Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škole stranih jezika

Uče se paštu, hindski, urdu... Korejski zbog posla, grčki zbog cure

Thank You Word Cloud printed on colorful  paper different languages
26.08.2016.
u 10:47

U Zagrebu se može učiti više od 40 jezika, a sve popularniji su oni egzotični

Da se “volim te” na engleskom kaže “I love you“, a na njemačkom “Ich liebe dich”, više-manje svi su čuli, no malo tko zna za “S’agapó“, “Es tevi mīlu“ ili “wŏ ài nĭ”. Ipak, da će se ljubav tako izraziti na grčkom, letonskom, odnosno kineskom, Zagrepčani mogu naučiti u školama stranih jezika koje, osim već standardnog engleskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog i francuskog, u ponudi imaju i tečajeve egzotičnih jezika za koje mnogi nisu ni čuli, a kamoli kako zvuče. Među njima su i paštu kojim govore Afganistanci, hindski kojim se govori u nekim dijelovima Indije ili urdu kojim se govori u Pakistanu.

Od pisma do običaja

Iako se postavlja pitanje tko se uopće odlučuje za tečajeve tih jezika, u školama kažu da je interes iznenađujući.

– Motivi su različiti, neki imaju poslovne veze u dalekim zemljama, neki se pripremaju za put ili preseljenje, a neki su samo znatiželjni. Imamo i dvojicu polaznika zaljubljenih u Grkinje pa zbog njih uče jezik – objašnjava Slobodan Matić, direktor SPES Centra za poduke i prevodilaštvo, koji u ponudi ima 40 jezika, među ostalim i letonski, mađarski, albanski... Ako se skupi dovoljno polaznika, organiziraju se grupni tečajevi, a u suprotnom može se ići na individualnu poduku. Upisi su trenutačno u tijeku, baš kao i drugim zagrebačkim školama stranih jezika, a nastava u većini počinje početkom rujna. Cijene se u prosjeku kreću od 1000 do 2500 kuna, ovisno o trajanju i vrsti programa. A osim što uče jezik, polaznici u sklopu programa imaju prilike naučiti više o novoj kulturi i običajima. Tu se posebno ističu specijalizirani centri za određene jezike, poput Arapskog centra, u kojem stotinjak polaznika uči sve o arapskom jeziku, pismu, običajima...

Popularna istočna kultura

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu već četiri godine organizira besplatne tečajeve kineskog jezika. Novi su upisi u rujnu, a lani se na 45 slobodnih mjesta prijavilo 750 ljudi, što potvrđuje golem interes. Da je istočna kultura sve popularnija, potvrđuje i Nataša Nikpalj-Juraić, voditeljica škole stranih jezika EnBe, koja je specijalizirana za japanski, korejski i hindski.

– Dosta naših polaznika strastveni su ljubitelji japanskih stripova, a većinom je riječ o mlađim polaznicima, iako ima i starijih od 60 – govori Nikpalj-Juraić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije