Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKO RAČUNANJE

Znate li kad se kazaljke sata pomiču unatrag?

sat
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
13.10.2016.
u 09:45

Ove godine to će biti 30. listopada, kada se kazaljke s 3 sata ujutro prebacuju na 2 sata

Svake godine uoči dolaska zimskih dana vraćaju se kazaljke na satovima za jedan sat unatrag. Točan datum nije uvijek isti, ali promjena se uvijek događa zadnje nedjelje u listopadu. Ove godine to će biti 30. listopada, kada se kazaljke s 3 sata ujutro prebacuju na 2 sata.

Satovi se u listopadu pomiču unazad zbog ljetnog računanja vremena, prakse pomicanja satova za jedan sat unaprijed prije ljeta, odnosno zadnje nedjelje u ožujku. Ljetno računanje vremena uvedeno je kako bi dani tijekom ljeta (a zapravo i tijekom većeg dijela proljeća i dijela jeseni) "dulje trajali". Sustav su 1916. prvi diljem nacije uveli Njemačko Carstvo i Austro-Ugarska, u sklopu koje je to tada učinila i Hrvatska.

I dok se većina zemalja nakon ljeta "vraća" na normalno vrijeme, Turska je ove godine donijela dekret prema kojemu trajno ostaje na ljetnom računanju vremena kako bi se bolje iskoristilo danje svjetlo tijekom zime.

>> Ukidaju pomicanje sata. A mi?

Komentara 6

BA
Bazooka
15:08 13.10.2016.

Ne bi bilo loše da se vrli VL (kvazi)novinari informiraju o povijesti promjene vremena (ljetno-zimski program pomicanja za jedan sat). Prvi put je uistino to bilo za vrijeme 1.svjetskog rata, potom napušteno, pa opet uvedeno u razdoblju 2.svjetskog rata, ponovno napušteno i onda eksperimentirano u šezdesetima, da bi bilo konačno usvojeno u Europi u osamdesetima. U Hrvatskoj vrijedi od jeseni 1982. Hvala na pozornosti...

RT
ribaric.tomislav
12:29 13.10.2016.

i turci pametniji od ovih u briselu i europevljana

Avatar maxist
maxist
12:46 13.10.2016.

diktat kapitala bez logike.....teledirigirani pijuni...jpm eu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije