Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERAKTIVNA IZVJEŠĆA

Pogledajte usporedbu: Ovako su Rusi na karti bojišta priznali ukrajinska napredovanja

Foto: ISW/Ria.ru
1/4
20.09.2022.
u 14:17

Rusi, naime, na svojoj karti označavaju ruska osvajanja i napredovanja na bojištu, no i druge informacije poput mjesta sukoba, zapovjednih mjesta, skladišta municije i goriva te slično

Institut za ratne studije (ISW) svakodnevno objavljuje izvješća o ruskoj invaziji Ukrajine te ažurira interaktivnu kartu. Prema najnovijim podacima, na karti su plavom bojom označena područja koja su Ukrajinci oslobodili protuofenzivom, dok su crveno pobojani predjeli ruskog napretka i kontrole. Područja koja su Rusi kontrolirali prije početka invazije, 24. veljače 2022., označena su crnim rubom. 

Prema karti ISW-a, ukrajinskom protuofenzivom, koja se u rujnu pokazala uspješnom, povraćena su područja Harkivske oblasti. Također, Ukrajinci ponovno imaju vlast nedaleko Mikolajiva, na području sjeverno od Krima. 

Foto: Institut za ratne studije

Iako, kako je ISW objavio u izvješću, zakonodavna tijela ruskih opunomoćenika u okupiranoj Ukrajini pozivaju na hitno priznavanje DNR i LNR kao ruskih subjekata, na karti je vidljivo kako ruske snage ne kontroliraju cijelu Donjecku i Lugansku oblast. To je vidljivo i na interaktivnoj karti koju je objavila ruska strana, točnije ruska državna novinska agencija RIA Novosti. Kako ističe, izvori za stvaranje njihove karte su Ministarstvo obrane Rusije te LNR i DNR.

Rusi, naime, na svojoj karti označavaju ruska osvajanja i napredovanja na bojištu, no i druge informacije poput mjesta sukoba, zapovjednih mjesta, skladišta municije i goriva te slično. Također, naznačene su lokacije nagomilavanja trupa i opreme pa se može vidjeti da su u ponedjeljak, 19. rujna, one bile kod Zaporožja, Bilohirke i u predjelima Donjecka.

Prikaz stanja 19. rujna 2022.
Foto: screenshot/Ria.ru

Interaktivna karta crnom bojom prikazuje i lokacije ukrajinskih udara na kopnene ciljeve, a njih je jučer najviše bilo, kako navode Rusi, na području Donjecka. 

Iako na ruskoj karti nisu označeni uspjesi ukrajinske protuofenzive, vidljivo je kako se okupirana područja podudaraju s podacima karte ISW-a. Također, s obzirom na to da se ruska karta svakodnevno ažurira, pretragom ranijih datuma može se vidjeti kako je više područja bilo označeno kao da je pod ruskom kontrolom. Odnosno, time je Ria nakon ukrajinskih napredovanja potvrdila njihov uspjeh.

Prikaz stanja 1. rujna 2022.
Foto: screenshot/Ria.ru

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 11

ST
stefj
15:37 20.09.2022.

Ukrajina je jako dobro osmislila i izvela akciju kod Harkiva, svaka čast. No da to ipak nije tako jednostavno pokazuje primjer Hersona, gdje stvari idu jako, jako polako i uz veliku muku... Rusi su tamo napravili protuudare i vratili neka sela (na jugu i sredini naročito), a to su napravili dijelom zahvaljujući tome što su uništili branu, pa su Ukrajincima poplavili pontone... Postoje indikacije da u Ruskoj vojsci ima problema s moralom, no zato su tamo doveli Čečene koji se brinu o tome. Pitanje je koga se vojnici boje više Ukrajinaca ili Čečena... Što se tiče mapa, crtaju ih i jedna i druga strana, istina je poprilično upitna. Ne zove se to bez veze fog of war... ISW je tu poprilično konzervativan i crta mapu tek nakon nekoliko potvrda. Relativno je objektivna mapa i prikazuje situaciju sa određenim zakašnjenjem... Ukrajinci sada imaju nekoliko problema koje moraju hitno riješiti; Rusi uništavaju infrastrukturu, što prijeti logistici i moglo bi dovesti do zaustavljanja momenta koji su Ukrajinci dobili oslobađanjem područja kod Harkiva. Drugi problem su utvrđene Ruske linije na većini fronte, tako da se juriša na utvrđene položaje, što je vrlo teško. I još uvijek nisu uspjeli zaustaviti napredovanje Rusa u Donbasu, niti tamo gdje su jedinice Wagnera, niti na južnom bojištu. Napravili su neke kontranapade, ali nisu postigli ništa... Trajat će rat još dugo, a Rusi bi mogli sve zakomplicirati provođenjem referenduma. Mislim da je Ukrajini to sasvim jasno...

DU
Deleted user
14:57 20.09.2022.

I što je pjesnik htio reći?

KN
knox
14:40 20.09.2022.

A sto su to tocno Ukrajinci "osvojili" u Ukrajini?! Naslov dostojan blica, kurira, informera i ostalog trasha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije