Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kap koja je prelila čašu

ZET-ovci zaustavili promet buseva na Črnomercu: 'Pokušaji napada svakodnevica su javnog prijevoza'

Foto: Katja Knežević
1/8
07.12.2023.
u 13:24

Posljednji teški napad na ZET-ovog vozača dogodio se prije dva dana, a u njemu su sudjelovala trojica mladića od kojih je jedan maloljetnik

Šesti napad na djelatnike ZET-a u 2023. bio je, očigledno, kap koja je prelila čašu jer danas se od 12 12 do 12.15 održao najavljeni prekid prometovanja javnog prijevoza u Zagrebu. Razlog su, najavili su u Sindikatu vozača i prometnih radnika ZET-a na svom Facebooku, učestali napadi na vozače i kontrolore ZET-a. 

-Samo u 2023. su vozači i kontrolori karata šest puta fizički napadnuti te su im u tim situacijama nanesene teže ozljede, dok je bilo više od dvadeste pokušaja napada, a  vrijeđanje i psovanje vozača i kontrolora je postao dio svakodnevice u gradskom prijevozu putnika. Zadnji napad na okretištu Črnomerec, koji se dogodio 5. prosinca, kada su ničim izazvani huligani sa bejzbol palicama napali vozača i kontrolora otpremnika, s težim fizičkim posljedicama, je "kap koja je prelila čašu" strpljenja i iz navedenoga razloga SVPRZZ je donio odluku o privremenom zaustavljanju prometa na terminalu Črnomerec- najavili su u Sindikatu. 

Iako je obustava prometa incicijalno trebala trajati pola sata, najavljeno je kako će ona ipak trajati 15 minuta što je dogovoreno nakon razgovora između Sindikata i gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je ZET-ovcima izrazio punu podršku. 

>>VEZANI ČLANCI: 

A detalje napad koji se prije dva dana dogodio na okretištu Črnomerec, podsjetimo, objavila je Policijska uprava zagrebačka. Trojica mladića, maloljetnik, 20-godišnjak i 21-godišnjak, verbalno su se sukobila s 25-godišnjim i 44-godišnjim zaposlenikom ZET-a, koji su stajali pored vozila i međusobno razgovarali, a zatim je došlo do naguravanja.

"Dolaskom na mjesto događaja te uz pomoć prikupljenih obavijesti policijski službenici obišli su navedeno područje te uočili trojicu mlađih osoba koje bi se mogle dovesti u vezu s opisanim događajem. Oni su se dali u bijeg nakon uočavanja policijskih službenika te su, zbog pružanja aktivnog otpora jednog od njih, nad maloljetnikom uporabljena sredstva prisile (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje). Uslijed navedenoga on je u jednom trenutku i udario policijskog službenika", javlja zagrebačka policija.

Liječnička pomoć 25-godišnjem zaposleniku gradskog poduzeća i policijskom službeniku pružena je u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni, zaključuje policija.

>>PRATITE UŽIVO

– Bili smo prisiljeni na neko vrijeme obustaviti promet jer sve su učestaliji i brutalniji napadi na vozače i kontrolore karata u ZET-u, a posljednji napad prilikom kojeg je pretučen vozač kojemu je, između ostalog, slomljen prst, kao i ZET-ov kontrolor, dogodio se upravo na okretištu na Črnomercu. Vozač je završio u bolnici, a samo ove godine zabilježeno je šest napada koji prema našim saznanjima nisu procesuirani kaznenim postupkom – istaknuo je Anto Jelić iz Sindikata ZET-a. 

Dodao je i kako je cilj prosvjeda slanje poruke javnosti da svi huligani moraju biti kazneno gonjeni, o čemu govori i jedan od članaka kaznenog Zakona, no kako policija ne odrađuje svoj posao kako bi trebala jer podnosi tek prekršajne prijave.  

– Netko tko istuče vozača plati neku kaznicu i ne može se kazneno procesuirati. Tražimo da policija piše kaznene prijave i radi svoj posao. Na prvoj presici nismo dobili reakcije kakve smo očekivali i nećemo odustati dok se situacija ne riješi na odgovarajući način – istaknuo je. 

VEZANI ČLANCI: 

– Mi smo uputili zahtjeve prema Gradu da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević organizira sastanak s predstavnicima MUP-a, PU Zagrebačke i pravosuđa, odnosno sa svima koji nam na neki način mogu pomoći u rješavanju ovih problema. Gradonačelnik je zaista brzo reagirao na čemu smo mu zahvalni i već smo jutros prisustvovali na sastanku na kojemu je pozitivno odgovoreno na sve naše zahtjeve – ističe te dodaje kako je jedan od zahtjeva bio i da se svim radnicima osigura pravna i psihološka pomoć te kako su od Grada tražili da stanu na strnu radnika. 

– I svi moramo stati na kraj ovome. Žao mi je što su huligani dobili prekršajne prijave. Taj događaj je gori od onoga koji su napravili navijači u Grčkoj – zaključio je. 

Podršku na prosvjedu radnicima je pružio i Tomašević te im se obratio istaknuvši kako je kako je jutros razgovarao s dva ozlijeđena radnika. 

– To je već šesti napad u godinu dana. I radnik Čistoće je napadnut nedavno, nezadovoljni građanin ga je fizički napao s leđa. To je neprihvatljivo. To su ljudi koji nisu otišli na veće plaće u Njemačku, ostali su u Zagrebu da bi građani imali javni prijevoz. Ključno je da se takvi napadi na radnike ZET-a i drugih zaposlenika Grada dok obavljaju svoju službenu dužnost tretiraju kao kazneno djelo napada na službenu osobu. Nama su zahtjevi sindikata opravdani i mi ćemo ih ispuniti – kazao je Tomašević te dodao da će u najskorije vrijeme povećati broj kamera videonadzora i uvesti ih u vozila gdje ih zasad nema, što je također bio jedan od zahtjeva Sindikata, a radnici koji dožive napad, osigurat će im se psihološka pomoć. 

>>VIDEO: Klizište na Jakuševcu

Komentara 7

PE
Pendrek57
18:18 07.12.2023.

Podrzavam zetovce.

ID
Idimidođimi
14:09 07.12.2023.

Podrška djelatnicima ZET-a!

TM
trade_mark
12:33 07.12.2023.

jest da ima svakakvih neodgojenim budala po gradu, ali da ste vi zetovci cvijeće... e niste. najsretniji ste kad nekome pred nosom zatvorite vrata. toliko o ljubaznosti i ljudskosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije