Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Ako sutra ne učinite ovo, prijeti vam kazna od 300 kuna

Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, a isto se preporučuje i za automobile
29. listopada 2016. u 18:00 30 komentara 25449 prikaza
promet
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na zimsko računanje vremena prelazimo iduće nedjelje, a s njim opet na snagu stupa i obveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana na motornim vozilima. Kazna za vožnju bez uključenih svjetala danju iznosi 300 kuna. Naš zakon razlikuje kratka i dnevna svjetla, jer automobili novijih godišta većinom imaju dnevna svjetla, dok ih stariji nemaju pa danju moraju koristiti kratka svjetla. Dnevna se svjetla u novijim autima pale automatski i razlikuju se od kratkih svjetala.

Noću bez svjetala - 500 kuna

Često se radi o svjetlima u LED tehnologiji koja troše manje energije, a ušteda energije je i u tome što se s njima ne pali osvjetljenje na komandnoj ploči.

Kratka su svjetla standardna oborena svjetla koja koristimo noću. Dakle, pozicijska svjetla po danu nisu dovoljna, treba koristiti dnevna svjetla (ako ih imate u automobilu) ili kratka svjetla. Noću i u slučaju smanjene vidljivosti, podrazumijeva se, moraju biti upaljena svjetla i to najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani.

Novčana kazna za vožnju bez svjetala noću iznosi 500 kuna. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

sat ZIMSKO RAČUNANJE Znate li kad se kazaljke sata pomiču unatrag? Sat Utječe na bioritam Čak 85% Hrvata želi ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena

U većini zemalja cijele godine

Do prije šest godina i u Hrvatskoj su dnevna svjetla na automobilima bila obvezna tijekom cijele godine, ali tada se zakon promijenio i obvezna su samo tijekom zimskog računanja vremena uz obrazloženje da upaljena svjetla rezultiraju većom potrošnjom goriva i time ugrožavaju ekologiju. No, mnoge su studije pokazale da je utjecaj upaljenih svjetala na ekologiju zanemariv, dok upaljena svjetla danju povećavaju sigurnost na cesti jer su vozila sa svjetlima uočljivija, pa struka većinom preporučuje vožnju s upaljenim kratkim ili dnevnim svjetlima tijekom cijele godine. Svjetla su danju tijekom cijele godine obvezna u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj.

>> Ukidaju pomicanje sata. A mi?

Luka Lucić
PREMINUO U BOLNICI
Tragedija u Njemačkoj: Mladi hrvatski reprezentativac poginuo u stravičnoj nesreći
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
 • Avatar versto
  versto:

  Tko ne vidi auto na cesti tokom dana taj neka ne vozi jer onda nije sposoban za vožnju.

 • Avatar fijolica
  fijolica:

  Vrijedi li to i za bicikle?

 • Deleted user:

  Glupost glupost i glupost. Ja na automobilu imam senzor za svjetla koja se sama pale u uvjetima slabije vidljivosti i po noći. Ali badava mi kad je Hrvatski sabor pametniji od proizvođača automobila. Bilo bi dobro da i ljeti uvedemo ... prikaži još! obvezu nošenja kratkih gaća.