Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viđeno - kupljeno

Dražbe državnih automobila kriju prave prilike, ali i promašaje

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/5
15.10.2017.
u 22:28

Vozila se prije dražbe mogu pregledati samo izvana, a informacija o prijeđenoj kilometraži ne može se dobiti, što je veliki problem

Mercedes koji je kao presretač hvatao prebrze vozače po autocestama, desetak vozila hitne pomoći, 15 poštanskih Tomosovih APN motocikala, cestarski i dostavni kombiji, mali dostavnjaci, policijska BMW “petica” iz 2002. u kojoj su se vozili najviši državni dužnosnici samo su neka od 150 vozila koja su ponuđena na jesenskoj dražbi državnih automobila.

Auto za sebe ili preprodaju

Na šljunku TRCZ-ova skladišta u Sesvetama - koji već 15 godina organizira takve licitacije - na vizualnom pregledu vozila okupilo se nekoliko stotina onih koji su došli pronaći povoljnu priliku.

Među njima je dosta stalnih lica koja redovito sudjeluju na dražbama i pokušavaju zaraditi preprodajom automobila, ali ima i onih koji su došli vidjeti mogu li povoljno kupiti auto za sebe.

– Prvi put sam ovdje, tražim neko jeftino vozilo koje bih kasnije uz malo ulaganje mogao prodati. Početne cijene su povoljne, ali nikad ne znate koliko će narasti na licitaciji – kaže nam iskreno Hrvoje iz Zagreba. Prodaja se obavlja po načelu viđeno - kupljeno, a vozila se mogu pregledati vizualno samo izvana, bez pregleda motora ili probne vožnje, i mogu se dobiti samo osnovne informacije o automobilu poput godišta, ali ne i prijeđena kilometraža.

– Zanimalo nas je kako to izgleda. Malo smo razočarani jer su auti uglavnom u lošem stanju i nemate uvid u prijeđenu kilometražu. Čini se da imaju prednost oni koji imaju dodatne informacije o vozilu. Inače je velika mogućnost da kupite mačka u vreći – kaže Ivan Martinović. Na parkiralištu se ističu četiri, čini se, vrlo uredne Opel Astre iz 2007. godine koje su vozili službenici u Savjetodavnoj službi. Početna im je cijena 7800 kuna, a možda je najbolja prilika nekoliko VW Pola 1,4 iz 2002. koje je rashodovalo Ministarstvo graditeljstva. Prednost im je što je kroz prozor vidljiva kilometraža – oko 130.000 km – a početna im je cijena 3400 kuna.

– Čini mi se u redu, koliko se može vidjeti. Nije jače udaren, nije hrđav, motor bi trebao biti dobar jer nije mnogo prošao. Spreman sam za taj Polo ponuditi do 7000 kuna – rekao nam je Ivan Jureša. U oglasniku se slični primjerci prodaju po cijeni od 9000 do 13.000 kuna. Na takvim su dražbama posebno traženi policijski terenski Land Rover Defenderi, ali ovaj put u ponudi su samo dva, i to u ne baš osobitom stanju.

– Došao sam zbog njih, ali čini mi se da su više za rezervne dijelove jer za dovesti ih u pravo stanje treba puno truda i novca – razočaran je bio Vladimir Vajdić.

Proda se 90 posto vozila

Mario Perić iz TRCZ-a godinama je glavni organizator i voditelj licitacija. Kaže da u posljednje vrijeme dolazi sve više ljudi i da to nisu samo prekupci.

– Uglavnom prodamo 90 posto svih vozila koje ponudimo, a atraktivnija vozila znaju postići i pet puta veću cijenu od početne – kaže Perić. Na licitaciji je sudjelovalo više od 300 ljudi, a prodalo se 145 od ponuđenih 150 vozila. Najveću je cijenu postigao kombi HAC-ONC-a koji je s početnih 21.000 kuna prodan za 100.000 kn (plus PDV), a Mercedesov presretač s početnih 9600 za 60.000 kn. Policijski BMW 540i je s početnih 16.000 kuna prodan za 21.000 kuna. Četiri VW Pola prodana su po cijenama od 6400 do 10.400 kn, Opel Astre od 17.400 do 30.600 kn, dok su Defenderi postigli cijenu od 41.000 i 44.200 kn.

POGLEDAJTE I VIDEO TOP 10 NAJJEFTINIJIH RABLJENIH AUTOMOBILA

Komentara 6

Avatar __MAX__
__MAX__
01:23 16.10.2017.

Koliki milijuni i milijarde su se zamracili tako sto je zlocinacka organizacija HDZa ne transparentno poslovala sa privatnicima. Javno-privatno partnerstvo je njima dobro poznat sinonim za kradju. Smrt zlocinackoj oranizaciji HDZ!

DU
Deleted user
23:11 15.10.2017.

Najbolji auti su negdje iza da ih nitko ne vidi pa da odabrani kupe sebi za sitne novce...

DU
Deleted user
00:25 16.10.2017.

Te kante najprije kupe auto dileri pa smanje kilometražu i onda prodaju pod novi auti skoro ne korišten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije