Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krovne kutije

Što kada u autu nemate dovoljno mjesta za stvari? Evo rješenja!

04.12.2014., Zagreb - Krovni nosaci za automobile programa Thule.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.08.2015.
u 16:15

Najjeftinije krovne kutije od 300 litara stoje oko 1300 kuna, 
a one renomiranog švedskog proizvođača Thulea stoje 2000 kuna

Tek kad krene pakiranje za godišnji odmor vidimo koliko nam je potrebno stvari za ljetovanje. To se posebno odnosi na obitelji s djecom jer prostora u prtljažniku je uvijek premalo. A što kada u prtljažnik automobila ne stanu sve stvari koje su vam potrebne na 7-dnevno ili 10-dnevno ljetovanje?

Nije baš svrsishodno kupovati veliki automobil sa golemim prtljažnikom ako vam je on potreban samo jednom ili dvaput godišnje kada idete na duži odmor, ali postoji nekoliko alternativa od krovnih kutija do iznajmljivanja većeg automobila za ljetovanje.

Trebaju vam i nosači

Najjednostavnije i najčešće rješenje je montiranje krovne kutije na automobil. One mogu biti različitih oblika i dimenzija, kao i proizvođača. Najpoznatiji je proizvođač Thule čije su i cijene visoke. Primjerice, njihova najjeftinija kutija sa 330 litara korisne površine stoji 1999 kuna, dok najpovoljnija "mekana" kutija (kvalitetno platno a ne plastika) koja prima 320 litara stoji 2199 kuna. Za iznos od otprilike 1500 kuna se mogu kupiti i veće krovne kutije manje poznatih proizvođača.

Primjerice, krovna kutija Rinder od 300 litara nosivosti 50 kg stoji 1296 kuna.

Ali, treba imati na umu da je prije odabira krovne kutije potrebno kupiti poprečne krovne nosače na koje će se kutija montirati. Nosači se kupuju prema vozilu, odnosno načinu pričvršćivanja na automobil.

Najam ili kupnja

Cijena krovnih nosača na koje se montiraju krovne kutije je od 800 kuna.

Ali, ako vam krovna kutija ne treba često, odnosno ako vam je potrebna samo jednom godišnje prilikom odlaska na godišnji odmor, dobra je opcija i iznajmljivanje krovnih kutija.

Primjerice, Thuleova kutija sa 330 litara koja stoji 1999 kuna iznajmiti se može za 35 kuna po danu, dok se veće kutije iznajmljuju po cijenama do 100 kuna dnevno. Unajmiti se mogu i krovni nosači po cijeni od 25 kuna dnevno.

Znači za 10-dnevno ljetovanje iznajmljivanje krovne kutije i nosača vas može doći 600 kuna, dok kupnja istih stoji oko 2800 kuna.

Što se više isplati ovisi o tome koliko često krovnu kutiju koristite.

Besplatno vozilo

Jedna od opcija za one kojima je njihov auto premali za odlazak na ljetovanje jest i najam većeg vozila. Primjerice, cijena velikog jednovolumena Opel Zafire u kojem se mogu prevesti i sedam osoba stoji 269 kuna po danu. Volkswagen Passat košta 299 kuna dnevno, a treba li vam zaista veliko vozilo poput kombija morat ćete izdvojiti 349 kuna koliko, primjerice, stoji jedan dan najma Opel Vivara.

Tako ćete, primjerice, za 10 dana najma prostrane Opel Zafire izdvojiti 2690 kuna.

Ne djeluje malo, ali to je mnogo bolja opcija nego izdvajanje većeg iznosa novca za kupnju većeg automobila čiji će vam prostor trebati samo kad krenete na godišnji odmor, dok ga nećete koristiti u drugom dijelu godine.

Neke autokuće kupnjom njihovog novog automobila besplatno daju pogodnost posudbe automobila za godišnji odmor. Primjerice, AutoZubak, ovlašteni prodavatelj VW, Audi i Škoda vozila nudi u sklopu usluge "Bolje od popusta" besplatno vozilo za godišnji odmor.

>> Prtljage nekad ima previše za automobilski prtljažnik

Komentara 5

Avatar ucjena
ucjena
06:57 06.08.2015.

jel stvarno? ja vec godinama mislio da voze mrtve, (oprosti boze) sad ovaj nade vijest, mora da mu je netko tutnio da malo reklamira, a sta male place novinarske?

VI
virkom
19:49 06.08.2015.

A ja mislio da gore leži punica!? A ono prtljaga...

NE
Nepokolebljiv
21:05 06.08.2015.

Europom voze pretezno lagani i cesto fizicki mali auti. Nije vazno koji je kapacitet krovne kutije - nosaca nego koliku masu vas auto moze ponijeti na krovu a prije nego raspored ukupne ravnoteze vozila postane smrtonosno! Daleko manje pogubno za zivot svih u vozilu i ostalih u prometu je mala prikolica ali i to iskljucivo mala u okviru sposobnosti vaseg vozila. Mala prikolica kakove Ameri cesto vuku teskom motorima moze primiti vecu masu , veceg je volumena nego krovni nosaci a daleko manje je opasna u voznji cak i manje iskusnim vozacima. Cjena nije previsoka a nekoliko prijatelja prikolicu moze kupiti zajadnicki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije