Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI U PRAVU?

Američki novinar objasnio zašto je Yugo 'jedan od najgorih auta ikad proizvedenih'

Yugo
Foto: Screenshot Youtube
1/6
14.02.2017.
u 16:52

"Yugo je u automobilskoj ponudi bio negdje između normalnog auta i autobusnog pokaza. A mnogi će vam reći da je autobusni pokaz zapravo bio bolja odluka"

Zastava Koral ili Yugo, nekadašnja zvijezda jugoslavenske autoindustrije koja je uz veliku pompu u osamdesetima završila i na američkom tržištu, često se nalazi na popisima najgorih automobila svih vremena. Yugo je redoviti predmet ismijavanja, no ima i onih koji tvrde da su negativne ocjene preoštre te da za svoje vrijeme i cijenu zapravo uopće nije bio tako loš.

Jedan od onih koji nipošto nisu ljubitelji Yuga je američki novinar Doug DeMuro, koji je donedavno pisao za popularni portal Jalopnik. DeMuro je u prosincu na YouTubeu objavio videorecenziju pod naslovom "Evo zašto je Yugo jedan od najgorih automobila ikad proizvedenih" u kojemu objašnjava sve što je loše s malim kragujevačkim hatchbackom.

– Yugo je u automobilskoj ponudi bio negdje između normalnog auta i autobusnog pokaza. A mnogi će vam reći da je autobusni pokaz zapravo bio bolja odluka zato što je bio jeftiniji, čišći i često pouzdaniji – kaže DeMuro.

 

DeMuro kao mane ističe lošu i nemarnu obradu u unutrašnjosti, poput žica koje slobodno vise, "moćni" 1,1-litarski motor, rasklimani mjenjač, malu brzinu, spartansku opremu poput retrovizora samo na vozačkoj strani... Međutim, s iznenađenjem je primijetio da se Yugo vrlo lako i uglađeno pali. Na konkretnom primjerku koji je isprobao također ne radi mnogo stvari, sjedala se ne mogu pomicati, a pepeljara se ne otvara.

– Malo je nepravedno prosuđivati Yugo prema modernim standardima, ali čak i prema tadašnjim standardima nije bio jako dobar – složili su se DeMuro i vlasnik auta.

Za nešto možda realističniju američku procjenu Yuga možete pogledati staru recenziju Motorweeka u kojem se Yugo uspoređuje s tada također jeftinim uvoznim autom na američkom tržištu, Hyundaijem Excel. Nekad su možda imali sličan imidž, no može se reći da je Hyundai u godinama koje su uslijedile doživio puno uspješniju karijeru od Zastave...

 

>> Krist Novoselić na Twitteru: Pogledajte što se vuče autocestom u Oregonu

>> BBC: Yugo - posljednji stvarno užasan auto

Komentara 134

DU
Deleted user
17:51 14.02.2017.

Ima jugo dobrih strana npr. grijač zadnjeg stakla pa ne zebu ruke kad ga guraš.

Avatar mrkyyy
mrkyyy
17:19 14.02.2017.

kako? zašto? pa zar yugo nije ponos i vrhunski plod našeg socijalističkog napretka?

JM
Jean-Michel_Nicolier
17:03 14.02.2017.

U svakom slučaju je imao najružnije ime ikada smišljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije