Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskićeni borovi

Zrinjevac će nastaviti skupljati odbačena božićna drvca

Odbačeni borovi
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
17.01.2019.
u 08:18

Odvoz je počeo 7. siječnja i obično se taj posao završi za 10 do 15 dana, no katkad traje i dulje jer nema roka do kada bi se jele trebale iznijeti iz doma.

Gotovo su dva tjedna prošla od Sveta tri kralja, no na ulicama u zagrebačkim kvartovima poput Dubrave, Jaruna, Borongaja ili Kustošije i dalje se mogu vidjeti odbačena božićna drvca.

Postaju kompost

Zrinjevac je s odvozom borova započeo već dan nakon Tri kralja, odnosno 7. siječnja, a direktor Igor Toljan kaže da njegovi djelatnici i dalje češljaju sve kvartove u potrazi za odbačenim drvcima koja se potom što prije odvoze. Obično im treba 10 do 15 dana da ih sve skupe, no katkad taj rok zna biti i dulji.

Video - Neven Ciganović magarce na farmi hrani odbačenim borovima nakon blagdana

– Ljudi, naime, i dalje svaki dan ostavljaju borove, a mi ćemo ih nastaviti prikupljati sve dok i zadnje stablo ne bude odvezeno. Građani mogu biti bez brige – poručuje Toljan.

Posebnih pravila o odvozu, kaže, nema, a ističe jedino da bi stanovnici Zagreba svoja drvca trebali ostaviti ondje gdje ih se može odmah primijetiti, primjerice pokraj zelenog otoka, kontejnera ili najbliže zelene površine. Svake se godine s gradskih ulica odveze oko 50.000 drvaca.

– Prikupljeni odbačeni borovi pretvaraju se u kompost ili postaju drva za ogrjev, odnosno gorivo za naše dvije kotlovnice – dodaje Toljan.

Što se tiče onih koji su svoja drvca kupili u teglicama kako bi stabla živjela i nakon božićnih blagdana, Zrinjevac će im u tome rado pomoći.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Mogu se zasaditi

– U suradnji s vlasnicima pronaći ćemo pogodnu lokaciju negdje u kvartu na koju će se zasaditi drvce, a potom ćemo ga uvesti u Katastar gradskog javnog zelenila. Tako će nastaviti uljepšavati grad – kaže Toljan. Takav dogovor, dodaje, građane neće ništa koštati, a za pomoć se mogu obratiti na broj telefona 01/6598 891.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije