Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u ćirilometodskoj

Udruge protiv CGO-a u Resniku: 'Osupnuti smo promjenama Tomaševićevih stavova'

Zagreb: Prosvjed Zelene akcije zbog studije o gospodarenju otpadom
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/22
Autori: Hina, Ida Balog
25.01.2024.
u 16:41

Odlučni smo da ćemo iskoristiti sve mehanizme protiv ovih nepotrebnih, neprihvatljivih i štetnih projekata Centra za gospodarenje otpadom (CGO) sa spalionicom u Zagrebu i bilo gdje, istaknula je predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat

Više građanskih udruga u četvrtak se ispred zagrebačke Gradske skupštine usprotivilo gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Resniku, a predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat rekla  je da su osupnuti promjenama stavova gradonačelnika Tomaševića. 

– Odlučni smo da ćemo iskoristiti sve mehanizme protiv ovih nepotrebnih, neprihvatljivih i štetnih projekata Centra za gospodarenje otpadom (CGO) sa spalionicom u Zagrebu i bilo gdje – istaknula je Genzić-Horvat na konferenciji za medije ispred Gradske skupštine. 

Zajedno s predstavnicima udruge Zeleni odred - Forum braniteljske udruge Vidra, Udrugom povrćara Zagreba i Zagrebačke županije, Povjerenstvom za prava pacijenata Zagreb, Građanskom inicijativom Stop spalionici Rebro, Udrugom Eko Zagreb i Krizni eko stožer Zagreb - izrazila je protivljenje izgradnji CGO-a u Resniku, čija studija izvodljivosti je danas na sjednici Gradske skupštine.

Dok će gradska vlast u četvrtak tražiti političku podršku za izgradnju tog postrojenja, iz udruga su poručili da su “osupnuti” promjenama stavova zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovog koalicijskog partnera SDP-a. Prema ocjeni Genzić-Horvat, studija izvodljivosti “dio je plana dugogodišnjeg nastavka izgradnje štetnog Centra za gospodarenje otpadom”, a smatra kako je riječ o “lošem i štetnom projektu” u zdravstvenom, ekološkom, financijskom i ekonomskom smislu. 

– Bit će to još jedno novo gore smetlište, dakle Jakuševec neće nestati, treba ga odmah zatvoriti, ali stvarati nešto još puno gore je totalni apsurd i nonsens – istaknula je.

Poručila je da se izgradnja CGO-a planira u zelenom pojasu Grada Zagreba, na kojemu se proizvodi hrana, ali i na vodonosniku pitke vode, a ocijenila je i da je studija izvodljivosti “politički pamflet”. Predsjednica Udruge povrćara grada Zagreba i zagrebačke županije Marina Galović naglasila je da u zoni budućeg CGO-a Resnik i energane djeluje neposrednoj blizini 40 OPG-ova

– Smatram da gradonačelnik ovim nesmotrenim potezom ugrožava proizvodnju hrane, a u Covid pandemiji se je pokazalo koliko je to bitno za sve nas – rekla je Galović.

25.01.2024., Zagreb - Udruga za zastitu okolisa Resnik, Forum braniteljske udruge Vidra – Zeleni odred,Udruga Udruge povrcara Zagreba i Zagrebacke zupanije, Udruga Eko Zagreb, Povjerenstvo za prava pacijenata Zagreb, Građanska inicijativa Stop spalionici Rebro i Krizni eko stozer Zagreb imaju konferenciju za medije. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Genzić-Horvat je u ime okupljenih udruga najavila da su spremni na daljnje akcije protiv CGO-a, istaknuvši da imaju podršku drugih udruga diljem Hrvatske.

– Zagreb treba donijeti Plan gospodarenja otpadom koji se neće temeljiti na neispravnim argumentima, već dokazano najboljim tehnologijama sortiranja i recikliranja otpada koje su primijenjene diljem Europe – izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije iz koje pozdravljaju odluku Grada o izgradnji postrojenja koje će omogućiti zatvaranje odlagališta Jakuševec. 

No, smatraju da pritom Grad radi veliku grešku jer za obradu miješanog otpada razmatra samo opcije pogona koji pripremaju otpad za spaljivanje u cementarama, energanama, termoelektranama i drugim industrijskim postrojenjima.

– Spaljivanje otpada donosi iznimne štete za okoliš i zdravlje, što je dokazano na brojnim primjerima u Hrvatskoj i inozemstvu. Sada se postavlja pitanje hoće li Zagreb ponoviti tuđe greške ili ih izbjeći odabirom boljih rješenja – dodao je Košak.

Zelena akcija od Grada zahtijeva da za obradu miješanog otpada odabere moderno postrojenje visoke učinkovitosti sortiranja. Mišljenja su, kako je istaknuo Košak, da umjesto spaljivanja vrijednih resursa, iz otpada treba izvući maksimalan postotak sirovina za reciklažu. Ostatak se treba neutralizirati za korištenje u građevinskoj industriji, a minimalan dio se potom odlaže na odlagalište biološki neaktivne mase. Implementacija ove tehnologije traje jednako kao i tri koje je Grad predložio.

– Prema tom rješenju ide niz gradova diljem Europe. Oni su shvatili da ih spaljivanje koči u ispunjenju EU ciljeva za recikliranje i da je ono izuzetno skupo, a bit će još skuplje jer EU uvodi porez za štetne emisije od spaljivanja – pojasnio je Košak. Neodgovornim smatra, dodaje, i pozivanje na primjer Sofije ili Ljubljane, koje skupo plaćaju spaljivanje otpada drugdje, zbog čega pokušavaju izgraditi vlastite spalionice koje pak EU i razvojne banke ne žele financirati. Takav se scenarij spominje kao izgledan i za Zagreb, ako Grad ne odabere bolje rješenje.

– Zagreb treba slijediti primjere poput Barcelone, Trevisa, Kiela ili Leipziga koji su odlučili stati na kraj spaljivanju i provesti strategije maksimalnog smanjenja i recikliranja otpada – dodao je Košak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije