Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon diplomatske intervencije

Japanci ipak popustili, Hrvat više nije u 'zatočeništvu' tokijske karantene!

2013 ICF Canoe Slalom World Cup
EXPA/PIXSELL
15.07.2021.
u 10:03

Najbolji hrvatski divljevodaš u samoizolaciji će ostati sve do 20. srpnja, ali će ipak moći trenirati u posebno dodijeljenim terminima, baš kao i jedan Kanađanin i jedna Ukrajinka

Nakon nekoliko dana "zatočeništva" u tokijskoj karanteni, najboljem hrvatskom divljevodašu Matiji Mariniću (30) konačno je dozvoljeno trenirati i pripremati se za olimpijski nastup. Točnije, i dalje će biti u svojevrsnoj izolaciji ali će našem kanuistu biti dozvoljeno trenirati u posebnim terminima pa njegov nastup na Olimpijskim igrama ipak neće biti upitan.

Drugo je sada pitanje što će za njegovu sportsku formu značiti nekoliko dana netreniranja na vodi, a sigurno je da ju učiniti boljom neće. Štoviše, predugačak odmor u predvečernje natjecanja, najvećeg u karijeri ovog sportaša, moglo bi djelovati usporavajuće.

No, bolje i to nego da je u karanteni morao ostati sve do 20. srpnja, kako je bilo prvotno predviđeno, jer to bi doista bilo pogubno za njegove izglede za pristojnim olimpijskim nastupom.

Podsjećamo, zajedno sa svojim trenerom Stjepanom Perestegijem, Marinić je proslijeđen u samoizolaciju jer je jedan putnik na tom letu bio pozitivan a po rasporedu sjedenja hrvatski je dvojac bio u zoni koja se smatra bliskim kontaktom.

No, ono što je pomoglo u ovoj priči jest i to što naši dečki uopće nisu sjedili na svojim mjestima jer je na letu bilo puno slobodnih mjesta pa su se obojica preselili rada vlastita komfora. Osim toga, postavilo se pitanje i da li se dotični zaraženi putnik uopće zarazio prije leta ili po dolasku u Japan jer mu se nalaz pokazao pozitivnim tek nekoliko dana kasnije.

Osim oštrog protesta Hrvatskog olimpijskog odbora (dugo nismo čuli oštriju izjavu njegova predsjednika Mateše od ove na ovu temu) pomogao je zacijelo i angažman hrvatskog veleposlanika u Japanu Dražena Hrastića koji se i diplomatski angažirao.

Da se Matija vratio treninzima potvrdio nam je i Branko Lovrić, glavni tajnik Europskog kajakaškog saveza koji je iskoristio i svoj utjecaj da hrvatskog olimpijca izvuče iz nepovoljne situacije:

- To je riješeno, Matija je danas počeo ponovo trenirati. Svi smo se oko toga angažirali, HOO, hrvatski veleposlanik u Japanu, a ja sam pisao pismo Međunarodnoj kajakaškog federaciji koja se odmah angažirala kod Međunarodnog olimpijskog odbora a oni su intervenirali kod japanskih organizatora. Na koncu je Matiji omogućeno da trenira u posebnom terminu, zajedno sa još dvoje sportaša, jednim Kanađaninom i jednom Ukrajinkom. Svi oni i dalje će biti u nekoj vrstoj izolacije, hrana će im se donositi pred hotelsku sobu, ali će moći trenirati što je dobro jer bi za deset dana potpune karantene natjecateljski atrofirali. A poanta ovih predolimpijskih treninga je upravo upoznavanje staze bez čega i ne možete imati uspješan nastup - kazao je Lovrić.

Ključne riječi

Komentara 1

PI
PijemŽivce4
12:16 15.07.2021.

Divljevodaš :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije