Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'podaci su lažni'

Zagrebačka oporba: Zašto plave vrećice bilježe višemilijunski podbačaj?

Zagreb: Od danas su na prodajnim mjestima dostupne nove ZG vrećice
Davor Puklavec/PIXSELL
02.10.2023.
u 16:00

Klub neovisnih zastupnika Barić, Fortuna, Lovrić, Rusak prozvao je Tomaševića i zbog nedovršenog postupka čipiranja kanti za otpad

Podaci o količinama prikupljenog i odvojenog otpada koje iznosi gradonačelnik Tomislav Tomašević lažni su, što dokazuju i službena izvješća Ministarstva gospodarstva, ustvrdili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare oporbenjaci iz skupštinskog Kluba neovisnih zastupnika Barić, Fortuna, Lovrić, Rusak.

– Količina odvojenog otpada koju je lani prikupila Čistoća manja je u odnosu na 2021. Šokantan je pad prikupljenog biootpada za 30 posto, a sve zato što ga Tomašević protuzakonito i za Zagrepčane iznimno opasno odlaže na jakuševačko brdo. Posebno je porazna činjenica da je u 2022. u Zagrebu odvojeno samo 28 posto od prikupljenog otpada te da je taj udio pao za 3,5 posto u odnosu na dvije godine prije – poručili su iz kluba. Prema podacima koje su iznijeli, lani se bilježi pad u količini svih vrsta reciklabilnog otpada osim plastike, a podsjetili su da će Grad zbog nedovoljnog odvajanja platiti kaznu od 1,4 milijuna eura.

>>VEZANI ČLANCI: 

– Prodaja plavih vrećica podbacila je za više milijuna eura, što je zabrinjavajuće. No isto tako zabrinjava i činjenica da ovaj model naplate odvoza nije u skladu sa zakonom koji propisuje da je davatelj usluge dužan u digitalnom obliku voditi evidenciju o preuzetoj količini otpada od korisnika, što je potvrda o izvršenoj usluzi. Podaci moraju biti dostupni korisniku na zahtjev, a to se kroz plave vrećice koje nisu čipirane ne može ostvariti – istaknuli su oporbenjaci.

A nikada, napomenuli su, nije dovršen postupak čipiranja kanti pokrenut za vrijeme biše vlasti, iako je u rujnu 2022. Tomašević govorio da će proces okončati, stoga je slučaj, dodali su, prijavljen europskom tužitelju. Podsjetili su i da je gradonačelnik priznao da Jakuševec neće zatvoriti u svom mandatu te upozorili da od gradnje kapitalnih objekata za gospodarenje otpadom u Zagrebu neće biti ništa.

– Tim nečinjenjem Tomašević pogoduje tvrtki C.I.O.S. koja gradi svoje postrojenje za zbrinjavanje otpada u Sisku, a ono će, kad bude završeno 2025., dobro naplatiti zbrinjavanje otpada Zagreba koji vlastitih postrojenja neće imati – poručili su iz Kluba neovisnih zastupnika Barić, Fortuna, Lovrić, Rusak. 

>>VIDEO: Postavljaju se podzemni spremnici za otpad na Strossmayerovom trgu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije