Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaključci

Zagrebačka skupština traži da Bandić podnese ostavku

skupstina (1)
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/8
20.07.2010.
u 11:21

SDP bi referendum već zatražio da ga je moguće provesti. Jer dovesti na birališta 360 tisuća plus jednog birača nemoguća je zadaća – rekao je Šprem te zatražio pomoć Vlade.

Radno tijelo Gradske skupštine predložilo je zaključak izvanredne sjednice u sedam točaka.

– Događaji su pokazali opasnost od neograničene i neodgovorne vlasti gradonačelnika... Niti on niti investitor nisu pregovarali u dobroj vjeri... Skupština traži da gradonačelnik Milan Bandić podnese ostavku – stoji u jednoj točki.

Uoči glasovanja i donošenja zaključaka sjednicu su napustili zastupnici HDZ-a i HSS-a.

- HDZ ne može prihvatiti zaključke gdje se iznose neistine,gdje se traži opoziv Milana Bandića ali ne i Gradske skupštine. Ne želimo više sudjelovati u cirkusu SDP-a i jednostavno ćemo napustiti skupštinu,rekao je HDZ-ov Jasen Mesić, nakon čega mu je Boris Šprem sarkastično dobacio: - Želim vam ugodan odmor! 

Gradska skupština izrazila je i sumnju u postojanje nepravilnosti koje su prethodile donošenju DPU-a Cvjetni trg. Pošto je Ministarstvo kulture 16. lipnja ustanovilo da GUP Grada Zagreba 2007. nije donesen u skladu s Konzervatorskom podlogom koja isključuje mogućnost izgradnje rampe pozivaju Ministarstvo graditeljstva da preispita svoje ranije mišljenje.

Zastupnici traže hitan prekid radova u Varšavskoj i izmjenu dijela zakona o prostornom uređenju jer žele da se zakonom jasnije definira procedura utvrđivanja javnog interesa. Zbog toga što, kako tvrde, intervencija jakih policijskih snaga nije moguća na zahtjev pročelnika jednoga gradskog ureda, zastupnici traže policijsku deblokadu Gundulićeve ulice.

SDP zatražio hitne izmjene Zakona o referendumu

Zagrebački SDP na početku je izvanredne sjednice Gradske skupštine zatražio od Vlade hitne izmjene Zakona o referendumu i usklađivanje zakona s Ustavom da bi mogli smijeniti gradonačelnika Milana Bandića. Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem rekao je da je glavni razlog za pokretanje postupka za smjenu gradonačelnika Milana Bandića njegovo nepoštivanje zaključka Gradske skupštine. U Zagrebu je u 11 sati počela izvanredna sjednica Gradske skupštine. Na dnevnom je redu samo jedna tema, a riječ je o slučaju Varšavska.

– Gradonačelnik uporno ignorira naš zaključak u kojem smo tražili da pokuša u dogovoru s investitorom projekta Cvjetno revidirati projekt kako više ne bi bilo potrebno graditi rampu u Varšavskoj. Ali Bandić nije učinio ništa u vezi s tim. To ignoriranje smatram političkim ponašanjem bez presedana koje treba riješiti političkim potezom s presedanom. SDP bi referendum već zatražio da ga je moguće provesti. Jer dovesti na birališta 360 tisuća plus jednog birača nemoguća je zadaća – rekao je Šprem. Osvrnuo se i na osobni angažman u pronalaženju rješenja za Varšavsku.

>>Bandić: Aktivisti provode politiku u Kregarovu korist!

– U dobroj vjeri primio sam gospodina Horvatinčića. Nakon sastanka koji je on tražio imao sam dojam da je spreman za kompromis. No nakon nekoliko dana poslao je poruku da nije spreman ni na što. Možda smo bili naivni kada smo povjerovali Horvatinčiću – rekao je Šprem.

Kregar: Pozivam gradska tijela da zaustave radove u Varšavskoj!

– Prioritet je zaustaviti radove u Varšavskoj ulici koji izazivaju nepotrebne otpore ovom projektu. Činjenica je da nije odobren glavni projekt i da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u zgradi u Varšavskoj 6. Pozivam gradska tijela da zaustave daljnje radove. Skupština ima odgovornost i nadležnost za uređenje prostora i očuvanje pješačke zone – rekao je Josip Kregar dodavši da je grad investitor radova i da gradonačelnik taj proces može zaustaviti.

– Gradska skupština ima odgovornost zahtijevati Bandićevu ostavku, a ako nje nema, pokrenuti postupak opoziva. Rijetko koji privatni investitor može dobiti takav status kao Horvatinčić – dodao je Kregar.

Holy: Bezobzirno se pogodovalo investitoru

SDP-ova Mirela Holy rekla je da je Varšavska iz pozicije Skupštine izgubljena bitka. Tvrdi da je sve izgubljeno zbog dobro usklađenog djelovanja najviših tijela izvršne vlasti na gradskoj i državnoj razini.

– Činjenica je da SDP snosi najveću odgovornost, ali SDP je svjestan tih pogrešaka i prihvaća svoju odgovornost te se trudi ispraviti pogreške.

– U projektu se bezobzirno pogodovalo investitoru – smatra Holy i dodaje da to nije dobro jer baca ružno svjetlo na sve poduzetničke projekte.

Komentara 264

ST
standup
15:31 20.07.2010.

..a Danas...Milancé..!!..-:))

ZE
zeljko7
13:58 20.07.2010.

pa ovi nisu normalni za 5 minuta 25 minusa hehehe rade drugovi

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
17:53 20.07.2010.

Politika je kurva zato jer je kurve vode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije