Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijest grada

Zagrebački kvartovi nekad i sad – uključite se u projekt

volovčica
Muzej grada Zagreba
24.10.2013.
u 12:00

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih četvrti.

Dolaskom većeg broja radnika između Prvog i Drugog svjetskog rata prostor Volovčice počinje se širiti počevši od središnjeg dijela oko Moslavačkog trga gdje se podižu obiteljske kuće.

Gradsko poglavarstvo Zagreba na sjednici 16. travnja 1932. donosi zaključak o prodaji 207 parcela na Volovčici te odlučuje da se odmah pristupi izgradnji kanalizacije i ceste, a uporedno da se vrše prodaje i prijenosi parcela. Novinskom izvješću koje o tome govori priložena je stručna skica parcelacije budućih građevinskih čestica na dotadašnjim livadama i oranicama na kojima od toga dana počinje gradnja središnjeg naselja bivše općine Peščenica, odnosno današnje gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Od početka 1950-ih južnije se podiže Prvomajsko naselje sastavljeno od dvokatnih zgrada koje danas nosi naziv Svetog Josipa Radnika. Prostorom dominiraju tri sedamnaesterokatna nebodera koji se podižu krajem 1960-ih u južnom dijelu, dok se na rubnom sjevernom dijelu nalazi tržnica, sagrađena 1964. godine, te tvornica Cedevita.

Središnja ulica je Ivanićgradska gdje su škola, vrtić, kulturni centar, knjižnica i niz drugih sadržaja. 

>>Potomci španjolskih gusara skrasili se na Gornjem gradu

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih četvrti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije