Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zemljopisno podrijetlo

Žele da rudarska greblica bude geografski zaštićena

rude
Foto: Udruga Rudarska greblica
02.04.2016.
u 11:00

Dobivanje spomenute oznake značit će da će se rudarska greblica moći proizvoditi samo na području Ruda

Kako bi pokrenuli zaštitu rudarske greblice, autohtonog slanog kolača iz Ruda kraj Samobora, u tom je mjestu osnovana udruga Rudarska greblica.

Cilj je udruge dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP), registrirane na europskoj razini.

– Dobivanje spomenute oznake značit će da će se rudarska greblica moći proizvoditi samo na području Ruda, a naziv kolača, odnosno receptura kao i način pripreme bit će također zaštićeni – kažu iz udruge, koja za cilj ima i unapređenje proizvodnje rudarske greblice kroz razvoj proizvodnih kapaciteta, brendiranje i promoviranje slanog kolača te uključivanje u gastronomsku i turističku ponudu samoborskog kraja, Zagreba i Zagrebačke županije.

Udruga će se baviti i organizacijom manifestacija i edukativnih radionica posvećenih greblici. Za predsjednika je izabran Andrejas Nikl, vlasnik pekare iz tog kraja, koji je poznat po izradi greblice, no osnivači su i lokalna osnovna škola, OPG-ovi, seljačka domaćinstva, TZ Samobora i drugi. Potporu brendiranju rudarske greblice na europskoj razini obećao je i europarlamentarac Davor Stier koji je i  jedan od osnivača udruge, a koji će se aktivno uključiti i u ostale segmente promicanja rudarske greblice.

Na razini županije ne postoji nijedan zaštićeni prehrambeni proizvod.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije