Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zbog božićnih štandova traže ostavke, a predali i peticiju

Obrtnici su ogorčeni jer je cijena kućice porasla, a uvedena je i licitacija, pa onaj tko najviše ponudi, dobiva mjesto
15. studenoga 2012. u 12:00 1 komentara 5 prikaza
'07.04.2011., Zagrebacki velesajam, dvorana Kumrovec, Zagreb - Savjetovanje na temu: Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom trzistu. Ivan Obad, HOK.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'

Udruženje obrtnika Zagreba, odnosno dvadesetak članova prikupilo je potpise protiv natječaja za dodjelu 105 prodajnih mjesta Božićnog sajma. Peticiju su dostavili Ministarstvu poduzetništva i obrta, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Gradu Zagrebu te naposljetku i Obrtničkoj komori Zagreba, koja je natječaj propisala.

Naime, obrtnici nisu zadovoljni zato što prvi put prednost nemaju oni koji imaju vlastitu proizvodnju nego trgovci. Razočarani potezima predsjednika Komore Ivana Obada, tražili su i njegovu ostavku jer ne štiti njihove interese. Osim toga, uvedena je i licitacija za kućice, a početne su cijene za Gajevu i Bogovićevu od 11 do 17 tisuća kuna. Obrtnici tvrde da se tako pokušava namaknuti novac koji je izgubljen Bundekfestom. Ipak, desetak potencijalnih izlagača jučer je, zadnjeg dana prijave, čekalo pred vratima Komore da preda licitaciju.

– Mi smo obrtnici, nismo preprodavači robe. Licitiramo za božićnu kućicu u Gajevoj, no cijena je svake godine sve veća. Time smo izloženi još većem riziku, a Komora je ta koja profitira – rekla je obrtnica koja izrađuje uporabne predmete od keramike i stakla. Dodala je da ih tako trpaju u isti koš s uvoznicima kineske robe, koja dolazi u kontejnerima, a proizvodi obrtnika izrađeni su ručno. Njezina je kolegica dodala da se za sajam pripremala tri mjeseca te da će biti u minusu ako ne dobije mjesto.

Milanka Opačić
Kuća s okućnicom vrijedi 200.000 kn
Juričan o imovinskoj Milanke Opačić: Mico, više od kuće vrijedi jedan trosjed u stanu tvoga vođe
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • Cipifrend:

    Gospodo obrtnici! Shvatite da ste zadnja rupa na svirali u ovom gradu. U bivšoj državi smo bili državni neprijatelji, a u ovoj smo ostatak starog sistema.