Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DOKUMENT

Tomašević uvodi promjene oko dodjele prostora mjesnih odbora: Neće ih moći dobiti svatko, a uvodi se i naknada

Zagreb: Tomašević o rezultatima Gradske uprave u obnovi Zagreba nakon potresa
Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2024.
u 12:56

Prijedlog gradske odluke koji je u savjetovanju do 17. lipnja predviđa i jednokratno korištenje raspoloživih kvadrata uz naknadu

Uredi koje koriste vijeća mjesnih odbora i gradske četvrti u slobodnim su terminima dostupni i drugima, poglavito strankama, udrugama i skupinama koji se bave kvartovskim i društveno korisnim aktivnostima. Gradska je uprava pak odlučila detaljnije regulirati tko točno ima pravo na njihovo korištenje pa je u savjetovanje s javnošću uputila dokument kojim se to uvelike mijenja.

Prema prijedlogu Odluke o prostorima mjesne samouprave, koja je u savjetovanju do 17. lipnja, raspoložive kvadrate mogu koristiti prvenstveno gradska upravna tijela, obrtnici koji provode programe u suradnji s Gradom i mjesnom samoupravom te stranke. Ostali će morati aplicirati na javne pozive koji će u budućnosti raspisati.

Zainteresirani će tako trebati ispuniti i poslati obrazac u kojem će morati navesti za što će koristiti prostor i u kojem terminu, a njemu priložiti i dokaz da nemaju dugovanja prema Gradu te da se društvo ili udruga nalazi u odgovarajućem registru. Prednost pri odabiru imat će oni koji se bave kvartovskim i društveno korisnim aktivnostima, poput borbe za zaštitu ljudskih prava i rada s marginaliziranim i ranjivim skupinama. Prijavit će se moći za korištenje najviše četiri prostora na razini cijelog grada pa neće biti moguće da pojedina udruga, primjerice, koristi velik broj ureda.

Novost je i opcija jednokratnog korištenja prostora uz naknadu, i to u terminima kad ih nitko od navedenih skupina ne koristi. Koliko će ta naknada iznositi, treba utvrditi tijelo mjerodavnog gradskog ureda, a ona će ovisiti i o vrsti i površini prostora te o tome koliko će dugo trajati njegovo korištenje. Gradonačelnik će, piše u dokumentu, posebnim zaključkom objaviti i koji su prostori dostupni.

Iznos, uvećan za PDV, prema prijedlogu odluke, valjat će platiti najkasnije tri dana prije odobrenog termina, a plaćanja su iznimno oslobođene organizacije civilnog društva koje djeluju na području određene četvrti ili mjesnog odbora. No korištenje bez naknade odobrava im se samo u slučajevima organizacije sastanaka koji se odnose na upravljanje udrugama i njihovim tijelima.

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 2

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
15:59 27.05.2024.

Drugim riječima, prostore će moći koristiti samo muzemovci i udruge koje oni podupiru (a znamo koje su to udruge i za što se zauzimaju). Nastavak pljačke i ideološke okupacije Zagreba...

Avatar neugodan
neugodan
15:01 27.05.2024.

Pola tih prostora koriste politicarske lopine, pogotovo HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije