Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA PANDEMIJE

Kriza na tržištu rabljenih automobilima: Sve veća cijena, sve manja ponuda

autocesta
Marko Jurinec/PIXSELL
10.09.2021.
u 08:32

Oko 580.000 automobila promijenilo vlasnika u kolovozu u Njemačkoj, što je osam posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Pandemija COVID-19 znatno je utjecala na proizvodnju čipova, zbog čega svijet se trenutno nosi s kroničnim nedostatkom čipova koji su nužni za automobilsku industriju. Brojni kupci diljem svijeta lagano gube živce jer moraju mjesecima čekati na svojem novom limenom ljubimca, ali sama situacija se znatno odrazila i na tržište rabljenih automobila. 

Ukoliko planirate kupiti rabljeni automobil, ovo bome nije dobro vrijeme. Posebno privlačni građanima su postali rabljeni automobili u Njemačkoj i to oni novije generacije, no oni u Njemačkoj postaju sve rjeđi jer su postali supstitut za nova vozila, kojih je sve manje na raspolaganju, navodi HAKrevija. 

Oko 580.000 automobila promijenilo vlasnika u kolovozu u Njemačkoj, što je osam posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Manja ponuda dovodi i do visokih cijena. Internetska stranica za prodaju rabljenih automobila Autoscout24 bilježi novi rekord: otkako se prati prosječna cijena prodanih vozila prvi put je prešla 23.000 eura, točnije zabilježeno je 23.196 eura u kolovozu – 250 eura iznad vrijednosti za srpanj. Razlika u odnosu na prethodnu godinu je 3000 eura.

VIDEO: Najskuplji automobili na svijetu na Cres doputovali trajektom: "Čast je prevoziti ovako vrijedan teret"


 

Komentara 5

PI
PijaniMraz
12:23 21.09.2021.

Ljudi smirite strasti, bio sam u prošlome tjednu u 3 salona rabljenih u ZG, tražio sam Sharana, Espaca ili Qashgaia, 2016 ili mladje, svugdje su mi rekli da nemaju neki izbor, jer je stalo tržište proizvodnje novih auta, navodno nedostaje čipova iz Kine, posljedica toga je i manji broj rabljenih na tržištu i shodno tome i više cijena. Ovo što su imali na lageru, ponudili su mi po cijeni oko 20% višoj nego što su ta auta donedavno koštala. Crna vremena za rabljene, ako ovako nastavi...

TO
Tonto
18:57 11.09.2021.

Delate paniku bez veze. Rabljeni su skuplji samo zato što su i plaćeni skuplje kad su bili novi. Potražite rabljenog euro norme 4 - sve ok cijene. Zadnja zahvalna generacija motora. Sve dalje je previše elektronike koja je samo sklona kvarovima.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
15:14 11.09.2021.

nek spuste cijene lopine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije