Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTAVIO JE ZARUČNIK

Rijetki sindrom: Rodila se bez maternice i vagine

Joanna Giannouli
Foto: Joanna Giannouli
1/3
18.04.2016.
u 10:10

Joanna Giannouli borila se s depresijom i napadajima panike, ali sada je u sretnoj vezi

Grkinja Joanna Giannouli (27) pati od sindroma koji pogađa jednu od 5000 žena i zbog kojeg nema maternicu ni vaginu. Za BBC je ispričala s kojim se sve izazovima susretala i s kojima se i dalje susreće.

Majka ju je odvela obiteljskom liječniku kada je imala 14 godina jer još uvijek nije imala menstruaciju.

– Nije me pregledao jer nije htio dirati moje genitalije, a kada sam napunila 16, poslao me u bolnicu na pregled. Shvatili su da nemam vaginalni tunel i da imam Rokitanskyjev sindrom. Zbog toga što sam rođena bez funkcionalne vagine, liječnici su je morali napraviti kako bih se mogla seksati – objašnjava Giannouli.

Otkrila je, između ostalog, da je njezina majka krivila samu sebe zbog ovog stanja. Mislila je da je možda u nečemu pogriješila u trudnoći.

– Objasnila sam joj da nije učinila ništa pogrešno, da su to samo geni – piše Giannouli.

Sindrom joj je prouzročio velike poteškoće u životu. Borila se s depresijom i napadajima panike, a imala je i probleme u odnosima s muškarcima. Kaže da su je neki partneri emocionalno zlostavljali te da dugo nije mogla održavati stabilnu vezu, a najgore joj je bilo kada ju je ostavio zaručnik.

– Bila sam zaručena kada sam imala 21 godinu i živjela u Ateni. Kada sam rekla zaručniku za svoje stanje, raskinuo je zaruke – otkrila je Giannouli koja je posljednjih pet godina u stabilnoj i sretnoj vezi s muškarcem koji je od početka znao za njezin sindrom. 

Kaže da želi podržati sve žene koje imaju isti sindrom.

– Mnoge su žene počinile samoubojstvo zbog ovoga. To može biti stvarno depresivno – kaže Giannouli.

– Želim pomoći drugim ženama koje imaju isti problem jer ako ne pomažemo jedna drugoj, tko će? – zaključuje.

>> U laboratoriju uzgojili vagine za žene rođene bez tog organa

Komentara 1

TE
texas
16:21 18.04.2016.

imaš moju mušku podršku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije