Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOSCHEV SUSTAV

Sam uparkirava auto, izbjegavajući kante ostavljene kod garaže

Bosch
Foto: Bosch
19.05.2016.
u 11:00

Rezultati istraživanja pokazali su da sudari tijekom parkiranja čine 40 posto svih automobilskih nesreća s materijalnom štetom

Pokušaji manje spretnih vozača da uguraju automobil u parkirno mjesto često završavaju udubinama i ogrebotinama. U proteklih 10 godina broj nesreća tijekom parkiranja i manevriranja povećao se za više od 30 posto. Prema istraživanju koje je provelo osiguravajuće društvo Allianz, na tu vrstu nesreća otpada više od 40 posto svih automobilskih nesreća s materijalnom štetom.

Pomoću automatizirane pomoći pri parkiranju automobil se može smjestiti na parkirno mjesto na dodir tipke. Vozač cijelim procesom može upravljati putem pametnog telefona, čak i izvan vozila. Boschev sustav za pomoć pri parkiranju Home Zone trebao bi biti spreman za proizvodnju 2019. godine. Taj sustav pomoći može i potpuno samostalno dovesti automobil do parkirnih mjesta udaljenih do 100 metara, a zatim ga smjestiti na parkirno mjesto. To je djelomično automatizirana funkcija koju vozač i dalje treba nadzirati. Namijenjena je repetitivnim manevrima parkiranja, na primjer, kod kuće ili na određenom mjestu u garaži. Home Zone uči i sprema pojedinačne vozačke manevre. Kada to učini, može ih izvoditi i samostalno, a vozač treba samo pritisnuti tipku.

U radu sustava sudjeluje 12 ultrazvučnih senzora ugrađenih u prednje i stražnje odbojnike te videokamera montirana kod retrovizora. Senzore koristi za orijentaciju tijekom vožnje do mjesta i smještanja na njega. Također se može sjetiti svih predmeta uočenih tijekom probne vožnje, kao što su stupovi ili stabla. Sustav stalno uspoređuje položaj automobila s pohranjenim položajem predmeta u okolini vozila. Ako senzori uoče nepoznatu prepreku, primjerice kantu za otpatke ostavljenu na putanji automobila, vozilo će se automatski zaustaviti. Ako se prepreka može izbjeći laganim odstupanjem od trenutačne rute, auto će je samostalno zaobići. Home Zone može i izaći iz parkirnog mjesta.

>> Nije šala: Ovdje parkiranje možete platiti, ali i ne morate ako ne želite

>> Pogledajte kako se izvukao policajac nakon što je njegov prometni prekršaj završio na Facebooku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije