Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Imate li ograničenje zbog vida, produljenje vozačke stoji 674 kune

Pregled u medicini rada - 438 kuna i 20 kuna biljega. Izrada dozvole u redovitoj proceduri je 151 kunu i 15 kuna biljega, fotografije 50 kuna
10. lipnja 2019. u 23:14 10 komentara 17510 prikaza
Vozačka dozvola
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Najmanje jedan slobodan dan i 674 kune iz džepa – cijena je to produljenja vozačke dozvole u Hrvatskoj. Činjenica o 20 godina vožnje automobila bez prekršaja, prometnih nesreća i slično manje je bitna u odnosu na onu da – nosite naočale.

Operacija/Ilustracija nije mit Pacijenti imaju 16 posto veću šansu da će umrijeti ako su primljeni tijekom vikenda

Procedura u koju ulazite kad ste vozač s naočalama počinje u nadležnoj policijskoj postaji gdje dobivamo sljedeće upute: prvi korak je odlazak obiteljskom liječniku po potvrdu za odlazak na medicinu rada, tada tek slijedi pregled na medicini rada, uplata pristojbi i kupnja biljega te potom sa svim tim predaja zahtjeva za produljenje vozačke.

Sve to i košta, a netom obavljeni očni pregled kod bolničkog specijalista – ne vrijedi! Mora biti baš od medicine rada, što košta 438 kuna, plus 20 kuna biljega. Ako niste u nekom većem gradu, morate se prilagoditi jednom od termina u četiri sata kroz cijeli tjedan. Skupocjeni pregled prođe “u treptaj oka”.

Stari vozač Budite pošteni Je li vrijeme da prestanete voziti? Obratite pozornost na ove znakove

Naravno, prije toga treba po potvrdu obiteljskom liječniku, koju pak neki od njih naplaćuju, a neki i naručuju za termin za izdavanje. Za fotografiranje treba platiti još dodatnih 50 kuna, u državni proračun uplatiti 151 kunu, platiti nekoliko kuna provizije i pošti te kupiti biljege za još 15 kuna.

Vozačka je produljena za sedam godina, deset godina postalo je maksimalno pa je ovih tri manje valjda očekivano premda bez obrazloženja. A svi oni koji nisu nosili naočale s 18 i prvom vozačkom dozvolom te su je dobili za idućih 30 godina u međuvremenu mogu imati “mali milijun” ograničenja za vožnju, no imati važeću vozačku. Bez troškova. 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • genex:

  ovdje se radi o teškoj diskriminaciji osoba koje nose naočale i koje ionako redovito kontroliraju svoj vid.nosim naočale cijeli život sa vrlo stabilnom dioptrijom a moram svakih nekoliko godina na kontrolu zbog produljenja vozačke.neki moji znanci imaju valjanost vozačke na ... prikaži još! 20 godina iako im se u međuvremenu vid pokvario i svi nose naočale. kod nas je sve lažna briga a samo ti hoće uzeti novce iz džepa.banda.

 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Zato sam pustio HR dozvolu da mi istekne, nije mi se dalo sa Hr birokraciojom zahebavati, a nedavno sam produzio njemačku vozačku do 2034 god, dakle 15 godina produžio valjanost, imam 51 godinu, ama baš ništa me pitali nisu, nikakav ... prikaži još! ljekarski, niti osnovni, niti specijalistički, niti provjera vida, čak nisam morao ni slike donijeti, prenijeli su sliku sa stare vozačke, koštalo me 28 Eura i priča završena....

 • tonyy :

  Trebali bi se bolje informirati prije pisanja ovakvih članaka. Kratko ću samo napisati da sve ovisi o tome što vam piše u vozačkoj dozvoli. Ako piše" nošenje naočala ili kontaktnih leča produljavate dozvolu ko i svi drugi .. Ako piše ... prikaži još!e kontrolni pregled za isto morate obaviti lječnički.. ovo zadnje znači da vam liječnik kod zadnjeg prijedloga dao produljenje al uz obvezan pregled i slijedeći put.. Ovo pod prvo pak znači da vam je dao lijecnicku potvrdu bez ograničenja- u vozačku ide samo napomena da ste duzni nositi pomagala za vid tokom vožnje.. Ovo vam je provjerena informacija. Zdravi i veseli bili.