Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADAC UPOZORAVA:

Hrvatski kupci, oprez: Svakom trećem 
autu u Njemačkoj vraćena kilometraža

rabljeni
Foto: ilustracija
10.07.2014.
u 08:25

Često je prijevare teško otkriti jer u servisnoj knjižici i potvrdi s tehničkog pregleda nema tragova o stvarno prijeđenim kilometrima

Vraćanje prijeđenih kilometara najčešća je prijevara pri kupoprodaji rabljenog automobila. Danas je manipulacija kilometražom jednostavnija nego prije jer automobili proizvedeni unatrag desetak godina imaju digitalne brojčanike kilometara pa je za promjenu kilometraže dovoljno tek nekoliko sekundi. Dakako, za to prevaranti koriste računalne softvere, a ne više mehaničke spravice. Takva usluga na crnom tržištu stoji nekoliko stotina kuna.

Rigorozne kazne

Zabrinjava podatak njemačkog ADAC-a, najvećeg autokluba u Europi, da je na trećini svih rabljenih automobila u Njemačkoj izvršena manipulacija kilometraže. Zbog vraćanja kilometraže polovnim automobilima bitno raste cijena, nekima vrijednost može porasti i dvostruko pa se radi o prijevarama vrijednim milijune eura. Iako su kazne u Njemačkoj za takvu prijevaru rigorozne, čak do godine dana zatvora ako se dokaže namjera, mnogi očito usprkos tome pribjegavaju vraćanju kilometara kako bi skuplje prodali automobil ili izbjegli penale zbog više prijeđenih kilometara od ugovorenih leasingom.

Teško je dokazati

Kako je u Hrvatskoj nakon ulaska u EU i veće isplativosti sve popularniji unos automobila, pogotovo iz Njemačke gdje je izbor najbolji, svim građanima koji se spremaju u potragu za dobrom prilikom ovo je dobro upozorenje.

Iako, prijevaru je ponekad zaista teško otkriti. Prevaranti kilometre najčešće vraćaju prije servisa i tehničkog pregleda tako da je u dokumentima sve čisto i prevari je teško ući u trag. Takva praksa je sve češća i u Hrvatskoj, pa u servisnoj knjižici i potvrdi o kilometraži Centra za vozila sve odgovara i vrlo je teško dokazati nevjerodostojnost kilometraže.

Osim provjere svih dokumenata, kupcima preostaje vizualan pregled auta. Automobil koji je više vožen ima istrošenija sjedala, obloge upravljača i mjenjača. Ako vam je bilo što sumnjivo, najbolje je odustati od kupnje.

Komentara 14

LI
liliZG
09:09 10.07.2014.

Perica1 baš si naivan, auto kuća ima pristup svemu gore navedenom , on može promjeniti kompletnu servisnu knjižicu vozila a da se ne oznoji, kao i prekucati kilometre kompjuterski da se ne primjeti, ...više me je strah tih "provjerenih" autoo kuća nego pojedinca kojeg je lakše uhvatiti u laži...

DV
donnie vedro
09:07 10.07.2014.

pa ovaj text ste prije 2 tjedna pisali, tocno isti, svaka tocka i slovo na svom mjestu :S

IG
igorl
09:17 10.07.2014.

Nije bitno kaj pise na kilometrazi. Zna se da svabo ne kupuje dizela ak predje manje od 50tkm godisnje. Dakle - 7 godina star pasat dizlo ima oko 350 tkm pod kotacima koliko god pisalo na satu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije