Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solar impulse 2

Solarnim zrakoplovom sletjeli u Kairo, uskoro će obletjeti cijelu Zemlju

Solar Impulse 2, the solar powered plane, piloted by Swiss pioneer Andre Borschberg is seen during the flyover of the pyramids of Giza on July 13, 2016 prior to the landing in Cairo, Egypt in this photo released on July 13, 2016. Jean Revillard/SI2/Handou
Foto: Reuters
1/4
14.07.2016.
u 12:20

Svoj put Solar Impulse 2 trebalo bi završiti u Abu Dhabiju odakle je i poletio 9. ožujka 2015.

Zrakoplov se može ostaviti bez nadzora pilota samo dvadeset minuta. Piloti su koristili jogu jer u 24 sata spavali su šest puta po 20 minuta

Solar Impulse 2, kojim je pilotirao Andre Borschberg, nakon 50 sati leta jučer je sletio u Egipat. Bila je to pretposljednja etapa u avanturi leta oko svijeta u avionu koji ne koristi ni kap fosilnog goriva. Naime, na put oko svijeta solarnim zrakoplovom prošlog ožujka krenuli su Bertrand Piccard i Andre Borschberg, dvojica entuzijasta, znanstvenika i pilota. Svoj put trebali bi završiti u Abu Dhabiju odakle su i poletjeli 9. ožujka 2015. Letjelicom će od Kaira do glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, u posljednjoj, 17. etapi pilotirati Bertrand Piccard.

Cilj dvojice Švicaraca, koji su se izmjenjivali za pilotskom palicom Solar Impulsea 2, jest da ispišu nove stranice zrakoplovne povijesti i uvrste se u njih kao pioniri razvitka i promotori čiste tehnologije. Htjeli su i uspjeli dokazati da avion može letjeli pogonjen isključivo Sunčevom energijom te da je moguće sačuvati planet uz čistu tehnologiju.

– Ljudi žele starim rješenjima riješiti nove probleme. To nije moguće. Ono što mi pokušavamo jest pokazati da novim načinom razmišljanja dolaze rezultati i nova, bolja rješenja koja funkcioniraju. Potreban je pionirski inovativan duh, valja ispitivati i propitivati nove načine, postaviti nove izazove – smatraju piloti koji su 12 godina razvijali ovaj projekt. Pri tom promoviraju sve koji su im pomogli jer kažu – nevjerojatno da oni koje mnogi smatraju zagađivačima imaju snage i želje mijenjati se i raditi na novim, čistim tehnologijama, biti inovativni i samim time mijenjati svijet.

U ovom projektu pomogli su mnogi poput ABB-a, Solwaya, Omege, Googlea... bez njih ne bismo uspjeli jer ovo je zahtjevan projekt kojem je trebao svatko voljan inovirati – smatra B. Piccard. U ABB-u već to rade i naglašavaju: – Solar Impulse bio je izazov, no svakodnevno nastojimo pronaći nove načine za pokretanje svijeta bez uništavanja Zemlje u našoj domeni. Nedavna tehnološka dostignuća otvaraju put do velikog napretka u području energetske učinkovitosti i produktivnosti. Mi smo tek na početku ostvarivanja punog potencijala tih promjena.

Solar impulse 2 impresivan je avion koji ima raspon krila 72 metra, veći od Boeinga 747-8, a na njima je 17.248 solarnih ćelija debljine 135 mikrona, četiri litijske baterije gustoće od po 260 vatsati električne energije po kilogramu, ukupno teške 633 kilograma, na koje otpada četvrtina težine cjelokupnog zrakoplova koji teži 2,3 tone. Prosječna je brzina 50 kilometara na sat. Avion je jednosjed s kokpitom od samo 3,8 kubičnih metara.

Zrakoplov je moguće ostaviti bez nadzora pilota samo dvadeset minuta iako cijeli zemaljski tim uz pomoć satelita prati put aviona. Piloti su koristili jogu i autohipnozu jer u 24 sata spavali su samo šest puta po 20 minuta. Ovakvi napori puno nauče čovjeka, posebice o sebi samima, smatraju piloti, no ideja bez akcije ne vrijedi, pa makar iziskuje i ekstremne napore.

Bertrand Piccard voli isticati i kako su njegovi preci umnogome odredili njegov put istraživača i znanstvenika. Naime, djed Auguste Piccard (1884.-1962.) bio je prvi čovjek koji je u balonu dosegao stratosferu, a usto je osmislio i podmornicu dugog zarona. Bertrandov otac Jacques (1922.-2008.) prvi je uspio zaroniti na 10.915 metara. Augusteov brat blizanac Jean bio je pak balonaš i inženjer.

A kapetan Jean-Luc Picard iz Zvjezdanih staza nazvan je po braći Piccard.

>>Solarni zrakoplov sletio u Arizonu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije