Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Više mu se nije radilo u Microsoftu, otišao je u Zagreb i otvorio šrilankanski restoran

Brian Senaratne drži u Tkalčićevoj lokal s okusima južnoazijske države, aromatičnima i egzotičnima... Pomaže mu brat Clemen, a jelovnik im je osmislio chef koji je kuhao za Clintona
19. siječnja 2016. u 14:15 9 komentara 8835 prikaza
Šri Lanka
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Proputovali su cijeli svijet, posjetili brojne metropole, no za život su odabrali – Zagreb. Braća sa Šri Lanke otvorila su restoran u Tkalčićevoj 44 pa je tako Zagreb u moru internacionalnih kuhinja dobio i jedan novitet – Curry bowl s tradicionalnim jelima te otočne države u južnoj Aziji.

Edukacija za hrvatska nepca

– Dugo sam radio u IT sektoru, svaki dan bio u odijelu, radio s brojkama i papirima, a onda sam se odlučio za nešto sasvim drugačije – kaže Brian Senaratne, koji je 13 godina radio u Microsoftu, a proglašen je i menadžerom godine na Šri Lanki.

Jednom je prilikom upoznao Hrvaticu na čiji je poziv stigao u Zagreb i oduševio se.
– Zagreb je idealan grad za život. Jako je čist i lijep, a posebice me oduševljava arhitektura – govori Brian Senaratne, koji u Hrvatskoj živi godinu dana. Za to je vrijeme zaključio da grad nema dovoljno raznoliku gastronomsku ponudu.

Grad je jako lijep, no zaključio sam da nema dovoljno raznoliku gastroponudu i tako došao na ideju za biznis

Brian Senaratne

ima 35 godina i titulu menadžera godine

– Ima dosta restorana, ali većinom su u ponudi pizza, ćevapi i kebab – ističe 35-godišnjak koji je došao na ideju da otvori restoran, u čemu mu je pomogao brat Clement Senaratne, koji već ima nekoliko restorana na Šri Lanki. Stoga se i on doselio u Zagreb, i to sa suprugom, bivšom Miss Šri Lanke. Iako se u Zagrebu već osjećaju kao kod kuće, još im je puno toga novo.

Ovdje se već osjećamo kao doma, no nedavno sam prvi put vidio snijeg i još ne mogu vjerovati koliko je hladno

Clement Senaratne

supruga mu je bivša Miss

– Ovaj sam mjesec prvi put vidio snijeg i još ne mogu vjerovati koliko je hladno. Kod nas je ljeto cijele godine – govori Clement Senaratne te kroz smijeh ističe kako je, došavši u Hrvatsku, morao obnoviti cijelu garderobu.

Šri Lanka restoran | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Za svoj su restoran braća pronašla već opremljen prostor, malo ga prenamijenili te krenuli u akciju. Restoran otvoren prije mjesec dana već je pravi hit, a pri samom ulasku jasno je da je riječ o nečemu potpuno drugačijem. Miris raznih začina širi se prostorom u kojem kuhari jela rade točno pred gostima, i to rekvizitima kakvi se ne mogu vidjeti svakog dana. I okusi su također iznenađenje.

– U hrvatskoj se kuhinji koristi jako malo začina. Uglavnom samo sol i papar. Na Šri Lanki, s druge strane, koristimo razne začine i aromatična bilja – ističe Clement Senaratne te napominje kako je bio pravi izazov osmisliti meni za Hrvate jer, osim što je hrana sa Šri Lanke puno aromatičnija, jako je i ljuta. Stoga su u Zagreb doveli najpoznatijeg chefa sa Šri Lanke koji je kuhao u restoranima diljem svijeta, pa tako i za bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona u Chicagu.

Rajendra Kumar stigao je u Zagreb da bi educirao hrvatske kuhare. Također, pomogao nam je u slaganju menija koji će se na proljeće još širiti – kaže Clement Senaratne te dodaje kako s dolaskom toplijeg vremena planiraju i otvaranje restorana na obali.

Privlači i mnogo turista

Na meniju u restoranu Curry bowl za sada se može naći tradicionalno ulično jelo hotthu s piletinom, svinjetinom ili teletinom te pileći ili curry s povrćem uz rižu. Za predjelo se poslužuju kremasti šampinjoni s češnjakom i piletina s domaćom majonezom, a u ponudi je i mediteranski meni jer, kako kažu vlasnici, “uvijek u ekipi postoji netko tko ne voli egzotično, pa da ne ostane gladan”. Zato postoji i veganska i vegetarijanska varijanta jela. Cijene su u rasponu od 18 do 39 kuna, a uskoro će početi i s dostavom.

– Želimo privući puno gostiju, a ne zaraditi na jednom. To su ljudi prepoznali i zato ih se većina vrati u restoran – govore Brian i Clement Senaratne, koji ističu kako su gosti oduševljeni novom ponudom u gradu, a u restoran dolazi i puno turista.

Što pojesti

29 kn stoji najjeftinije glavno jelo. Riječ je o poznatom uličnom specijalitetu sa Šri Lanke u kojem su nasjeckane tortilje pomiješane s mesom, jajetom, povrćem i začinima

39 kn treba izdvojiti za najskuplje jelo na meniju, prženu teletinu s povrćem u umaku. Jelo se poslužuje uz salatu od kokosa, koja je iznimno popularna na Šri Lanki

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • majčina dušica:

    Neka ljudi samo rade..

  • Avatar zgdomorodac
    zgdomorodac:

    I kaj je pjesnik htjel reci? Pa ja sam danas jel sarmu i nema do sarme i tisucu zagrebackih specijaliteta jedino nisam probal bandicev grah nit mislim ga probat a cinjenica je da u zagrebu svi imaju prednost samo zagrebcani ... prikaži još! nemaju nikakva prava pa nemamo cak ni udrugu zagrebcana doduse bila su tri kluba zagrebcana al nijen ni vodil zagrebcanin e jesmo slozni al sami smo si krivi

  • Iskra1347:

    Pozdravljam ovu ideju. PRvom prilikom idem isprobati, obzirom da jako volim azijsku kuhinju. Nisam baš ljubitelj ljutoga, ali vjerujem da je se može naći i nešto za mene (ako ništa drugo salata od kokosa. :) ) Zgdomorodac - ti imaš ... prikaži još!š malo jačih problema kad se tako ponašaš prema potpuno nepoznatim ljudima koji samo hoće pošteno i vrijedno zaraditi za svoj život i žele nam ponuditi nešto novo. Zagreb je ipak jedan glavni grad jedne EU države. Ja se veselim svim ovakvim kulinarskim novitetima. A ne da me sa svakog kuta gledaju samo ćevapi i burek.