Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utjeruju strah u kosti

Zmije se zavlače u okućnice, aute, garaže... Stručnjaci: Ugrist će samo ako se osjećaju ugroženo

Zagreb: Izložba zmija i paukova privukla je veliki broj posjetitelja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
16.07.2023.
u 21:57

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija među kojima su tri otrovnice, a to su poskok, riđovka i planinski žutokrug. Većina ih je strogo zaštićena te ih je zabranjeno loviti, ozljeđivati i ubijati ih

Svjetski je dan zmija, a s tim se gmazovima nerijetko susreću i Zagrepčani te ih pronalaze u svojim zgradama, garažama, okućnicama, često i automobilima. U tim slučajevima alarmiraju terensku ekipu iz zagrebačkog Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu, a tamošnji ih djelatnici nakon hvatanja puštaju u prirodu.

Najčešće imaju posla s neotrovnicama, no u Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija među kojima su tri otrovnice, a to su poskok, riđovka i planinski žutokrug. Većina ih je strogo zaštićena te ih je zabranjeno loviti, ozljeđivati i ubijati ih. 

VEZANI ČLANCI: 

– Katkad nam se u rukama nađe i poneki egzotični kućni ljubimac koji najčešće iskoristi trenutak nepažnje svojeg čovjeka kako bi progmizao kvartom. Ako imate strah od zmija, pokušajte ga se osloboditi! Mala je mogućnost da ćete ih susresti u prirodi, jer one se ljudima sklanjaju s puta. Čovjeka će ugristi samo ako se osjećaju ugroženo – stoji u objavi na Facebook stranici Skloništa, uz video kojim su se, u povodu svjetskog dana ovih gmazova, odlučili prisjetiti nekoliko zanimljivih intervencija, a koji možete pogledati u nastavku. 

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
01:19 17.07.2023.

Ovisi o zmiji. Mambe I Koreji ce vas napasti samo iz razloga sto ste usli u njihov teritorij, pitoni ce vas napasti jer ste im plijen, poskok ce vas napasti jer strasite njegov plijen. Jedino sigurno rijesenje je jednostavno stati zmiji na glavu. Tada ne morate brinuti je li otrovna Ili nije. Zmije su gmazovi, nemaju osjecaj prijateljstva niti pripadnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije