kuna.

Nosači se razlikuju po više karakteristika, dakako ima onih kvalitetnijih koji su redovito i skuplji, ali veća cijena ovisi i o broju skija koje nosači mogu primiti. Pa tako, ako trebate nosače za dva para skija, razumljivo je da ćete ih platiti manje nego nosač za šest pari skija.

Kao i kod krovnih kutija, kod krovnih nosača skija kvalitetom se izdvaja švedski Thule. Ali, kvaliteta i košta. Početak ponude odnosi se na Thule Snowpro 747 nosač za tri para skija ili dva snowboarda koji stoji 553 kune. Thule nosač skija Snowpro 746 za 4 para skija ili 2 snowboarda stoji 688 kuna, dok, primjerice, za Thule nosač skija Xtender 739 koji olakšava postavljanje i skidanje šest pari skija treba izdvojiti 1389 kuna.

Druga poznata švedska marka nosača skija jest Mont Blanc. Kvalitetan aluminijski nosač do 4 para skija te s dodatnim mjestom za štapove s gumenom zaštitom stoji 870 kuna, dok veći Mont Blanc Everest 539 za šest pari skija ili četiri snowboarda košta 973 kune.

Naravno, ima i jeftinijih. U zagrebačkoj prodavaonici krovnih kutija Vindor početak ponude su talijanski aluminijski krovni nosači White bear za četiri para skija, koji se montiraju samo na čelične poprečne nosače. Ali, iz Vindora upozoravaju da se raspitate koliko se i kakvih skija može prevesti s određenim nosačima. Primjerice, spomenuti White bear nosači – iako su deklarirani za 4 para skija – realno mogu primiti samo 3 para carving skija kakve danas većinom koriste skijaši rekreativci.

Skuplji su aluminijski nosači njemačkog proizvođača Atera, koji za 4 para skija stoje 866 kuna, a za 6 pari skija 1066 kuna.

Jeftinija varijanta su i magnetni držači skija čija cijena kreće od 490 kuna, s time da vam nisu potrebni poprečni nosači na koje se montiraju klasični.

Većinom nosača za skije može se prevesti i snowboard. Ali, postoje i posebni moduli za snowboard. Funkcioniraju na principu preklopnog sistema. Gornji dio uglavljuje snowboard i zaključava ga dok je za unutrašnjost zadužena guma.

U Vindoru kažu da s magnetnim nosačima nisu imali problema, odnosno primjedbi, ali da ih većinom kupuju oni koji idu na bliže destinacije. Vrlo je važno za montiranje magnetnih nosača imati čisto krovište, bez prašine i vlage, a ako se ide na višednevno skijanje, potrebno ih je demontirati i spremiti te ponovno postaviti na očišćeni krov na povratku kući.

Ipak, iskusniji skijaši upozoravaju da magnetni nosači nisu uvijek praktični. Nečišćenje može uzrokovati slabo prianjanje nosača za krov, pa nosač sa skijama može pasti. Druga opasnost je eventualno oštećenje laka automobila koje može nastati zbog nečistoća između nosača i lima. S obzirom na vremenske uvjete, velike količine snijega i leda te prljavštine, čišćenje je dosta nespretno i nepraktično.

Smatrate li da su nosači skupi i da ih se ne isplati kupovati za jedan odlazak na skijanje godišnje, možete razmisliti i o najmu krovnih nosača za skije. Najam nosača skija za do 4 para skija u Vindoru nude za 20 kuna po danu. Dakako, iznajmiti se mogu i krovne kutije, a cijena ovisi o veličini i nosivosti kutije. Primjerice, Thuleova kutija sa 330 litara koja stoji 1999 kuna iznajmiti se može za 35 kuna po danu, dok se veće kutije iznajmljuju po cijenama do 100 kuna dnevno. Unajmiti se mogu i poprečni krovni nosači po cijeni od 25 kuna dnevno. Dakle, za 10-dnevno zimovanje iznajmljivanje krovne kutije i nosača može doći 600 kuna, dok kupnja istih stoji oko 2800 kuna.

>> Što kada u autu nemate dovoljno mjesta za stvari? Evo rješenja!

Thule kutije stoje od 1799 kuna

Najjeftinija Thule krovna kutija sa 360 litara korisne površine stoji 1799 kuna. S druge strane, palete najskuplja je Thule krovna kutija Excellence 900 XT sa 470 l i nosivosti do 8 skija i 6 snowboarda (uz adapter) koja stoji 9539 kuna.     

Skije stavljajte vrhom prema nazad

Postavljanje bilo kakvih nosača ili kutija na krov automobila povećava potrošnju goriva zbog toga što se otpor zraka povećava. Kako bi se to osjetilo u najmanjoj mjeri preporučuje se da skije na nosače stavljate vrhom prema nazad.     

Prednosti i mane magnetskih nosača za skije

Osim osnovnih nosača za skije koji se postavljaju na poprečne nosače, postoje i magnetski nosači. Prednost im je što nisu potrebni osnovni poprečni nosači. Nedostatak im je maksimalna dopuštena brzina kretanja od 130 km/h. Također, vozilo ne smije imati stakleni krov ili šiber ni rebrasti krov, a količina skija koje se mogu transportirati je maksimalno četiri para ili dva snowboarda. Magnetski nosači na vozilo smiju biti postavljeni maksimalno 36 sati u kontinuitetu, nakon čega im je potrebna demontaža i čišćenje.     

LOKALNI IZBORI
Analitičarka o Splitu: HDZ je činio neshvatljive pogreške, sada je jasno zašto se od Puljka odbijaju afere
Briga o okolišu
Dosta je plastike: evo kako izgleda održivo pakiranje budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.