Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osuđeni za napad

Vozači ZET-a napali kontrolora, dobili 3 god. uvjetne – i dalje rade

pero filipović
Tomislav Miletić/PIXSELL
29.01.2013.
u 09:01


Dobili su tri godine uvjetne kazne, no i dalje rade na istom radnom mjestu.

Dva djelatnika ZET-a, vozači tramvaja i autobusa, osuđeni su na 10 mjeseci zatvora zbog fizičkog napada na kontrolora Zagrebparkinga Peru Filipovića. Kaznu ipak neće odslužiti u zatvoru jer im je ona zamijenjena uvjetnom u trajanju od tri godine pa, neslužbeno saznajemo, i dalje obavljaju isti posao bez drugih sankcija.

Prva takva presuda

– Presuda je donesena još u lipnju 2012. no tek sam neki dan dobio sudsko rješenje s kojim sam zadovoljan jer je to prva presuda kojom je netko osuđen zbog napada na nas kontrolore – kazao je Pero Filipović.

Objasnio je kako se incident zbio 29. veljače 2012. godine u Vrbanićevoj ulici kada je jedan drugi kontrolor Zagrebparkinga, Branko Čurčić, pokušao izdati dnevnu kartu za vozilo kojem je isteklo vrijeme parkiranja. Na to je reagirao ZET-ov dvojac koji tada nije bio na radnoj dužnosti, tražeći od Čurčića da kaznu poništi, govoreći da će ga u suprotnome ‘polomiti’ i ‘ubiti’. U svađu se tada umiješao Filipović koji je nadzirao karte u ulici do pa je uskočio smiriti situaciju. Kada su vidjeli da pomoći nema, preplašeni kontrolori pokušali su udaljavanjem izbjeći mogući fizički sukob. No, ni to im nije pomoglo.

– Mene su srušili na pod i počeli me tući pa sam se obranio upotrijebivši suzavac. Sve je vidjela i jedna prolaznica pa je pozvala policiju koja je ubrzo stigla – prisjetio se Filipović koji je nakon toga završio u traumi sa slomljenim koljenom. Zanimljivo je da sa sudskom presudom nakon pola godine nisu upoznati ni u Zagrebparkingu ni ZET-u.

Svjesni svog djela

Iz ZET-a poručuju da cijeli događaj osuđuju kao i svako nasilničko ponašanje u suprotnosti s prekršajnim ili kaznenim zakonom kao i ponašanje suprotno pozitivnim moralnim načelima, ali da konkretnu presudu nisu vidjeli. Također, istaknuli su kako ne mogu utjecati na ponašanje svojih djelatnika izvan radnog vremena.

Direktor Zagrebparkinga Robert Mišeta istaknuo je kako mu je drago da su se napadi na njegove kontrolore konačno počeli sankcionirati.

– Prosječno se godišnje dogodi desetak napada na naše djelatnike pa se nadam da će ovu presudu nasilnici shvatiti kao upozorenje da se napadi ne isplate. To su djelatnici koji provode politiku gradske uprave i obavljaju svoj posao, a u kojem su nezaštićeni – kazao je Mišeta.

Istu poruku u svojoj presudi istaknuo je sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu istaknuvši da se nada da će kazna utjecati i na ostale građane te da će se spriječiti napade na službene osobe. Sudac je također zaključio da su optuženi bili svjesni svoga djela koje su počinili s izravnom namjerom. Da apsurd napada bude još veći, dovoljno je spomenuti da su upravo vozači i kontrolori karata ZET-a, u ovom slučaju napadači, inače najčešća meta napada građana.

>>ZET priznao: Naš je kontrolor istukao putnika

Komentara 7

BA
Balonk0
09:59 29.01.2013.

a kakve veze ima radno mjesto sa pocinjenim kaznenim dijelom? zasto odmah lincevanje, jedino da su spor napravili tokom radnog vremenena.. onda DA! po vasem automastski bi trebali biti nezaposleni do kraja zivota! nije da ih branim ali dajte malo pameti...

Avatar Jon Snow
Jon Snow
10:02 29.01.2013.

Meni nije jasno, da su zaposleni u PIK-u ili TDR-u i ako vec prasimo po prevoznicima u Croatia busu to znaci da za svaki prekrsaj bi ljudi trebali dobivati otkaze. ZET-ovci su bili van sluzbe i da su dobili zatvorsku kaznu me nebi cudilo. Al posto su se izvukli i dobili uvjetno ne vidim razloga da dobiju otkaz. Sto svatko radi u svoje slobodno vrijeme vaseg poslodavca nije briga, osim ako to utjece na obavljanje vaseg posla a uvjetna kazna to nije.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:12 29.01.2013.

Meni je totalno neshvatljivo da su ih ostavili na poslu. Pod hitno istraziti i kazniti odgovorne. Pa necemo valjda vjecno ostati Balkan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije