Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na svoj džep

Zastupnicima 50% niže naknade, da pokažu socijalnu osjetljivost

Gradska skupština
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/2
16.12.2013.
u 10:55

HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini uputio prijedlog o izmjenama Odluke o naknadama zastupnika, smatrajući da bi i oni sami trebali shvatiti složenost gospodarskog okruženja i postići konkretne uštede u gradskom proračunu. Na prepolavljanju naknada za sjednice Skupštine i radnih tijela godišnje bi se uštedjelo i dva milijuna kuna

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini mogu biti jeftiniji, i radit će za upola manje, prođe li prijedlog HNS-ova zastupnika Tomislava Stojaka (bio kandidat za zamjenika gradonačelnika Rajka Ostojića na lokalnim izborima u svibnju), da se kolegama (i njemu samom) naknade za sudjelovanje u sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela smanje za 50 posto.

Stojakov je prijedlog izmjena Odluke o naknadama već u proceduri, a cilj je, kako ističe, "pokazati da zastupnici shvaćaju svu složenost gospodarskog okruženja u kojem se svi nalazimo te postići uštede u gradskom proračunu".

Zastupnički rad formalno zakonski vodi se kao volonterski, no oni svejedno imaju pravo na fiksnu mjesečnu naknadu. Uz to, dobivaju i za sjednice radnih tijela, a sudeći po podacima objavljenima uoči lokalnih izbora, samo za pojavu na sjednici, bez potrebe da išta kažu, uzmu riječ ili repliciraju, bivaju honorirani sa 1200 kuna. Broj takvih sjednica mjesečno varira, pa je i naknada veća.
– Budući da se ne može unaprijed procijeniti koliko se godišnje sjednica radnih tijela Gradske skupštine održi, procjenu uštede moguće je napraviti na razini 2010. godine, kada je za naknade gradskih zastupnika isplaćeno više od četiri milijuna kuna – smatra Stojak.

Dodaje da su naknade zastupnicima već smanjivane 2009. i 2012. godine, no novim prijedlogom mogla bi se postići dodatna godišnja ušteda od dva milijuna kuna. Nova, prepolovljena "tarifa" počela bi vrijediti od Nove godine i trajala bi najmanje cijelu godinu, smatra HNS-ovac.

– Gradski zastupnici, kao predstavnici građana u najvažnijem predstavničkom tijelu građana u Gradu Zagrebu, bitna su karika u političkom životu Grada te korektiv izvršne vlasti. Iako imaju puno aktivnosti, smanjenjem mjesečnih naknada konkretno bi pokazali svoju socijalnu osjetljivost te donijeli uštede gradskom proračunu – kažu u gradskom HNS-u. Na potezu su skupštinari, koji sami sebe trebaju "udariti" po džepu.

Znate li koliko se milijuna troši na rad Gradske skupštine?
 

Komentara 6

GI
gismund
12:12 16.12.2013.

jeftini populizam...

Avatar xzazax
xzazax
13:17 16.12.2013.

zašto bi dobili novac za sjednice,pa to je dio posla,trebalo bi njih smanjiti za 50 %,ali još malo pa neče više biti niti plače a kamoli nešta ekstra

MA
margaritas
14:17 16.12.2013.

gospodine stojak vi i vasa stranka ste sutjeli dok je morana palikovic gruden uzimala u toj istoj skupstini u proslom mandatu 30 tisuca kuna mjesecno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije