Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević: 'Grad Zagreb ne misli financirati novogodišnji vatromet'

Zagreb: Konferencija gradonačelnika Tomislava Tomaševića u rasadniku Markuševec
Igor Soban/PIXSELL
21.11.2023.
u 11:05

Baš kao i prošle godine, nastavlja se praksa 'bez vatrometa' u metropoli koju sve više primjenjuju i drugi gradovi u Hrvatskoj

Napokon je došlo vrijeme za podjelu ogrjeva potrebitim Zagrepčanima, najavili su to u Gradu Zagrebu, a ono je započelo danas, u Rasadniku Jankomir u nazočnosti gradonačelnika Tomislava Tomaševića i zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.

Naime, Grad Zagreb je u suradnji sa ZG Holdingom, Podružnicom Zrinjevac, dogovorio zajedničku akciju prikupljanja i sortiranja stabala nastradalih u srpanjskim olujama, a koja su iskoristiva kao ogrjev. Podijelit će se 4 metara kubnih ogrjeva po kućanstvu. Pritom je vođeno računa da su to kaloričniji tipovi stabala. 

Damir Grgić, direktor podružnice Zrinjevac, kazao je kako je nakon srpanjskih oluja, prema prvoj procjeni bilo 10 tisuća oštećenih stabala, ali sada je vidljivo kako je toga puno više. Ostalo je oko 10 tisuća stabala koje je potrebno orezati u narednom periodu.Sva ta biomasa deponirana je na nekoliko deponija, među njima i na Jankomiru. 

>>VEZANI ČLANCI: 

-Ona ide kao gorivo u bioenergane, a dio te mase doniramo građanima sa slabijim imovinskim stanjem kao drva za ogrjev koje počinje danas- najavio je Grgić.

Pročelnica Lora Vidović iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom kazala je kako će se drva za ogrjev podijeliti najranjivijoj skupini Zagrepčana koji žive u teškom siromaštvu u sustavu zajamčene minimalne naknade. 

-Njih je 1420 u Zagrebu, a dio njih se grije na drva. Mi smo s njima u kontaktu i omogućit ćemo im, na ovaj način, dodatnu količinu drva koja će im pomoći da premoste zimu- pojasnila je Vidović.

>>VEZANI ČLANCI: 

Dio drvne mase koji nije najmjenjen za ogrjev ide u kompostane i uskoro će biti podijeljen besplatni kubik komposta po glavi za Zagrepčane, najavio je Tomašević. 

-Uvijek gledamo kako najbolje iskoristiti sve ono što je uništeno nakon srpanjskih oluja. Idemo i na dosad rekordnu sadnju stabala, koja je otpočela prije nekoliko tjedana. Zasad je zasađeno njih 1700 od najavljenih 3700, što znači da smo otprilike na pola puta našeg cilja za prvo razdoblje. Zamjenska sadnja je teža od nove, ali siguran sam da ćemo ostvariti svih 8000 stabala- rekao je Tomašević. 

O nadolazećoj sjednici Gradske skupštine

Proračun za 2024. najavljen je prošlog petka, podsjetio je Tomašević pa rekao da se očekuje kako će iduća sjednica Gradske skupštine trajati dva dana, a neke od najvažnijih točaka su usvajanje proračuna za 2024. te rebalans za 2023. Povećat će se subvencije za javni prijevoz i komunalne usluge. 

-Osim toga, idemo u suradnju s Europskom investicijskom bankom s kojom dosad nismo imali veću suradnju. Nakon Splita, Zagreb je dogovorio zajam za projekte zelene tranzicije i digitalne tranzicije, što je u skladu s prioritetima EU. Drago mi je da idemo u takvu suradnju i na to sam ponosan- kazao je Tomašević.

Pojasnio je kako se radi od 206,9 milijuna eura na 10 godina. Planira se potrošiti do 2025. godine za dvije svrhe- sufinanciranje projekata koji će biti većinski financirani iz Europske unije te investicije u energetskoj obnovi javnih zgrada i solarizaciju krovova. 

>>VIDEO: Tomašević predstavio proračun Grada Zagreba za 2024. godinu

-To nisu jednokratni troškovi, već investicije koje će se same po sebi isplatiti. Riječ je o najpovoljnijim kamatama u odnosu na sve ostale banke i financijske institucije. Za razliku od Splita i drugih EU gradova, ići ćemo na kraći rok od 10 godina kao period otplate sa samo jednom godinom počeka. Smatram da to financijski možemo izdržati- dodao je. 

Projekti su usko vezani uz izgradnju škola i vrtića, digitalizaciju gradske uprave, kapitalne investicije poput Paromlina, modernizaciju gradskog prijevoza, napomenuo je Tomašević. 

O vatrometu za proslavu Nove godine

Grad neće financirati iz proračuna vatromet za Novu godinu i ta se praksa nastavlja i dalje, odgovorio je gradonačelnik na upit novinara. Vjeruje kako će se i dobar dio gradova pridružiti toj praksi.

O klizištu na Jakuševcu

Čekaju se nalazi inspekcije, a potom slijedi i sanacija odrona, dodao je Tomašević. Dobili smo analizu vezano uz kvalitetu zraka i ona kaže da u razdoblju od urušavanja i par dana kasnije, od 11.11 do 15. 11., nisu prekoračene nikakve aktivnosti za opasne plinove koji bi mogli ugroziti zdravlje Zagrepčana, kako to tvrde iz oporbe, govori Tomašević.  

-Nije bilo nikakvih povećanih koncentracija plinova. Odron se nije prelio ni na kakvu privatnu parcelu, sve je ostalo u okviru odlagališta- ustvrdio je Tomašević. 

Biootpada nema na Jakuševcu, tvrdi Tomašević, osim u situacijama kada je biootpad defacto miješani. Kada je on kontaminiran, kao i drugi miješani otpad, onda se odlaže na Jakuševcu.

O podizanju cijene usluga u Zagrebu

-Nismo dizali cijene komunalnih i ostalih usluga, unatoč inflaciji. S obzirom na to, u 2024. godini ćemo najduže što možemo držati iste cijene kako bismo građanima olakšali situaciju s inflacijom. Do kada će to biti tako, ne znamo, ovisi o punjenju proračuna. Nemam kristalnu kuglu da znam kako će izgledati inflacija i porezi i prirezi od Grada- ustvrdio je Tomašević. 

O situaciji s taksistima u novoj pješačkoj 

Na dijelu pješačke zone u Preradovićevoj i dalje se parkiraju taksisti pa je novinare zanimalo kako se planira regulirati ta situacija. Stalno djeluju i komunalni redari i policija, rekao je Tomašević.

-Još jednom upozoravam građane da dobro razmisle ako će sjesti u bilo koji od tih taksija koji ne pripadaju nikakvim udruženjima, već su to slobodnjaci koji mogu naplatiti bilo kakvu cijenu i pecaju naivne posjetitelje Zagreba. Zato su oni protiv toga da budu sto metara dalje, radi se doslovno o desetak vozača u čitavom Zagrebu-napomenuo je Tomašević. 

>>VEZANI ČLANCI: 

U tijeku je postavljanje pilomata, odnsono, podiznih stupića na ulazu u pješačku zoni, samo za automobile koje imaju posebnu dozvolu, dakle, za stanare i interventna vozila. To je trenutno u procesu, dodao je gradonačelnik. 

O Jadranskom mostu

Danji radovi na Jadranskom mostu financirat će se iz gradskog proračuna, pojasnio je gradonačelnik. Ne želi, domeće, dočekati još jedan potres u  Zagrebu s oslabljenim mostovima, posebice s obzirom na činjenicu da se sve bolnice u Zagrebu nalaze sjeverno od Save. 

-Zato ulažemo u obnovu svih mostova, to su deseci milijuna eura. Ako ti mostovi stradaju, imamo veliki sigurnosni problem. Na ponovljenoj javnoj nabavi za prometni provizorij je bilo izvođača koji su se javili na natječaj pa stoga ne sumnjam da će radovi uskoro krenuti dalje- kazao je Tomašević. 

O Rasadniku Jankomir 

Novinari su komentirali kako se prostor rasadnika Jankomir čini poprilično zapušten te ih je zanimalo kako se ovaj prostor planira korisiti u budućnosti. 

-Na upravu Holdinga je da vidi kako će koristii resurse. Najveći i pravi rasadnik je onaj na Markuševcu, on ima dovoljno kapaciteta sadnje za ovu i sljedeću godinu. Na Jankomiru pak ima i komposta i drvne mase, a s druge strane, hoćemo li više koristiti ovu lokaciju ili više Markuševec, to su posebne odluke na razini zagrebačkog Holdinga. Na kojoj će lokaciji biti, to će biti manje bitno, važno je da se kvaliteta usluga konstantno unapređuje- poručio je Tomašević. 

O Gradskoj plinari i plinskim instalaterima

Plinara je upozorila određene zgrade vezano uz preinake na plinskoj mreži, dodao je gradonačelnik.

-Dali su rokovi koji su već produženi i i ako treba produžit će ih još .Radi se o standardima koji su ključni za sigurnost građana.  Gradska plinara je poslala upite da se vidi je li sve u skladu s propisima i ako se to potvrdi, naravno da će se situacija primijeniti- zaključio je Tomašević.

>>VIDEO: Zagrepčani probdjeli noć uz strašnu grmljavinu: Nevrijeme je ispraznilo skoro cijeli Dolac

Komentara 9

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
12:15 21.11.2023.

Grad Zagreb nebu financiral vatromet,al bu Sandrica prodavala petarde na crno!

KU
kublajkhan
14:29 21.11.2023.

Građani grada Zagreba ne žele financirati tvoje ludorije

KU
kublajkhan
14:28 21.11.2023.

Tko ti više bilo što može vjerovati? Bolje bi bilo da šutiš i ne mlataraš tim rukicama, manje bi nas iritirao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije