Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u skupštini

Goluža optužio Tomaševića da veliča muška spolovila, pustio prosti hit Leta 3

Održana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/26
25.01.2024.
u 13:43

Potom je za govornicu stao Trpimir Goluža i pustio poznati hit grupe Let 3 "K****m u čelo", referirajući se na doček Nove godine kada su se na platnu iznad glava članova Zagrebačke filharmonije prikazivala muška spolovila

Prihvaćanje sažetka izvodljivosti studije izvedivosti za izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Resniku, Prijedlog zaključka o raskidu koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda te Prijedlog plana razvoja Grada Zagreba za razdoblje do kraja 2027. samo su neke od točaka koje će se naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine koja počinje u devet sati. 

Očekuju se burne rasprave s obzirom na to da je nekoliko skupštinskih zastupnika, podsjetimo, unaprijed najavilo kako neće podržati pojedine Prijedloge, odnosno one koji se nalaze na samom vrhu dnevnog reda, a to upravo oni o izgradnji centra za gospodarenje otpadom te o raskidu koncesijskog ugovora. 

– Nakon tri godine mandata i dva i pol mjeseca od prvoga odrona na Jakuševcu naš vrli gradonačelnik sutra pompozno predstavlja sažetak studije izvodljivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava za gospodarenje otpadom ne samo u Zagrebu nego i u Zagrebačkoj županiji. Taj projekt je obično obmanjivanje javnosti, odnosno manipulativno skretanje pažnje s činjenice da Tomislav Tomašević pojma nema o zbrinjavanju otpada u Zagrebu – istaknuo je Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji. 

>>PRATITE UŽIVO

9:06 – Potvrđivanjem nazočnosti gradskih zastupnika započela je 30. sjednica Gradske skupštine 

9:10 – Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović pozvao je Mariju Brajdić Vuković, predsjednicu Odbora za mandatna pitanja, izbor i imenovanja da obrazloži Izvješće o mirovanju mandata gradskoj zastupnici i početku obnašanja dužnosti. 

– Odbor za mandatna pitanja, izbor i imenovanja konstatira da je gradska zastupnica Danijela Širinić stavila mandat u mirovanje iz osobnih razloga, a zamijenit će ju Antonija Komazlić – istaknula je Marija Brajdić Vuković, a nakon čega je Antonija Komazlić položila prisegu. 

9:15 – Jednoglasnim prihvaćanjem Zapisnika s 29. sjednice nastavlja se sjednica, a nakon čega je uslijedilo i prihvaćanje dnevnog reda. 

9:20 – Pred zastupnike je stala Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom kako bi obrazložila hitnost za Prijedlog odluke o dodjeli pojedinačne državne potpore u 2024. Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO). 

– Odluka treba ići na hitni postupak kako bismo što prije mogli osigurati sredstva za isplatu, kako je predviđeno Odlukom o dodjeli državne potpore – kazala je Vidović, a nakon koje je za govornicu stao Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda pročelnik za obrazovanje, sport i mlade. 

– Grad Zagreb po prvi puta u 15 godina osniva novi dječji vrtić i to u Sesvetskom Kraljevcu. Radovi napreduju i bit će dovršen do početka iduće pedagoške godine – istaknuo je. 

9:30 – Da se iz predloženog dnevnog reda izostave prve dvije točke, one o o izgradnji CGO-a te ukidanju koncesije Zagrebačkim otpadnim vodama, zatražio je zastupnik Ivica Lovrić. 

– Stupidno je da dobijemo sažetak studije, a ne cijelu. To je neprihvatljivo. Ono što je istina je da ta studija ne postoji. Ona bi trebala biti privitak, a da ju imate priložili bi ju. A vi ju nemate. Što se tiče druge točke dnevnog reda, na tragu smo jedne iznimno štetne financijske i sigurnosne radnje koju gradonačelnik pokušava izvesti. Odvjetnički ured kaže da će šteta biti oko 30 milijuna eura. Ići s takvom odlukom a ne znati kakve će to posljedice imati po grad je ili izazivanje nereda ili stvaranje prostora da netko neke svoje odluke provodi. Niste nam dali svu dokumentaciju, niste nam dali prepisku koja nije priložena. Mi ne možemo meritorno raspravljati – istaknuo je. 

A nakon Lovrića, izostavljanje prve točke dnevnog reda zatražio je i Alen Lochert. 

– Mislim da ovdje nema nikoga tko je protiv CGO-a, ali ima nas koji smo protiv ovakvog sažetka studije izvodljivosti – kazao je Lochert, a s njim se složio i Mislav Herman. 

– Smatramo da su obje točke jedno obično, manipulativno skretanje pozornosti s glavne činjenice, a to je da naš zeleni gradonačelnik nema pojma što napraviti po pitanju otpada u Gradu Zagrebu – istaknuo je. 

9:40 – Da se uz prve dvije točke s dnevnog reda povuče i treća, ona o sklapanju ugovora o pružanju odvjetničkih usluga pravnog savjetovanja, zatražio je pak zastupnik Mario Župan. A oglasila se i nezavisna zastupnica Gordana Rusak. 

– Traži se od nas da bjanko potvrdimo nešto za što ne znamo koliko će koštati. Što se prve točke tiče, ta studija ne postoji. Mi trebamo glasovati o studiji koja ne postoji. Vi taj opsežni dokument nemate, a ovaj koji imate je obični plagijat i nema nikakvog smisla. Niste nam dali sve dokumente s kojima raspolažete, ne možemo tako raditi – kazala je. 

Da se u planu razvoja Grada Zagreba za razdoblje do kraja 2027. uopće ne spominju pojedine točke o kojima bi se na današnjoj skupštini trebalo raspravljati, uključujući i onu o gospodarenju otpadom te o izgradnji CGO-a, naglasio je zastupnik Renato Petek zbog čega je zatražio i izostavljanje četvrte točke s dnevnog reda. 

– Sve je naopako. Popravite dokument, ispunite ga, pa ćemo moći raspravljati. Što se tiče prve tri, ja sam vidio cjeloviti dokument ali nisam mogao doći do njega i pročitati ga. Vidio sam da postoji. Molio bih i da se dostavi cjeloviti dokument da ne bi raspravljali temeljem nekih predizborni pamfleta – istaknuo je Petek.

A s Petekom se složio i MOST-ov zastupnik Trpimir Goluža. 

– Ovo je zapravo vrijeđanje zdravog razuma nas zastupnika i istovremeno teška blamaža za gradonačelnika. Vi namjerno prikrivate određene važne informacije koje se tiču dnevnog reda. Tražite bjanko privolu da radite što god hoćete. To ne možete dobiti, jer se dosadašnjim radom pokazalo da ste zeleni i to za upravljanje gradom – naglasio je. 

9:50 – Oglasio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

– Kad sam bio zastupnik nikad se ovako nije zlorabio poslovnik kako se do sad radi. Da si uzima pet minuta da bi govorio o kakti dnevnom redu a zapravo o točkama. To u Saboru ni nigdje ne postoji. Meni nije iznenađujuće da HDZ i bivši Bandićevi zastupnici traže da se skine točka oko raskida koncesijskog ugovora. Dok ste bili na vlasti to ste mogli napraviti. Naravno da ćete ga braniti kad je pokojni gradonačelnik to potpisao. Odlagalište koje ste obećavali da ćete zatvoriti je imalo dva odrona i vaše rješenje da odgodimo i usporimo. Vi hoćete da odgodimo i usporimo zatvaranje Jakuševca? Nema šanse. Što se tiče sažetka studije, recite mi na kojoj je županijskoj skupštini bio i sažetak, a kamoli cijela studija. Ni to nismo trebali staviti na Skupštini. Vama je problem što vi ne želite da to bude u Resniku, a ne želite reći gdje bi trebao biti. Ja ne očekujem podršku od oporbe – rekao je Tomašević.

10:00 – Prijedlog da se s dnevnog reda izostavi prva točka, ona o Prihvaćanju sažetka izvodljivosti studije izvedivosti za izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Resniku, većinom glasova nije prihvaćen, kao ni izostavljanje druge točke, odnosno one o raskidu koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda. 

Aktualni sat 

Prvo pitanje, koje je postavio zastupnik Zorislav Antun Petrović, odnosilo se na prostor oko Rekreacijsko-sportskog centra Jarun. 

– Više građana se žalilo da se vikendom teško parkirati jer je veliki pritisak sugrađana na parkirališta u okolici. Bilo bi dobro da se na neki način osigura još parkirnih mjesta kako bi se smanjile gužve – istaknuo je, a odgovorio mu je gradonačelnik Tomašević kazavši kako su već povećali parkirališne kapacitete oko Jaruna te najavio dodatna povećanja. 

– Radi se o tri lokacije, a to su Petrovaradinska, Ulica Hrvatskog Sokola te Ulici Hrgovići o čemu bi još trebali raspraviti s predstavnicima GČ Trešnjevka-jug – istaknuo je. 

Pitanja zastupnika bila su vezana i uz stipendije te probleme povezane uz gospodarenje otpadom, a zastupnik Mario Župan skrenuo je pažnju i na Jakuševec. 

– Oko Jakuševca danas ni slova. Građane zanima što je s tim odlagalište, što se zapravo ondje dogodilo te kada će se ondje početi odlagati otpad. U međuvremenu ste izdali dozvolu za odlaganje biootpada na postrojenju Zrinjevca na Čretu. Građani nas zovu da dolazi sve, minusi su i nemoguće smrdi. Izdali ste građevinsku dozvolu na deset godina i imamo saznanja da ne dolazi obrađeni biootpad nego i plave vrećice, crne, žute – naglasio je Župan (HDZ) te priložio i video dokaz.

Tomašević je potom podsjetio kako je drugi odron koji se na Jakuševcu dogodio početkom prosinca, prekrio dio kompostane otvorenog tipa. 

– Tada smo izvijestili da smo pokrenuli hitni postupak ugovaranja zbrinjavanja biootpada s privatnim tvrtkama, a manji dio otpada, kao što sam javno i govorio, je odvezen na kompostanu Čret. U međuvremenu je sklopljen ugovor s privatnim oporabiteljem i u tijeku je micanje biootpada s kompostane Čret koje će se završiti kroz nekoliko. Ako je došlo do neugodnih mirisa, to će se riješiti kroz nekoliko dana – odgovorio je Tomašević. 

– Uskoro će biti 23 godine kako se zagrebačka tramvajska mreža nije širila. Kreće se u izgradnju tramvajske pruge od okretišta u Zapruđu do ranžirnog kolodvora. Uz to gradit će se i nadvožnjak preko ranžirnog. Jedan je to od većih i najsloženijih projekata nove gradske vlasti. S obzirom da se radi o projektu od velikog interesa, zanima me u kakvim će se fazama provoditi – zanimalo je Iskru Mandarić (Zagreb je naš!).

Odgovarajući na pitanje Tomašević je podsjetio kako je jučer raspisan natječaj za javnu nabavu za prvu fazu radova na Sarajevskoj, koja uključuje sanaciju kolnika te pješačko-biciklističke staze, a kako se na proljeće očekuje i raspisivanje natječaja za javnu nabavu za tramvajsku prugu. 

SDP-ovu zastupnicu Tanju Sokolić zanimalo je pak zalaže li se gradonačelnik za izgradnju energane u metropoli. 

– Postrojenje nije energana. Izgradnja postrojenja je posve dovoljno da se zatvori Jakuševec. Ono što je bitno, je da je MBO postrojenje ne može biti energana jer je cijela studija bila u sklopu EU projekta. Što se tiče energane, to je nacionalno pitanje – odgovorio je. 

Potom je za govornicu stao Trpimir Goluža i pustio poznati hit grupe Let 3 "K****m u čelo", referirajući se na doček Nove godine kada su se na platnu iznad glava članova Zagrebačke filharmonije, prikazivala muška spolovila. 

– Dok je za gradonačelnika Tomaševića ova pjesma jedan od izraza progresivne i uključive kulture, za mnoge naše sugrađane ovo je tek jeftina vulgarnost potpuno neprimjerena mjestu i vremenu gdje je izvedeno. Nažalost, ovom spolnom nasilju bila su izložena i brojna djeca koja su bila izložena na trgu. Vidite li danas, s odmakom od mjesec dana, išta problematično u javnom veličanju muškog spolovila koji ste priredili na središnjem gradskom trgu i o trošku grada za nemale novce? Jeste li uopće svjesni šovinizma ovih stihova? – upitao je Goluža. 

– To je bio doček Nove Godine i Let 3 koji je Hrvatsku predstavljao na Euroviziji. Rekli ste da je ono što su oni napravili vulgarno, a vi ste sad tu pjesmu pustili u Gradskoj skupštini, usred dana i pred svim kamerama – i to je OK.  To onda nije vulgarno. Vi ste kao lik u James Bondu – odgovorio je Tomašević te odglumio: "I have a secret location for the waste management center, I don’t want to tell you where". 

11:45 – Nakon Aktualnog sata i stanke prešlo se i na dnevni red, na kojemu se pod prvom točkom, podsjetimo, nalazi Prihvaćanje sažetka izvodljivosti studije izvedivosti za izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Resniku, a koju je obrazložila pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Ana Pavičić - Kaselj. 

– Uspostavom cjelovitog sustava za gospodarenje otpadom ostvaruju se osnovno preduvjeti za kružno gospodarstvo s ciljem poticanja smanjenja, prvenstveno nastanka otpada i maksimalno iskorištavanje otpada kao sekundarne sirovine. Ovaj sažetak studije izvedljivosti predlaže tri rješenja od kojih, a u rješenju govorimo prvenstveno o mehaničkoj i biološkoj obradi otpada, govorimo dakle o postrojenju koje obuhvaća i sortirnicu te obradu biološkog i miješanog komunalnog otpada na način da stvara preduvjete kako bismo mogli razgovarati o tome gdje ćemo s ostatkom – istaknula je, a nakon čega je radi konzultacija o točki stanku zatražio zastupnik Igor Peternel. 

12:15 – Nakon stanke izlaganje je nastavila Ana Pavičić - Kaselj istaknuvši, između ostalog, kako studija izvodljivosti koja se našla na dnevnom redu sadrži rješenje za gospodarenje otpadom u Zagrebu te definira i tehnologiju i lokaciju na kojoj će se postrojenje izgraditi. 

– Lokacija u Resniku u skladu je s Prostornim planom Grada Zagreba, kao i s Nacionalnim planom gospodarenja otpadom, odnosno sa svim relevantnim važećim propisima. Odluka o lokaciji davno je donesena i u više navrata potvrđena upravo od strane HDZ-a u vrijeme kada su činili vladajuću većinu te prioritizirao izbacivanje nekih drugih lokacija iz planova kako bi se dodvorio stanovnicima Brezovice i Podsuseda – kazala je. 

U ime klubova HDZ-a i HSLS-a obratio se i Herman koji je izlaganje započeo poznatom rečenicom. 

– Ljudi moji, je li to moguće! Da naš vrli gradonačelnik nakon tri godine mandata te dva i pol mjeseca od prvog odrona na Jakuševcu, slavodobitno predstavlja ovaj sažetak studije izvedivosti. Nakon dva i pol mjeseca mi i dalje ne znamo razloge odrona smeća, a o samoj sanaciji nema niti slova, zašto još nije započeta. I tako bi mi danas na sjednici trebali raspravljati o krnjem sažetku koji nema niti početka niti kraja, a gradonačelnik će vjerojatno kritizirati, prozivati i upirati prstom u sve one koji to ne vide, ne čuju, ne razumiju ili čak propitkuju – istaknuo je Herman. 

Dodao je i kako studija ne uključuje zbrinjavanje svih vrsta otpada te upitao kamo će se odlagati glomazni otpad, a kamo, primjerice, mulj. 

– Imovinsko-pravni odnosi nisu niti približno riješeni. Ne samo da su pod koncesijom ZOV-a nego postoje i privatne parcele, a kao što znamo, bez čistim imovinsko-pravnih odnosa nema lokacijske te građevinske dozvole. U sažetku se, naime, ne spominje ni promet što podrazumijeva kako nije niti obrađen, pa što onda možemo očekivati osim kolona kamiona prema Resniku – dodao je. 

Neovisna zastupnica Gordana Rusak istaknula je pak kako je "studija" zapravo farsa koja koristi podatke iz 2019. što projekt diskreditira za financiranje iz EU fondova. 

– Cilj aktualne gradske vlasti nije rješavanje problema zbrinjavanja otpada već skretanje pozornosti s pravih problema, odnosno s Jakuševca koji je i dalje tempirana bomba. Svi se prave ludi, šute i nitko ne odgovara na pitanje kada će početi sanacija odlagališta. Činjenica je i da u ove tri godine mandata nije bilo ni jednog ozbiljnijeg projekta s kojim se vlast mogla pohvaliti – istaknula je Rusak. 

S govornice se zastupnicima obratio i predsjednik skupštine Joško Klisović istaknuvši kako se danas ne raspravlja o konkretnom planu gradonačelnika za gospodarenje otpadom, kao ni o konkretnom projektu izgradnje CGO-a. 

– Gradonačelnik je poslao sažetak studije koju su napravili stručnjaci u pokušaju da među nama otvori raspravu i razmjenu mišljenja. Raspravljamo, dakle, o studiji koja nam je podloga da sami kažemo kako vidimo rješavanje pitanja gospodarenja otpadom u Zagrebu. Ponovno smo raspravu pretvorili u besplodno nadmetanje i kritiziranje u kojima za Zagrepčane nema ništa korisno – kazao je. 

– Umjesto da je odmah nakon što je preuzeo dužnost gradonačelnika, Tomašević krenuo s izgradnjom postrojenja za obradu otpada, on se odlučio na genijalan potez te uveo plave Zg vrećice. Potom, nažalost, nije uspio osigurati ni spremnike kako bismo otpad odvajali na primjereni način. Ništa se nije događalo do 4. prosinca, odnosno odrona na Jakuševcu, kada je Tomašević potaknut opravdanim nezadovoljstvom građana, odlučio da će nešto napraviti. A to je sažeta verzija Bandićeve studije izvedivosti za izgradnju CGO-a te je kao svoje epohalno rješenje ponudio sažetu verziju – istaknuo je pak Trpimir Goluža, a nakon njega je za govornicu stao i Tomašević koji se najprije obratio zastupniku Hermanu. 

– Radimo ono što ne bi ni trebali i to isključivo radi transparentnosti i javnosti, ali i da razotkrijemo i da ste vi protiv svega te da je vaše rješenje nula. Ne nudite ni lokaciju ni tehnologiju, ništa. Vi nas prozivate da tek sada idemo sa studijom na skupštinu, a imali ste pet godina dok ste bili na vlasti i u Zagrebu, kao i na razini države. Mogli ste izgraditi centar, a niste proizveli ni sažetak. Što se tiče Nacionalnog plana za gospodarenje otpadom, prije sedam mjeseci usvojila je HDZ-ova Vlada te se on primjenjuje direktno ukoliko nema lokalnog plana. A zašto nemamo lokalni plan? Zato što je kasnio nacionalni – kazao je, između ostalog, Tomašević. 

Komentara 9

MI
mike67
11:51 25.01.2024.

Taj Tomašević je niškoristi.

BL
Blomberg
17:34 25.01.2024.

Sto se tice te "grupe " Let 3 to je primitivno i prostacko, zanima me koja grupa ljudi to podrzava pa to je sramota za nas Zagreb, na sto ce nam grad postati , na neku primitivnu prostacku jazbinu, gdjeu, gdje je tu gradonacelnik. Zagrebcani gdje ste , kud nam ide taj nas biser od grada ?

Avatar Point_of_view
Point_of_view
17:48 25.01.2024.

Sve doktori u politici, specijalisti za sve moguće teme. Nije ni čudo što nabijaju prekovremene na radnom mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije