Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

ZET-ov vozni park prelazi na vodik, prvih 20 autobusa stiže kroz dvije-tri godine

Prema tom sporazumu, Zagreb bi za dvije do tri godine trebao dobiti prvih 20 autobusa za javni prijevoz na vodik, uz vrijednost investicije od 25 milijuna eura.
04. ožujka 2021. u 16:23 1 komentara 1220 prikaza
Potpisan sporazum  o zajedničkoj suradnji Grada Zagreba i INE na uvođenju vodika u javni gradski prijevoz
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Umjesto na plin ili benzin kao što je to trenutni slučaj, ZET-ovi autobusi uskoro bi trebali voziti na vodik. Sporazum između Ine i Grada Zagreba danas su potpisali zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te članovi uprave Ine Niko Dalić i Darko Markotić.  Prema tom sporazumu, Zagreb bi za dvije do tri godine trebao dobiti prvih 20 autobusa za javni prijevoz na vodik, uz vrijednost investicije od 25 milijuna eura. 

GLAS PODUZETNIKA Bujas nakon Bandićevog sprovoda: 'Platite gospodo kaznu, ili ju otpišite svima!'

Sporazumom su se njegovi sudionici obvezali i garantirali daljnja ulaganja u alternativna goriva. Konkretno, radi se o nabavi autobusa s pogonom na vodik, a u ZET-ovom pogonu u Podsusedu planira se također i izgradnja punionice na vodik. To bi, kazala je Pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša grada Zagreba Mirka Jozić, trebalo stajati 25 milijuna eura, a financirat će se bespovratnim sredstvima EU-a. 

- Stvaramo novo tržište za taj energent budućnosti - kazala je Jozić, a istaknula je i da se radi o prvom projektu početka masovne primjene vodika na području Zagreba i Hrvatske. 

Zagreb: Započeli radovi na okretištu Črnomerec radovi na okretištu ZET: Privremeno se zatvara autobusni terminal Črnomerec

Predsjednica Uprave ZET-a  Ljuba Romčević - Žgela očekuje da se projekt realizira kroz sljedeće dvije do tri godine, s tim da će se prva godina dana potrošiti na pripremu tehničke dokumentacije. ZET-ovu autobusnu flotu danas po njezinim riječima čini 441 autobus prosječne starosti 10,9 godina, koji godišnje pređu ukupno 29 milijuna kilometara. U proteklih nekoliko godina, kazala je, flota je modernizirana, pa solidan dio autobusa, primjerice, vozi na plin.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice