Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crtice iz povijesti

Zagrepčani sjećate li se tramvajskih linija 10 i 16? Evo kuda su prometovale i kada su 'nestale'

Zagreb: Najstariji tramvaji ZET-a ponovno u punom pogonu
Patrik Macek/PIXSELL
10.12.2023.
u 07:32

U vrijeme kada su se brojevi linijama dodjeljivali prema njihovim odredištima, a ne smjerovima, točnije 30-ih godina prošlog stoljeća, zagrebačkim ulicama vozio je tramvaj broj 10

Davne 1891. zagrebačkim ulicama provozio je prvi tramvaj, i to konjski. Od svojeg spremišta u Savskoj, na mjestu gdje se danas nalazi Tehnički muzej Nikola Tesla, 5. rujna provozao je tako uz zgradu Hrvatskog narodnog kazališta te Frankopanskom do Ilice.

Konjski topot po tračnicama, koje se u se u metropoli počele graditi 1889., daleko se čuo, a svaki je konj o vratu imao i zvonce kako bi upozoravao pješake koji su prelazili prugu. Zagrepčani su ga zvali "konjka", a 18. kolovoza 1910. zamijenio ga je prvi tramvaj na električni pogon. 

VEZANI ČLANCI: 

Mreža tramvajskih pruga od tada je doživjela brojna širenja. Posljednje je bilo 2000. kada je u promet puštena dionica od Dubrave do Dubca te ona od Jaruna do Prečkog, a kako se mijenjala pruga, mijenjale su se i tramvajske linije. 

U vrijeme kada su se brojevi linijama dodjeljivali prema njihovim odredištima, a ne smjerovima, točnije 30-ih godina prošlog stoljeća, zagrebačkim ulicama vozio je tramvaj broj 10. One koje su prometovale do Črnomerca nosile su broj jedan, trojke su išle prema Savskom mostu, četvorke prema Trešnjevki, osmice za Maksimir, a "desetka" je vozila do Gupčeve Zvijezde

VEZANI ČLANCI: 

Rutu je promijenila 60-ih kada je, zbog izgradnje podvožnjaka na Držićevoj, prometovala od Borongaja do Savskog mosta, a desetljeće kasnije linija je ukinuta jer joj se ruta preklapala s "jedinicom".

Liniju 16 pak Zagrepčani nisu vidjeli od 90-ih, a prometovala je od Črnomerca preko Jukićeve i Savske do Velesajma pa i Zapruđa. 

VIDEO Direktor ZET-a otkrio kada će rabljeni tramvaj iz Njemačke krenuti na zagrebačke ulice

Komentara 11

FO
fouche541
09:01 10.12.2023.

Već smo zaboravili da je tramvaj vozio preko jadranskog mosta i da je postojala tramvajska stanica kod folnegovićevog naselja.

EZ
ezer
13:33 10.12.2023.

Iz organizacijskih razloga, tramvajska linija broj 10 (Savski most – Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma – Borongaj, obustavljena je 15. svibnja 1982. godine, a tramvajska linija 16, koja je prometovala trasom Črnomerec – Jukićeva – Savska – Zapruđe, zamijenjena je krajem 1991. godine zbog kvalitetnije prometne povezanosti autobusnom linijom 109 Črnomerec – Dugave. Isto tako već se krajem 1991 godine vidio nedostatak tramvajskih kola i vozača.

DO
douglas
13:06 10.12.2023.

,,Desetka" je vozila od okretišta kod Harambašićeve do Črnomerca.Dečki iz Naselka skakali su između stanica na Šulekovoj i Harambašićevoj na Kušlanovoj ,da bi bili bliže doma u Naselku,među njima i ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije