Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Street / Art / Zagreb

Umjetnost sa zidova stavila u fotomonografiju, promocija danas!

07.02.2017., Zagreb - Anju Planincic, v.d. ravnateljica centra kulture i njena knjiga STREET/ART/ZAGREB, prva fotomonografija zagrebackih murala i grafita.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
10.02.2017.
u 13:02

Anja Planinčić ukoričila je više od 200 zagrebačkih grafita i murala, djela 95 domaćih i stranih autora

Tri godine. Toliko je bilo potrebno da Anja Planinčić, v. d. ravnateljice Centra kulture na Peščenici (Knap), kontaktira s 95 autora zagrebačkih murala i grafita, prikupi više od 200 fotografija ulične umjetnosti i ukoriči ih u monografiju kojom je htjela sačuvati od zaborava barem dio zidova u glavnome gradu, koji je postao prava meka za grafitere. Na ulici, na dohvat svima, besplatno se mogu vidjeti poprilično zanimljivi radovi, koje mnogi smatraju vrhunskim djelima ove specifične vrste umjetnosti.

Imaju vijek trajanja

A imaju svoj vijek trajanja. Dokazala je to i Anja Planinčić s obzirom na to da je u fotomonografiji “Street / Art / Zagreb” barem 70 posto radova kojih više nema. Ili su potpuno izblijedjeli.

– Željeli smo se prisjetiti autora koji su u proteklih 15 godina ostavili trag na zagrebačkim ulicama pa je tako nastala ova knjiga od 280 stranica – kaže Anja Planinčić, kojoj su u odabiru pomogli poznati grafiteri poput Lunara, Lonca, Modula, Bareta iz Pimp my Pumpa... Nastavak je to djelovanja Knapa, koji već dugo prati uličnu umjetnost Zagreba. Svake godine u sklopu akcije “Volim Pešču”, kojoj je cilj oblikovanje vizualnog identiteta tog dijela grada, nastanu novi grafiti u sklopu centra.

Urbano lice metropole

– Ulična umjetnost dio je identiteta Zagreba. Ocrtava njegovo urbano lice, lice suvremene europske metropole. Na zagrebačkim zidovima, pod mostovima, u pothodnicima i na mnogim drugim manje vidljivim mjestima nalaze se radovi koji zaslužuju biti zapamćeni, a šira javnost za njih nije znala. Osim domaćih autora, na zagrebačkim se ulicama nalazi i niz radova umjetnika iz cijeloga svijeta – kaže Anja Planinčić prisjećajući se kako je jednom prilikom u Parizu uočila likove jednake onima pokraj kojih svaki dan prolazi na Volovčici te je guglajući shvatila da im je autor isti.

– Riječ je o umjetniku The Art of Chase, koji je velika faca u svijetu street arta – objašnjava Anja Planinčić, dodajući kako posebnu čar u cijeloj priči ove supkulturne scene daje i činjenica da mnogi autori ne žele otkriti svoj stvarni identitet ili imaju nekoliko umjetničkih imena.

Promocija publikacije, koje je otisnuta u 550 primjeraka, večeras je 19.30 u Knapu. Nabaviti se može uz donaciju, a prikupljeni novac bit će za tiskanje drugog izdanja fotomonografije, koju će biti proširena novim umjetničkim djelima. 

Komentara 1

SZ
slaven zadravec
08:16 11.02.2017.

Najzanimljivije pitanje u vezi sa "street art" je: Može li nešto istovremeno biti umjetnost i vandalizam? Ako ne može to bi značilo da umjetnost treba imati službeno odobrenje vlasti / vlasnika, te time nema govora o subverzivnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije