Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA INICIJATIVA

Ukidaju li se propusnice unutar Zagrebačke županije?

08.04.2020.
u 14:58

Manje općine na području naše Županije nemaju primjerene trgovine, nemaju benzinske postaje, banke i pošte i nužan je odlazak u veću sredinu kako bi se, usprkos ovim neuobičajenim i na neki način izvanrednim okolnostima, moglo donekle normalno funkcionirati.

Ukidanjem propusnica unutar područja Policijskih postaja na području Zagrebačke županije značajno bi se olakšao svakodnevni život našim građanima, a onda i svima onima koji neumorno rade unutar lokalnih stožera civilne zaštite.

- Ne vidim zašto to ne bi bilo moguće u Zagrebačkoj županiji, ako su takvi zahtjevi odobreni drugima, prije svega Županijskim stožerima na njihovu inicijativu - rekao je Mihael Zmajlović, saborski zastupnik koji je uputio inicijativu Ministarstvu unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvu civilne zaštite i Stožeru civilne zaštite RH kojom traži proširenje područja za kretanje građana bez propusnica unutar granica Policijskih postaja na cijelom teritoriju Zagrebačke županije.

U obrazloženju svoje inicijative Zmajlović navodi da je na području Zagrebačke županije osnovano osam policijskih postaja koje pokrivaju devet gradova i 25 općina te predlaže Stožeru civilne zaštite RH da donese Odluku kojom bi se građani unutar područja Policijskih postaja mogli nesmetano kretati bez propusnica i to bez nepotrebnog administriranja, koordinacija i sklapanja sporazuma između jedinica lokalne uprave i samouprave. Građani Zagrebačke županije disciplinirano poštuju mjeru ograničenja kretanja uz propusnice, ali veliki problem predstavlja pritisak za izdavanje propusnica jer manje općine nemaju mogućnosti zadovoljenja svih životnih potreba građana.

Manje općine na području naše Županije nemaju primjerene trgovine, nemaju benzinske postaje, banke i pošte i nužan je odlazak u veću sredinu kako bi se, usprkos ovim neuobičajenim i na neki način izvanrednim okolnostima, moglo donekle normalno funkcionirati.

- Zagrebačka županija u svom je najvećem dijelu ruralna županija, pred nama je vrijeme sjetve poljoprivrednih kultura i drugih poljoprivrednih radova, nabavke smjemenskog materijala i umjetnog gnojiva, poljoprivredne površine često se nalaze i u drugim jedinicama lokalne uprave i samouprave pa će potrebe za izdavanjem propusnicama biti još veće, stoga smatram nužnim donijeti Odluku koju predlažem i koja je logična jer u svojem najvećem dijelu ovaj prijedlog u skladu je s teritorijalnim ustrojem bivših općina i stanovništvo manjih općina prirodno je orijentirano pripadajućim gradovima - ističe Zmajlović.

- Namjera ove inicijative nije poziv na nepridržavanje svih mjera koje je propisao Nacionalni stožer. Pozivam građane Zagrebačke županije, da kao i do sada poštuju i pridržavaju se uputa Stožera civilne zaštite RH jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Moramo biti svjesni odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana - poručio je.

Komentara 30

NE
Neutrino
15:11 08.04.2020.

Ovo samo pokazuje koliko su zapravo općine otežavajući faktor za život građana i gospodarstvo u Hrvatskoj. 8 općina u Zagrebačkoj županiji je sasvim dovoljan broj.

OT
otrovnijezik
16:27 08.04.2020.

Uveo bih ja "ausweis" svima i svim županijama dok se balkanci ne nauče ponašati. Tko se pravi grbav "schießen". Kako bi se brzo uveo red.

BI
Biouskoli91
16:36 08.04.2020.

Ionako su vec sad izgubile svrhu, posto je izdano preko 600.000 propusnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije