Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 TOČAKA

Burno na Gradskoj skupštini: Stanje s Plinarom je glavna tema, padale su opomene

Zagreb: Gradska skupstina raspravlja o naplati odvoza otpada i statusu roditelja odgajatelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.05.2024.
u 08:50

Od ovog četvrtka po prvi puta na zaslonu prijenosa uživo moći vidjeti pojedinačni glasovi svakog zastupnika o nekoj temi. Nadalje, od 34. sjednice u prijenosu uživo, osim dosadašnjega jedinog kadra koji je obuhvaćao predsjednički stol i govornicu, bit će omogućeni i kadrovi koji obuhvaćaju i zastupničke klupe.

Ovog utorka od 9 sati u Ćirilometodskoj održava se nova sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Prije same sjednice, može se vidjeti na fotografijama koje su snimili fotoreporteri, aktivisti iz udruge CESI zastupnicima su dijelile letke kojima urgiraju da se u škole uvede seksualna edukacija. 

Na današnjem dnevnom redu nalazi se ukupno 30 točaka, s tim da su još dvije tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana pristigle po hitnom postupku te se tek trebaju uvrstiti u dnevni red. Riječ je o važnim izmjenama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba te onog za Sesvete, kojim se mijenjau normativi oko izgradnja škola i vrtića i tako se usklađuju s aktualnim propisima, čime se lakše mogu dobiti europska sredstva za buduće objekte.  I oporbeni zastupnici predali su nekoliko zahtjeva po hitnom postupku, a jedna od njih tiče se Gradske plinare Zagreb - Opskrba. 

Ivica Lovrić je tako rekao da je njegov klub zastupnika predao zahtjev za poslovnim izvješćem Gradske plinare Zagreb-opskrba nastavno na navode da su nedavno izgubili natječaj za opskrbu plina. "Provedena su dva natječaja za opskrbu plinom. GPZ je nakon 162 godine izgubila pravo opskrbe, taj se natječaj poništio, on je ponovljen i GPZ je opet izgubila na tom natječaju", rekao je Ivica Lovrić

Novost je i da će se od ovog četvrtka po prvi puta na zaslonu prijenosa uživo moći vidjeti pojedinačni glasovi svakog zastupnika o nekoj temi. Nadalje, od 34. sjednice u prijenosu uživo, osim dosadašnjega jedinog kadra koji je obuhvaćao predsjednički stol i govornicu, bit će omogućeni i kadrovi koji obuhvaćaju i zastupničke klupe. 

Skupština je počela protokolarnim obavijestima o promjeni zastupnika, pa je tako Marija Krnić (Možemo!) prestala s mirovanjem mandata te se vratila na dužnost. Glavna tema je Gradska plinara Zagreb i prije nego što je počeo aktualni sat i dnevni red. "Srijeda će biti crn dan za Zagreb", rekao je HDZ-ov Mislav Herman koji je također komentrao natječaj HERA-e čiji će rezultati službeno biti poznati u srijedu. 

VEZANI ČLANCI:

Dina Vasić je imala prigovor na novi pravilnik o ocjenjivanju službenika, a Gordana Rusak želi da se prvenstveno i prije svega raspravlja o Plinari i Jakuševcu. Na sve se, naravno, osvrnuo i Tomašević. 

"Što se tiče prijedloga oporbe za stavljanje na dnevni red raspravu o natječaju, ja ću ponoviti ono što HERA-a tvrdi,a to je da je natječaj u tijeku i da ga ne može komentirati. Ne možemo ga komentirati ni mi, pa mi ne možemo raspravljati o natječaju koji je u tijeku.

Besramno je osim toga, zastupniče Lovrć, što ste rekli da ste nam ostavili uspješnu Plinaru, a vi ste nama ostavitli štetan ugovor jer ste se igrali i kladili da će cijene ići gore, a cijene su otišle u nebo. I zbog toga je već tada bilo pitanje hoće li GPZO otići u stečaj. Imali smo gubitak od 70 milijuna eura, a na kraju prošle godine Plinara je poslovala pozitivno", rekao je Tomašević. Prijedlozi po po hitnom postupku oporbe nisu prošli, a prijedlozi o GUP-u su prihvaćeni. 

Nakon prihvaćenog dnevnog reda krenuo je i aktualni sat. Prvi je bio Mauro Sirotnjak koji je pitao za stražarnicu u Zagrebu koji je kulturno zaštićeni objekt i u gradskom vlasništvu. "Nedavno smo primijetili da su počele aktivnosti vezano za štićenje tog objekta, a nakon potresa i oluje značajno je oštećena konstrukcija. Stanarka koja je bila tamo smještena je smještena u Arenu. Koji su planovi u vidu obnove?", pitao je Sirotnjak, a odgovor je dao Luka Korlaet, dogradonačelnik.

VEZANI ČLANCI: 

"Radi se o zgradi iz doba Napoleona, stražarnici na južnoj obali Save, u dosta je lošem stanju ali nije bilo moguće zbog bespravnih stanara koji su izašli. Krenuli smo odmah sa sanacijom, dobili smo mišljenje stručnjaka o konstrukcji, a gradska četvrt je izrazila želju da stražarnica bude ekspozirura Muzeja Grada Zagreba i da postane info punkt na tu temu. To je sve upućeno na muzej, moguće će je i ugostiteljska djelatnost. Mislimo da je to mjesto potencijala i u smislu info potencijala", odgovorio. 

Zorislav Antun Petrović također je imao pitanje, a tiče se gubitaka sljemenske Žičare. "Ne znamo koliko su ti gubici točno. Zamolio sam da se materijal dopuni, rečeno e da će tako bit, ali nismo to dobili", rekao je te upitao što se u protekle tri done učinilo da se uklone sive zone u odlučivanju. Tomašević je odgovorio da građani subvencioniraju 90 posto žičare te da su puno veći rashodi od prihoda. 

Krenulo se vrlo brzo i sa optužbama za povredu poslovnika. Tomašević je spomenuo kako su se nekoć namještali natječaj, a onda se javio Ivica Lovrić koji je tražio povredu poslovnika. "On bezočno laže", rekao je te mu je Joško Klisović odmah oduzeo riječ jer je zlorabio poslovnik, a dobio je i dvije opomene za dobacivanje iz klupe. Prijeti mu treća, što znači napuštanje dvorane. 

Zagreb: Gradska skupstina raspravlja o naplati odvoza otpada i statusu roditelja odgajatelja
1/3

Za riječ su se javili i drugi zastupnici koji su tražili odgovore na druga aktualna pitanja, poput ulaganja u sport, djecu s teškoćama i druge gradske prioritete. Jedna od tema je bio i projekti izgradnje ambulante u Sesvetskom Kraljevcu. Ambulanta je oronula, nema lifta, pacijenti se često ne mogu popeti prema liječniki. Inicijativa za izgradnju nove ambulante je prikupila više od 800 potpisa, i postoji amandman u proračun za projektnu dokumentaciju za izgradnju ambulanta. 

Danijela Dolenec je odgovoriko u kojoj je fazi taj projekt. "Projektom proširenja postojeće ambulante imamo izazov vezan uz činjenicu da su u postojećoj zgradi i stambeni objekti, a dom zdravlja je na katu. Malo smo duže, odnosno nekoliko mjeseci, i neke druge lokacije razmatrali. Razgvoarali smo i sa gradskom četvrti i s nadležnim zavodom, razmatra se i novi objekt. Ja iskreno nisam još uvjerene da imamo najbolje rješenje, ali se intezivno bavimo tim", rekla je Dolenec. 

O Gradskoj plinari govorio je i Mario Župan. "Ovo je bio natječaj za pružanje usluge građanima Zagreba. Dobro znate da se ponude koje ste ponudili dostupne ponuđačima. To nije nikakva javna tajna. Išli ste se igrati s maržom. Gubite 280 milijuna prihoda jer ste dali procjenu na 10.20, do sad ste davali 9.60. Izgubili ste 300.000 korisnika, prihod i promet koji čine 78% udjela prihoda u Gradu Zagrebu, to je jedina i prava istina. Doveli ste u opasnost sto i nešto radnih mjesta", rekao je Župan. 

VEZANI ČLANCI: 

"Jeste vi regulator tržišta plina, jel vi donosite odluku o natječaju, već ste unaprijed rekli da će odluka biti takva i takva", rekao je te ponovno podsjetio na skandal s nabavom plina od prije nekoliko godina. "Sva dokumentacija oko toga je podnesena nadležnim institucijama. Tako nastaje šteta gdje se pričalo da će GPZO otići u stečaj.

Ponuda je dana za plin je nula dobiti za GPZO", odgovorio je Tomašević. Župan je na to optužio gradonačelnika da nije razriješio osobu koja je bila uključena u nabavu plina 2021. godine kad je izbio skandal, a on je još uvijek savjetnik oko nabave aktualnom direktoru.  "Trebate razriješiti i njega i tog čovjeka i predsjednika Uprave Holdinga ako se to desi", rekao je Župan. 

Komentara 7

EJ
ejStef
10:34 28.05.2024.

Ima tu puno loših odluka koje je donijela ova vlast, a puno njih je pogodovanje pojedinoj tvrtci. Mediji puštaju puno nepravilnih javnih natječaja da prođu ispod radara, velika je protekcija Možemo i Tomaševića... Evo, npr. imate natječaj za tahografe, gdje je favorit Možemo dao skoro duplo veću cijenu od konkurencije, te kada se konkurentske ponude nisu uspjele srušiti, onda su krenuli s raznim idejama drugog kruga i poništavanja natječaja... A to su stotine tisuća € razlike... Ako milijuni prođu bez pozornosti medija, tko će se onda brinuti o stotinama tisuća. No istovremeno, jako je bitno da li netko ima skupi sat ili torbicu.

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
10:30 28.05.2024.

Treba dijeliti letke na kojima je prijedlog zabrane ulaza aktivista u službene prostorije. Demokratski nisu od nikoga legitimirani, a rade na upropaštavanju djetinjstva hrvatske djece.

TM
trade_mark
09:41 29.05.2024.

samo malo... samo malo. živimo u državi koja se kune u slobodno tržište i tržišno natjecanje, i onda se predstavnici kriminalne organizacije i onaj lovrić žale kad neka firma dobije natječaj jer je dala najpovoljniju ponudu? a razlog je taj što bi neka tvrtka koja njima služi za uhljebljivanje i pranje love mogla propasti? pa nije zagrebačka plinara kulturno dobro da ga moramo spašavati. i zašto bi zagrepčani plaćali skuplji plin ako ne moraju? da bi hadezenjare mogle i dalje ništa ne radit i dobivat plaću u plinari? e da ne bi. propale su i Šavrić, Nada Dimić i Vesna, DIOKI pa se hadezenjare nisu bunile. neka propadne uhljebnička firma iz zagreba, veseli me!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije