Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vozači, veliki oprez

Crni led jedna je od skrivenih opasnosti na cesti: Ovo su najčešća mjesta na kojima se stvara

Sumrak u snijegom prekrivenom Imotskom polju
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
02.12.2022.
u 23:19

Ponekad ga je teško uočiti jer je lako povjerovati da je asfalt u dobrom stanju, stvarajući lažni osjećaj sigurnosti kod vozača

U jeku zime, uz hladnoću ranih jutarnjih i noćnih sati, crni led jedna je od skrivenih opasnosti na cesti. Ova podmukla pojava, jedva vidljiva golim okom, može izazvati nesreće zbog gubitka kontrole nad vozilom. Crni led, naravno, nije crne boje, nego je tanki prozirni film smrznute vode koja se stvara na površini. Ne pojavljuje se samo na prometnici, nego i na nogostupima pa je opasnost i za pješake, piše Revija HAK.

Ponekad ga je teško uočiti jer je lako povjerovati da je asfalt u dobrom stanju, stvarajući lažni osjećaj sigurnosti kod vozača. Crni led obično nastaje kada temperature padnu ispod nule te u zoru ili sumrak, doba dana kada ima najviše promjena temperature. Ovaj fenomen se javlja kada sunčeve zrake ne padaju na cestu ili tamo gdje je asfalt još uvijek hladan.

Ceste s drvećem koje prekriva dio ceste, ceste s malo prometa, ulazi i izlazi iz tunela ili mostovi najčešća su mjesta na kojima se stvara crni led

Video: Kada smijete uključiti svjetla za maglu, a kada zbog toga možete dobiti kaznu?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije