Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Jeste li očistili auto nakon ljetne sezone? Evo na što trebate posebno paziti

Sve nepotrebne predmete iz kabine i prtljažnika izvadite i dobro očistite unutrašnjost automobila
29. rujna 2018. u 08:49 1 komentara 6139 prikaza
čišćenje auta
Foto: Getty Images

Baš kao što je važno automobil očistiti nakon zime, jednako je bitno limenog ljubimca temeljito oprati nakon ljetne sezone i pripremiti ga za iskušenja jeseni.

Kupnja auta Promjene Gotovo svi novi auti u Hrvatskoj poskupili, na tržištu vlada potpuni kaos

Prije svega, iz prtljažnika i kabine automobila izvadite sve nepotrebne predmete jer – osim što povećavaju masu vozila pa posredno i potrošnju – najčešće samo smetaju. Automobil temeljito očistite od ostataka hrane, pića, duhana i ostalih nečistoća. Ako automobil niste poštedjeli pušenja u kabini, trebali biste ga odvesti na kemijsko čišćenje jer se samo tako mogu izbjeći masne naslage na prozorima u maglovita jesenska jutra.

Automobil izvana treba detaljno oprati, što uključuje karoseriju i podvozje jer ako je automobil bio blizu mora u vrijeme bure, vjerojatno je pun soli – slično kao i nakon zime, kad je sol i prljavštinu pokupio s ceste. Najbolje je te nečistoće oprati visokotlačnim peračem, koji možete pronaći u svim samoposlužnim autopraonicama. Važno je da mlaz usmjerite na sva skrivena mjesta ispod i oko automobila.

Modrić si je bez problema mogao priuštiti Bentley vrijedan dva milijuna kuna jer godišnje zarađuje 22,5 milijuna eura Borbena ergela Vatrene kočije: evo što voze Dalić, Modrić, Lovren, Vrsaljko...

Pronaći parkirno mjesto u hladovini borova ljeti je na moru kao dobitak na lutriji, no to najčešće znači da će karoserija automobila poslije biti puna smole koja se cijedi s borova. Isto će se dogoditi ako automobil parkirate ispod čempresa. Naslage smole mogu se odstraniti uz pomoć posebnih sredstava koja se mogu kupiti u prodavaonicama s autokozmetikom. Jednostavnije će to svakako biti ako smola nije potpuno osušena, pa je savjet čišćenju smole s vozila prionuti što prije.

To možete probati napraviti i pomoću jestivog ulja ili tekućinom WD-40.

Najprije temeljito operite auto, a potom mrlju istrljajte uljem nanesenim na krpicu ili vatu, a zatim je isperite mlakom vodom. Trljajte nježno da ne oštetite boju i budite strpljivi – smola koja je dugo na automobilu teže se odstranjuje.

Bugatti rasprodan u 24 sata Samo promjena ulja ovog luksuznog Bugattija stoji više nego neki drugi automobil!

Ni ptičji izmet nije šala. Alkalna supstancija štetna je za vanjski premaz automobila pa je treba ukloniti u što kraćem roku da ne bi ostavila traga na boji. Za uklanjanje je najbolje koristiti meku krpu, navlaženu toplom vodom i blagim deterdžentom. Za uklanjanje smole ili ptičjeg izmeta ne koristite otapala, benzin ili pastu za poliranje jer možete oštetiti lak.

Također, provjerite imate li naslage lišća na usisnicima zraka ventilacije i u odvodnom kanalu ispod vjetrobranskog stakla. Važno ih je odstraniti jer će usisani dijelovi lišća izazvati pojavu truleži i smrada u ventilacijskim otvorima, a mokri priljubljeni uz lim izazivaju koroziju. Ventilacijski otvor treba očistiti sredstvom za dezinfekciju. Ima li automobil klima-uređaj, treba promijeniti peludni filtar jer vožnja kroz prirodu donosi i pojačanu količinu biljnog peluda koji se taloži u filtrima i na stijenkama otvora za ventilaciju. Ljudi skloni alergijama osobito će osjetiti posljedice raspadanja peludi uzrokovanog vlagom u ventilaciji vozila. Provjerite i brisače stakla. U kasno ljeto ujutro su rosa i zamagljena stakla redovita pojava pa provjerite jesu li gumice metlica brisača oštećene. Gumice ne stoje mnogo, pa se ne isplati riskirati slabu vidljivost zbog toga.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
Renault Zoe
ELEKTRIČNA AVANTURA
Tko ga nije vozio, ne zna što propušta: 'Odradili smo izlet po Hrvatskoj s električnim Renaultom'