Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudotvorni koktel

Znanstvena senzacija: Paralizirani će ponovno prohodati

gregoire courtine,miševi (1)
Reuters/PIXSELL
01.06.2012.
u 20:42

Švicarski liječnički tim uspio paraliziranog miša podići na noge nakon lijekova i elektroimpulsa. Ovo je velika nada za one koje je oštećenje kralježnice prikovalo za krevet.

Paralizirani ljudi koji su ostali u kolicima nakon oštećenja kralježnice mogli bi ponovno prohodati, najavljuju znanstvenici sa Sveučilišta u Zürichu! Liječnički tim predvođen profesorom Gregoireom Courtineom uspješno je proveo prve testove u liječenju novom metodom – ponovnim spajanjem oštećenih živčanih snopova leđne moždine, a testovi koji su do sada provedeni na laboratorijskim miševima uskoro će biti provedeni i na pacijentima dobrovoljcima.

>> Grafički prikaz nove metode liječenja

Moždina počela rasti

Courtineova metoda liječenja zasniva se na istodobnom ubrizgavanju koktela lijekova i stimuliranju živčanog sustava pacijenta elektroimpulsima, a dosadašnji pokusi pokazali su izuzetno veliku uspješnost. Laboratorijskim miševima namjerno je oštećena kralježnica i leđna moždina zbog čega je životinjama bio paraliziran donji dio trupa. Švicarski znanstvenici imobilizirali su miševe u posebnom koritu, ubrizgali im složeni koktel medikamenata i električnim impulsima stimulirali leđnu moždinu, koja je počela ponovno rasti te je na kraju premostila prekinuti dio. Samo dva tjedna od početka pokusa, do tada paralizirani laboratorijski miševi počeli su ponovno hodati, uspinjati se po stepenicama, pa čak i trčati.

– Uspjeh je fantastičan. Kod cijele skupine miševa vratila se sposobnost hodanja, a mozak je ponovno uspostavio vezu sa živčanim sustavom u donjem dijelu trupa – kaže profesor Courtine, čiji je rad objavljen i u znanstvenom časopisu Science. Jedini problem s ovom metodom jest činjenica da je ona ponajprije namijenjena bolesnicima kod kojih leđna moždina nije potpuno, već samo djelomično prekinuta.

Rad u Scienceu

Švicarska metoda mogla bi biti revolucionaran napredak u liječenju pacijenata koji su ostali paralizirani nakon prometne nesreće. Još prošle godine američki su znanstvenici postigli uspjehe u liječenju paraliziranog pacijenta elektrostimulacijom, ali ovdje uspjeh ponajprije treba zahvaliti koktelu lijekova koje je tim profesora Courtinea razvio, kaže dr. Marc Bacon iz organizacije Spinal Reserach. Ipak, nakon objave članka u časopisu Science javili su se i skeptici koji tvrde kako živčani sustav miša nije isti kao kod čovjeka te da je kod većine paraliziranih leđna moždina posve prekinuta.

Komentara 9

PO
posluzitelj
22:37 01.06.2012.

Odlicno....sutra nam ponudite tablete protiv debljanja...pa ce debeli smrsaviti a ovi u kolicima prohodati...u stanju ste i mamu prodati kako bi prodali novine...

OB
-obrisani-
23:26 01.06.2012.

i ja izgledam ko ovaj miš kad mi vijagra 100 mg podigne paraliziranog "miša"

TO
tomokaro
22:34 01.06.2012.

Pozdravljam napore švicarskih liječnika ali daljnji napredak je moguć samo u kompletnim državama gdje je opći napredak i opće dobro imperativ a ne osobni interes i osobni profit uz bolesne motive. Ovako mi se možemo samo nadati finalnom rezultatu kojeg ćemo kao i obično masno platiti. Žalosno što nas politikanti koštaju više nego ulaganje u zdravstvo i znanstveni rad. Ovako od politikanstva jad i bjeda od zdravstva nepopravljiva šteta....bolest,nemoć, smrt!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije